Havi kitekintés / Mintaportfólió 2014.12.05.

Az aktuális mintaportfolió összeállítása: 2014. december 05.

Kedves Olvasóink!

Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljuk a legfrissebb mintaportfólió összeállításunkat, melyet vagyonkezelő kollégáink rendszeres piaci elemzései alapján készítettünk el.

Az aktuális mintaportfóliók összeállítása:

Konzervatív mintaportfólió*

  • Értéke 2014.11.17-én, 1 307 088- HUF (Induló érték 2011.10.10-én: 1 000 000,- HUF)

A mintaportfólió értékének meghatározásában az újraallokálás tranzakciós költségeit nem vettük figyelembe!

Konzervatív mintaportfólió összetételének módosítását ezúttal nem tartottuk szükségesnek, így az aktuális portfólió súlyokat változatlanul hagytuk.

Konzervatív mintaporfólió
új súlyozás régi súlyozás
AEGON Közép-Európai Vállalati Kötvény Befektetési Alap 20% 20%
AEGON MoneyMaxx Abszolút Hozamú Befektetési Alap 30% 30%
AEGON Alfa Származtatott Befektetési Alap 25% 25%
AEGON Ózon Tőkevédett Származtatott Alap 25% 25%
100% 100%

*Az AEGON Alapok befektetési politikájáról, költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódhat az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából, illetve a weboldalunkon.

Hosszú távú mintaportfólió*

  • Értéke 2014.11.17-én, 1 335 996- HUF (Induló érték 2011.10.10-én: 1 000 000,- HUF)

A mintaportfólió értékének meghatározásában az újraallokálás tranzakciós költségeit nem vettük figyelembe!

Hosszútávú mintaporfólió
új súlyozás régi súlyozás
AEGON Közép-Európai Vállalati Kötvény Befektetési Alap 20% 20%
AEGON MoneyMaxx Abszolút Hozamú Befektetési Alap 25% 25%
AEGON Nemzetközi Részvény Befektetési Alap 5% 15%
AEGON Alfa Származtatott Befektetési Alap 30% 30%
AEGON Ózon Tőkevédett Származtatott Alap 0% 10%
AEGON Belföldi Kötvény Befektetési Alap 15% 0%
AEGON Közép-Európai Részvény Befektetési Alap 5% 0%
100% 100%

*Az AEGON Alapok befektetési politikájáról, költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódhat az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából, illetve a weboldalunkon.

Aegon Online Befektetési számlán keresztül az online kezdeményezett tranzakciók teljes mértékben díjmentesek!

Mik voltak az elmúlt időszak legfontosabb piaci eseményei?

Év vége felé mindig szerencsés egy lépést hátralépni és kicsit felülnézetből áttekinteni a piacokat, hogy melyek a legfőbb folyamatok, amelyek mozgathatják őket? Nos, sokak véleményével egyetértve a nemzetközi befektetési klímát jelenleg leginkább a nagy jegybankok monetáris politikája, illetve az árupiacokon zajló események, azaz az olaj árának esése határozza meg. Az amerikai jegybank a várakozásoknak megfelelően a közelmúltban bejelentette a mennyiségi lazítási (QE) program végét, ezt azonban ellensúlyozta, hogy Japánban nem várt monetáris lazítást hajtottak végre, míg Európában az EKB megerősítette a mérlegfőösszegének felfuttatását és éppen egy fokozattal feljebb kíván kapcsolni. Összegezve belátható ideig a globális likviditás továbbra is bőséges maradhat a világban. A jegybankok mellett az események talán másik leginkább meghatározó mozgatórugója az olaj árának drasztikus esése, mely igen érzékenyen érinti az olajexportőr országok gazdaságát. Az áresés megfordításával próbálkozik az olajtermelő országokat tömörítő OPEC, illetve Oroszország a naponta kitermelendő olaj mennyiségének csökkentésével. Bár az utca embere örülhet az olaj és ezen keresztül a benzin árának csökkenésének (amennyiben a forint gyengülése erre nem hat ellentétesen!), azonban áralakulása kihatással van a globális növekedésre, az infláció alakulására és a monetáris politikára.

Változások a mintaportfólió összetételében

  • Konzervatív mintaportfóliónk összetételén nem módosítottunk, mivel az aktuális piaci helyzet nem indokolja a portfólió kockázatvállalásának emelését! Továbbra is preferált portfólióelemek az aktívan kezelt és rugalmasan mozgó abszolút hozamú alapok, melyek rövidebb időtávra is képesek pozíciókat nyitni, így kihasználva az akár volatilisen mozgó piacok nyújtotta lehetőségeket is.
  • Hosszútávú mintaportfóliónk összetételén az alábbiakat módosítottuk: Egy jelentős emelkedésen vagyunk túl, tehát a részvénypiacok nem tekinthetők egyértelműen olcsónak, ám relatív árazásuk mégis vonzó. Az Eurózónát deflációs környezet jellemzi, ez főképp Franciaországban és Olaszországban figyelhető meg. A feltörekvő országok piaca azonban továbbra is jól teljesít. Kiemelten India, valamint Kína, ahol ugyan a növekedés lassul, ám továbbra is meggyőző és piaca relatív olcsónak tekinthető. Ebben a lassuló gazdasági környezetben régiónk kissé jobban teljesíthet, így vonzóbb befektetési célpontnak gondoljuk. Emiatt csökkentettük az Aegon Nemzetközi Részvény Befektetési Alap súlyát, illetve mérsékelten növeltük az Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alap portfólión belüli arányát. Az Aegon Belföldi Kötvény Befektetési Alap súlyának növelése annak köszönhető, hogy úgy gondoljuk, egy hosszútávú portfóliónak célszerű lehet tartalmaznia magyar állampapír kitettséget is. Tartásukat indokolja, hogy hiába drágák, továbbra is értéket képeznek, s a javuló makroadatok és egy esetleges jövőbeli felminősítés kapcsán árfolyamuk tovább emelkedhet.

Azon kedves érdeklődők figyelmébe szeretnénk ajánlani az Aegon Smart Money Befektetési Alapok Alapját, akik nem szeretnének bajlódni a mintaportfólióban található befektetési alapok összetételével. Az alap megvásárlásával egyetlen befektetési alappal tulajdonosa lehet egy egész befektetési portfóliónak. A Smart Money alap abszolút hozamú befektetési stratégiát követ, és tartalmazza cégünk aktuális befektetési allokációját, ennek megfelelően törekszik a minden piaci körülmények közötti versenyképes teljesítmény elérésére!

diagramMindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám