Havi kitekintés / Mintaportfólió 2014.07.18.

Az aktuális mintaportfolió összeállítása: 2014. július 18.

Kedves Olvasóink!

Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljuk a legfrissebb mintaportfólió összeállításunkat, melyet vagyonkezelő kollégáink rendszeres piaci elemzései alapján készítettünk el.

Az aktuális mintaportfóliók összeállítása:

 

Konzervatív mintaportfólió*

  • Értéke 2014.07.11-én 1 288 050,- HUF (Induló érték 2011.10.10-én: 1 000 000,- HUF)

A mintaportfólió értékének meghatározásában az újraallokálás tranzakciós költségeit nem vettük figyelembe!
Amennyiben az Aegon Online Ügyfélszolgálatán rögzíti ügyleteit, úgy az újraallokálás költségével Önnek sem kel törődnie, mivel az ezen a felületen megadott megbízások díjmentesek.*

új súlyozás régi súlyozás
AEGON Közép-Európai Vállalati Kötvény Befektetési Alap 20% 30%
AEGON MoneyMaxx Abszolút Hozamú Befektetési Alap 30% 30%
AEGON Pénzpiaci Befektetési Alap 0% 10%
AEGON Alfa Származtatott Befektetési Alap 25% 20%
AEGON Ózon Tőkevédett Származtatott Alap 25% 10%
100% 100%

*Az AEGON Alapok befektetési politikájáról, költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódhat az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából, illetve a weboldalunkon.

Hosszú távú mintaportfólió*

  • Értéke 2014.07.11-én 1 302 606,- HUF (Induló érték 2011.10.10-én: 1 000 000,- HUF)

A mintaportfólió értékének meghatározásában az újraallokálás tranzakciós költségeit nem vettük figyelembe!

új súlyozás régi súlyozás
AEGON Közép-Európai Vállalati Kötvény Befektetési Alap 15% 20%
AEGON MoneyMaxx Abszolút Hozamú Befektetési Alap 25% 20%
AEGON Nemzetközi Részvény Befektetési Alap 10% 10%
AEGON IstanBull Részvény Befektetési Alap 0% 5%
AEGON Alfa Származtatott Befektetési Alap 30% 30%
AEGON Ózon Tőkevédett Származtatott Alap 10% 10%
AEGON Russia Részvény Befektetési Alap 0% 0%
AEGON Ázsia Részvény Befektetési Alapok Alapja 10% 5%
100% 100%

*Az AEGON Alapok befektetési politikájáról, költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódhat az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából, illetve a weboldalunkon.

Mik voltak az elmúlt időszak legfontosabb piaci eseményei?

Döntően három meghatározó esemény határozta meg a 2014-es év második negyedévét: az ukrán válság, az eurózóna romló inflációs kilátásai és az Amerikai Egyesült Államokban az első, gyenge negyedévet követő javuló gazdasági kilátások.

Az ukrán válságban bekövetkezett fordulatok, a helyzet eszkalálódásának eshetősége és az Európai Unió valamint az Egyesült Államok által előterjesztett gazdasági szankciók aggodalommal töltötték el a befektetőket. Szerencsére egy rövid perióduson kívül a piaci reakció viszonylag mérsékelt maradt, habár az amerikai tőkepiacok képesek voltak túlszárnyalni az európai piacokat, így az S&P 500 is újabb rekordszintre tudott emelkedni.

A dezinflációs környezet hatására az Európai Központi Bank bejelentette a további monetáris politikai könnyítést, amelynek keretében elindította a célzott hosszú távú refinanszírozási hitelprogramját (TLTRO) és mérsékelte az irányadó kamat mértékét is. Ennek hatására az európai befektetői hangulat hatalmasat javult: a német kötvényhozamok közel kerültek az előző évi alacsony szintjükhöz, az amerikai és német hozamok közötti felár pedig évtizedek óta nem látott nagyságra emelkedett.

Az amerikai jegybank a gyenge, első negyedéves gazdasági teljesítményét követő talpra állásával összhangban csökkentette a mennyiségi lazítás havi mértékét. Mindazonáltal a kedvező munkaerő-piaci fejlemények ellenére Janet Yellen – a Fed új elnöke – továbbra is kitart a könnyű monetáris környezet mellett, ezzel letörve azokat a várakozásokat, mely szerint a jegybanki kamatnormalizálás a vártnál korábban következik majd be. Az amerikai hosszú hozamok továbbra is stabilan alacsonyan maradtak, amely az egész világon támogatóan hatott a kötvényekre.

A piaci volatilitás – főleg a bőséges likviditásnak köszönhetően – továbbra is alacsony volt, ami kedvező környezetet biztosított a kockázatos eszközöknek: mind a feltörekvő, mind a fejlett piaci részvényindexek pozitív hozamokat értek el, miközben a feltörekvő piaci carry trade felvirágzott, miután az első negyedéves korrekció jobb belépési pontot eredményezett.

Változások a mintaportfólió összetételében

  • Összességében mindkét portfólió kockázati szintjét kis mértékben csökkentettük. Egyelőre úgy ítéljük meg, hogy olyan időszakot élünk, mikor az elért eredményeket inkább realizálni érdemes. A portfóliókban ennek megfelelően megnöveltük az Aegon Ózon Éves Tőkevédett Alapunk súlyát.
  • A feltörekvő kötvénypiacokon a túlárazottság jelei kezdenek mutatkozni, ezért a rendkívül meggyőző Aegon Közép-Európai Vállalati Kötvény Alapunk súlyát, ha kis mértékben is, de csökkentettük. A portfólióban lévő súlyokat azonban továbbra is tartani szándékozzuk, mivel a szelektíven kiválasztott és aktívan kezelt pozíciókban (pl. a régióból) továbbra is értéket látunk.

Az abszolút hozamú alapjaink súlyán kis mértékben tovább növeltük (Aegon Alfa Származtatott Befektetési Alap, Aegon MoneyMaxx Abszolút Hozamú Befektetési Alap). A jelenlegi rendkívül alacsony kamatkörnyezet és a meggyőző trend nélküli részvénypiacok mellett egyedül ezen alapok aktív pozíció menedzsmentje, illetve szigorú kockázatkezelése lehet a leginkább megfelelő eszköz.


grafikonMindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám