Mintaportfólió

Az aktuális mintaportfolió összeállítása: 2017. január 13.

Kedves Olvasóink!

Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljuk a legfrissebb mintaportfólió összeállításunkat, melyet vagyonkezelő kollégáink rendszeres piaci elemzései alapján készítettünk el.

Az aktuális mintaportfólió összeállítása: 2017. január 13.

Konzervatív mintaportfólió*

  • Értéke 2017.01.13-án, 1 382 221,- HUF (Induló érték 2011.10.10-én: 1 000 000,- HUF)

A mintaportfólió értékének meghatározásában az újraallokálás tranzakciós költségeit nem vettük figyelembe!

Konzervatív mintaporfólió
új súlyozás régi súlyozás
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap 30% 30%
Aegon MoneyMaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap 35% 35%
Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap 25% 25%
Aegon Belföldi Kötvény Befektetési Alap 5% 5%
Aegon Ózon Éves Tőkevédett Származtatott Alap 5% 5%
100% 100%

*Az AEGON Alapok befektetési politikájáról, költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódhat az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából, illetve a weboldalunkon.

Hosszú távú mintaportfólió*

  • Értéke 2017.01.13-án, 1 440 318,- HUF (Induló érték 2011.10.10-én: 1 000 000,- HUF)

A mintaportfólió értékének meghatározásában az újraallokálás tranzakciós költségeit nem vettük figyelembe!

Hosszútávú mintaporfólió
új súlyozás régi súlyozás
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap 0% 5%
Aegon Ázsia Részvény Befektetési Alapok Alapja 0% 5%
Aegon MoneyMaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap 15% 15%
Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap 20% 20%
Aegon Belföldi Kötvény Befektetési Alap 0% 5%
Aegon Maraton Aktív Vegyes Alap 20% 20%
Aegon Russia Részvény Befektetési Alap 5% 5%
Aegon Nemzetközi Részvény Befektetési Alap 20% 15%
Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alap 20% 10%
100% 100%

*Az AEGON Alapok befektetési politikájáról, költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódhat az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából, illetve a weboldalunkon.

Aegon Online Befektetési számlán keresztül az online kezdeményezett tranzakciók teljes mértékben díjmentesek!

Változások a mintaportfólió összetételében:

Hátunk mögött hagyva a 2016-os befektetési évet, így péntek 13-án ismét elérkezettnek láttuk átsúlyozni a hosszú távú mintaportfóliónkat. Immáron több, mint 5 éves „track record”-dal (befektetési múlttal) rendelkezik a mintaportfólió kezdeményezésünk. Az akkori célkitűzésünk, ha lassan is, de beérni látszik. Bármilyenfajta hozamcél megfogalmazása nélkül, de szükségesnek tartottuk, hogy rendelkezzünk egy konzervatívabb, illetve egy bevállalósabb / hosszútávú portfólióval. A két portfólió árfolyam alakulása a különböző kockázati profil miatt helyesen kezd kettéválni.

A konzervatív portfólió összetételéhez ezúttal nem tartottuk indokoltnak hozzányúlni. Ezzel ellentétben a hosszú távú portfólió összetételébe több ponton is belenyúltunk. Megemeltük a portfólió részvénykitettségét mind nemzetközi részvényekkel, mind régiós részvényekkel. A lengyel részvénypiac ugyanis még mindig tartogat magában lehetőségeket historikusan is, de kettényílt az olló a magyar, illetve a lengyel részvények árazottsága között. A portfólió kötvénykitettségét mérsékeltük, legyen szó hazai vagy vállalati kötvényekről, mivel hosszabb távon kevesebb potenciált tartogat számunkra ezen eszközosztály. Kiemelném a 1,5 éve indult relatív magasabb kockázatvállalású Aegon Maraton Aktív Vegyes Alapunk kiemelkedő teljesítményét, illetve az immár évek óta az élbolyban tanyázó Alfa Abszolút Hozamú Alapunk kiegyensúlyozott teljesítményét. Ezen portfólióelemeket továbbra is tartani kívánjuk, mindkettő mintaportfóliónkban.

Reméljük az idei év kevesebb kiszámíthatatlan piaci eseményt (pl. Brexit, Trump) tartogat számunkra, illetve alacsonyabb árfolyam-ingadozással fog járni. Megragadva a lehetőséget, minden kedves Olvasónknak befektetési sikerekben gazdag új évet kívánunk!
diagram_03

Szeretné látni a mintaportfóliók korábbi alakulását? Itt megtekintheti havi lebontásban »

Mintaportfólió története

Kedves Ügyfeleink!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket új mintaportfólió szolgáltatásunkról. A portfóliók kialakítása vagyonkezelő munkatársaink rendszeres piaci elemzései alapján történik, így kialakítva az Alapkezelő befektetési stratégiáját, illetve taktikáját.

A befektetési tevékenység időigényes és rendkívül sok szakértelmet igénylő munka, melyhez Ügyfeleinknek segítséget szeretnénk nyújtani a mintaportfóliók publikálásával, így elsődleges célunk az ügyfél öngondoskodását célzó megtakarításához felelősségteljes iránymutatás nyújtása.

Két portfoliót kívánunk a jövőben az Aegon Alapjaiból a piaci helyzetnek megfelelő rendszerességgel összeállítani:

  • Konzervatív portfólió,
  • Hosszú távú portfólió.

A Konzervatív portfólió, ahogy a neve is mutatja, elsősorban a alacsonyabb kockázattűrésű ügyfeleknek nyújthat iránymutatást úgy, hogy a portfólió célja a mindenkori pénzpiaci hozamoknál jobb teljesítmény elérése, kis árfolyamingadozás (volatilitás) mellett.

A Hosszú távú portfólió elsősorban olyan ügyfeleknek szól, akik az esetenkénti nagyobb árfolyamingadozást is hajlandóak tolerálni, mivel a portfólióban – ha a piaci helyzet megengedi - nagyobb súllyal szerepelnek a magasabb kockázatú portfólióelemek (pl. részvények, abszolút hozamú alapok), melyek azonban kedvező piacon magasabb hozammal kárpótolnak a kockázatvállalásért.

Mindkét portfólió összetételét rendszeresen megváltoztatjuk az aktuális piaci helyzetnek megfelelően, ezért a „hosszú táv” jelző a befektetési időhorizontra utal, nem pedig a portfólió összetételének változatlanságára.

A portfóliók kiválasztásánál több tényezőt is célszerű figyelembe venni, ezek közül talán a legfontosabbak: a befektető kockázatvállalási hajlandósága, befektetési időtáv, mennyi ideig kívánja befektetni a pénzét a kiválasztott portfólióba, milyen a befektető jövedelmi helyzete, stb.

Befektetési időtáv Kockázat vállalási hajlandóság Milyen összeget célszerű a portfólióba fektetni? Kiknek érdemes a klasszikus portfóliót választaniuk?
Konzervatív portfólió min. 1 év alacsony - közepes A mindennapi kiadásokhoz nem kapcsolódó megtakarításokat, melyekkel azonban, az inflációt meghaladó reálhozamot kívánunk elérni. Akik a biztonságot preferálják a hozammal szemben, mindamellett a pénzpiaci hozamoknál magasabb hozamokat szeretnének elérni.
Hosszú távú portfólió 5+ év közepes - magas Elsősorban a hosszabb távú megtakarításainkat, melyek a mindennapi, havi, vagy akár több éves időtávon nem hiányoznak a háztartás kasszájából.* A magasabb hozam reményében, elfogadják a piacokból eredő jelentősebb árfolyam ingadozásokat is.

* Érdemes ennél a portfóliónál kihasználni az árfolyamnyereségadó kedvezményeket, lásd TBSZ

A mintaportfóliók elindításával egy befektetési példán keresztül mérni is kívánjuk az összeállított portfóliók teljesítményét. Mindkét portfóliót 1-1 millió Ft-os befektetéssel indítjuk el és minden egyes átsúlyozásnál rögzítjük a portfóliók árfolyamát is! Ügyfeleink által is könnyen megvalósíthatók a mintaportfóliók, melyek költséghatékony befektetési eszközök lehetnek, különösen akkor, ha a befektetési alapokat egy úgynevezett Tartós Befektetési Számlára (TBSZ) vásároljuk meg, kihasználva ezzel a törvény által biztosított árfolyam nyereségadó-kedvezményeket. Reméljük, hogy az Alapkezelő által életre hívott mintaportfólió szolgáltatás sokak tetszését elnyeri és hasznos háttér információval szolgál Ügyfeleink részére!

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
munkanapok 8-16h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám