House View

8 perces olvasási idő

 

Áttekintés

Európában az olasz költségvetési terv körüli fokozódó vihar, az olasz hozamfelárak további emelkedése, a kereskedelmi háború, valamint a Brexit és strukturális növekedési félelmek együttesen nyomás alá helyezték az euró árfolyamát az elmúlt időszakban. Emellett a várakozásoktól elmaradó európai PMI adatok, a 3,2% fölé erősödő amerikai hozamok és Jerome Powell kijelentései is segítették a dollár erősödését az euróval szemben. A FED első embere egy interjúban kifejtette, hogy „messze vagyunk még az egyensúlyi kamatlábtól”, ezenkívül az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet is megerősítette a kamatdöntő ülésen a decemberi – idei negyedik – kamatemelést, ami a dollár további erősödését okozta. Októberben az amerikai fogyasztói bizalom 18 éves csúcsra emelkedett a jó gazdasági kilátásoknak és az erős munkaerőpiacnak köszönhetően, ez további dollár erősödést okozott, így a dollár index, ami az amerikai deviza teljesítményét méri a 6 fő devizával szemben 17 hónapja nem látott szintekig erősödött. Az eurót az a hír is sújtotta, miszerint Angela Merkel 2021 után nem kíván se a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki, se a kancellári posztért indulni, így ezzel az egyik legnagyobb befolyással rendelkező európai vezető esik majd ki a játékból.

Makrogazdasági folyamatokat tekintve nem történt jelentős változás, rövidtávon az európai gazdaság növekedésére lettünk pesszimistábbak. Az eurozóna gazdasága a várakozásoktól elmaradó mértékben bővült a harmadik negyedévben: év/év alapon 1,7 %os GDP növekedést ért el, szemben az előző 2,1 %-kal, és a várt 1,8 %-kal. Emellett az európai PMI értékek is 2016 szeptember óta nem látott alacsony szintekre süllyedtek, ami alapján az Eurozóna aktivitása két éve nem látott lassulást ért el.

Taktikai értelemben a részvényeket továbbra is a hosszú távú célsúlyukon tartjuk, míg enyhe alulsúlyt tartunk kötvényekből.

 

Kötvénypiacok

A piacon kialakult turbulencia, erősödő kockázatok segítették a menedéknek számító fejlett piaci kötvényhozamok mérséklődését, így az időszak elején csökkentettük a korábban felvett shortok mértékét.

 

Részvénypiacok

Október közepén a romló technikai kép, az emelkedő amerikai hozamok, a fokozódó geopolitikai kockázatok, a gyenge újlakás-értékesítési adat és a globális növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek február óta nem látott eladói hullámot váltottak ki a piacokon.

 

Alapjaink és kilátásaink

Itt olvashat arról, mely díjakat nyertük el a 2018-as Privátbankár.hu Klasszis díjátadón.

 

 

 

 

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Kötvények
Kötvényeken belül
Egyesült Államok
Európa
Japán
Fejlődő piacok
Magyar államkötvény

 

 

Fejlett kötvénypiacok

A piacon kialakult turbulencia, erősödő kockázatok segítették a menedéknek számító fejlett piaci kötvényhozamok mérséklődését, így az időszak elején csökkentettük a korábban felvett shortok mértékét.

USA

Ami a gazdasági aktivitást illeti továbbra is tart a divergencia az USA és a többi fejlett gazdaság növekedése között, legalábbis erről tanúskodnak a legfrissebb beszerzési menedzser indexek. A feldolgozóipari index 55,9 pontra ugrott az USA-ban az előzetes októberi adatok szerint a várt 55,3 ponttal szemben. A szolgáltatóipari index 54,7 pontra ugrott a korábbi 53,5 pontról a várt 54 ponttal szemben.

A kereskedelmi háború nem ért véget. A már bejelentett 250 milliárd dollárnyi USA-ba érkező kínai import mellé a megmaradt 257 milliárd dollárnyi kínai importra is vámot vethet ki a Trump-adminisztráció, az ezzel kapcsolatos bejelentés december elején érkezhet. Ugyanakkor az is igaz, hogy történt némi változás: a két ország vezetői telefonon egyeztettek a kialakult helyzet kapcsán és egy személyes találkozót is kitűztek. Természetesen egyelőre nem lehet tudni, hogy Trump részéről az eddigi keménykedés inkább a szavazótábornak szólt a félidei választások előtt és előbb-utóbb várható egy hasonlatos fordulat, mint például, ami a NAFTA esetében volt, vagy itt inkább ideológia/világhatalmi kérdések mentén haladunk és a további eszkaláció elkerülhetetlen.

Ismét élesedtek az Irán elleni szankciók is az USA részéről. Az olajszektor mellett, a bankszektor és a hajózási szektor is komolyabb mértékben érintett. Japán, India és Dél-Korea felmentést kaptak az USA-tól az olajat érintő szankciók alól, illetve a Kína is tárgyalásban van Iránnal.

Trump újra többször bírálta a Fed-et az erős dollár és a kamatemelések miatt, amire válaszként Janet Yellen, a Fed előző elnöke aggodalmát fejezte ki. Szerinte Trump nyilatkozatai sértik a jegybank függetlenségét és aláássák a Fed-del szembeni bizalmat.

A félidei választások a vártaknak megfelelően alakultak: a republikánusok igen könnyű helyzetből a szenátusi fölényüket biztosítani tudták, a Képviselőházban viszont a demokraták szerezték meg a számukra szükséges 218 helyet. A piacok elsőre megkönnyebbüléssel konstatálták az eredményeket: Trumpra nagyobb kontroll várhat, a további fiskális expanzió nehezebben mehet keresztül a törvényhozáson, bár egyesek szerint a demokraták nem tettek le az infrastruktúra komoly fejlesztéséről.

Ez utóbbi kapcsán megemlítendő: 779 milliárd dollárra emelkedett az USA költségvetési deficitje a 2018-as gazdasági évben, amire 2012 óta nem volt példa. Ez GDP arányosan 3,9%-ot tesz ki, ami 0,4 százalékpontos emelkedés a tavalyi évhez képest. A nagymértékben növekvő deficit jórészt a tavaly év végi adóreformnak, valamint a katonai célú kiadások növelésének volt köszönhető. Ez ugyan rövid távon magasabb növekedési fokozatba kapcsolta az USA gazdaságát, de hosszabb távon a növekvő adósság finanszírozhatósága még komoly problémákba ütközhet, nem beszélve arról, hogy eddig kevés példát láttunk arra, hogy egy ennyire fontos nagy fejlett gazdaság az üzleti ciklus vége felé kezd el ilyen ütemű fiskális lazításba.

Európa

Európában továbbra is folytatódott a lassulás: a feldolgozóipari PMI 25 havi mélypontra esett (53,7-ről 52,3-ra szeptemberben) és a német IFO index is elmaradt a piaci várakozásoktól. A teljes index értéke a szeptemberi 103,7 pontról 102,8 pontra csökkent. Az év harmadik negyedévében mindössze 0,2%-kal bővült az euróövezeti GDP (negyedéves alapon,) ami az éves dinamikát 2,2%-ról 1,7%-ra lassította, mindez pedig közel négyéves mélypont. Az ECB nem változtatott az alapkamaton és továbbra is az az álláspont, hogy befejezik az eszközvásárlási programot. A sajtótájékoztató nem tartogatott igazán sok izgalmat, érdekességképp az említhető meg, hogy az októberi kellően borús hangulat közepette is (amikor a piaci szereplők fokozottan elkezdtek aggódni a globális növekedés lassulása miatt) Draghi magabiztosnak mutatkozott az eszközvásárlási program kivezetését és a jövő évi szigorítást illetően is.

Európában továbbra is Olaszország helyzete volt a fő téma. A déli állam elkerülte a leminősítést: az S&P nem változtatott Európa nagy betegének a BBB besorolású hitelminősítésén, ugyanakkor az eddigi stabil kilátásokat negatívra rontotta. Az indok természetesen a benyújtott olasz költségvetési javaslat volt, mely a hitelminősítő szerint nem teszi lehetővé az olasz államadóság GDP arányos csökkentését. A hitelminősítő számításai szerint a kormány által várt 2,4%-os költségvetési hiány valójában 2,7% lehet majd 2019-ben, vagyis a helyzet rosszabb, mint amit az olaszok hivatalosan elismernek.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a Financial Times-nak nyilatkozta: a kontinens immár készen áll arra, hogy maga mögött hagyja a megszorításokat és kövesse Donald Trump amerikai elnök deficitnövelő költségvetési hozzáállását – ezzel természetesen újra felkorbácsolta az indulatokat. A felek nem jutottak megállapodásra, így tovább folytatódik a huzavona. Mindeközben a feldolgozóipar után a szolgáltatóipar beszerzési menedzserindexe is 50 pont alá esett Olaszországban: a várt 52,0 pont helyett csak 49,2 pont lett az index értéke.

Politikai fronton érdekes volt még a német tartományi választás, amelynek végül komoly következményei lettek. Hessen tartományban küzdelmes győzelmet ért el a CDU. A CDU támogatottsága 10% százalékponttal 28%-ra, az SPD szavazatai hasonló mértékkel 20%-ra estek vissza. A választás eredménye jól mutatta a Merkel vezette koalíciós kormány iránti bizalom törékenységét és a támogatottság erőteljes visszaesését. Ezt követően Angela Merkel be is jelentette, hogy decemberben nem indul újra a pártelnöki tisztségért, sőt később már nem indul a kancellári kinevezésért sem, azonban nem kíván lemondani, kitölti 2021-ig szóló mandátumát.

Japán

A japán kormány bejelentette, hogy – az eredeti terveknek megfelelően – jövőre 10%-ra emeli az ÁFA kulcsot a jelenlegi 8%-ról. Korábban komoly viták alakultak ki az intézkedést illetően, mivel legutóbb – amikor 5%-ról emelték 8%-ra az ÁFA kulcsot – átmenetileg recesszió alakult ki.

A várakozásokkal összhangban nem változtatott a monetáris kondíciókon a japán jegybank, vagyis szinten tartotta a kamatot, az eszközvásárlási programot és a 10 éves államkötvények hozamsávját is. Ami az adatokat illeti nem okozott meglepetést a japán kiskereskedelmi forgalom, ami 2,1%-kal növekedett szeptemberben. A japán munkanélküliségi ráta a korábbi 2,4%-ról 2,3%-ra esett szeptemberben. Az előzetes szeptemberi adatok alapján a japán ipari termelés a várt 2,1%-nál is nagyobb mértékben, 2,9%-kal csökkent. Ugyanakkor meglepetésszerűen összeomlottak a japán gépipari megrendelések szeptemberben. Hó/hó alapon eddig még nem látott mértékben 18,3%-kal zuhant a mutató, ami éves szinten is 7%-os csökkenést jelentett.

 

Fejlődő kötvénypiacok, régiós kötvények

Az október a nagy volatilitás és a negatív teljesítmények hónapja volt. Október kezdetével jelentősen romlott a befektetői hangulat a fejlett piacokon, ami átterjedt a feltörekvő piaci eszközökre is. Ugyan a fejlődő piaci kötvények ellenállóban teljesítettek, mint a részvények, de így is negatív hozamot tudtak felmutatni a hónap folyamán. A fennálló kockázatok, a kereskedelmi háború, a kínai lassulás mind kiemelt kockázatot jelentenek a feltörekvő piacok számára és ezért továbbra is csak mérsékelten vállalunk kockázatot. A hónap folyamán profitot realizáltunk az ukrán hosszú lejáratú kötvényeinken, miután szomszédunk újabb sikeres megállapodást kötött az IMF-fel. Ezt követően a várakozásnak megfelelően újabb piaci kibocsátással vont be új pénzt Ukrajna, amiben részt vettünk és vásároltunk 2028-ban lejáró dolláros állampapírokat, mivel a kedvező kibocsátási prémium újabb lehetőséget teremtett a számunkra.

A kilátásokat illetően továbbra is óvatosak vagyunk a feltörekvő piacokkal kapcsolatban, így nagy kockázatot jelenleg nem vállalunk. Az olasz költségvetés körüli vita a várakozásaink szerint a piacon fog eldőlni. Sem az Európai Bizottság (EB), sem pedig az olasz koalíciós kormány nem látszik engedni az elképzeléseiből és nagy esély van, hogy november végével az EB kérni fogja Olaszország felvételét a túlzott deficit eljárásba. A várakozásaink szerint az olasz kormány számára a legnagyobb veszélyt az olasz kötvényhozamok emelkedése jelenti, azonban a jelenlegi hozamszinteken – várakozásaink szerint – nem várható enyhülés a részükről. Arra számítunk, hogy a feszültség az EB és az olasz kormány között eszkalálódni fog, így az olasz hozamok emelkedésére alakítottunk ki pozíciót.

A régiós kötvénypiacon egyértelműen a globális fejlemények mozgatták a szálakat. Októberben nagyon gyengén teljesítettek a kockázatos eszközök. Az ok a globális gazdasági lassulástól való félelem volt, melyet fokoztak a beérkező makroadatok is. Amerikában egyébként nem számított rossznak a jelentési szezon, de a jövőre vonatkozó előrejelzések több esetben sem érték el az elemzői várakozásokat (főleg nagy technológiai cégek kerültek a középpontba), ami aggodalommal töltötte el a befektetőket: hamarabb érhet véget a mostani üzleti ciklus, tetőznek a profitok. Mindez pedig erőteljesen segítette a régiós kötvénypiacot: a – menedéknek számító – magországok kötvényhozamai jelentősen mérséklődtek, ami magával húzta a régiós kötvényhozamokat is, így ez az eszközosztály jól teljesített a régióban. A magyar, lengyel, román hozamok mintegy 20-30 bázisponttal kerültek lejjebb a hónap során. Magyarországon mindez segítette a 2021/C-ben felépített pozíciónkat, de a hosszabb kötvények árfolyama is szépen emelkedett. Idehaza a Jegybank tízszeresére emelte az aranytartalék mértékét, de ez nem jelent lényegi változást a monetáris politika terén (a jelenlegi mérték nagyjából hasonlatos a többi régiós országéhoz képest). Az infláció viszont 3,8%-ra emelkedett (a várakozásokon felül), a maginfláció is 2,6%-ra, ami véget is vethet a ralinak: a gyengébb árfolyam és a gyors béremelkedés rányomja bélyegét a mutatóra. A monetáris politikában lényegi változás nem történt (továbbra is inkább megengedő a hangvétel és támogató a jegybank), így a piacspecifikus hírek (EU pénzek) mellett a nemzetközi környezet alakulása lesz a meghatározó. Lengyelországban a hiány kedvező lefutása (továbbra is szufficitben az államháztartás), a némiképp lassuló növekedés, az alacsony infláció és a kisebb kibocsátási kényszer segíti a kötvénypiacot, amelyen így emeltünk némiképp a kamatláb kitettségünkön. Veszélyt – a nemzetközi befektetői hangulat esetleges változása mellett – a helyi politika hordoz magában: az önkormányzati választásokon gyengébben teljesített a kormánypárt, ami a 2019 tavaszán esedékes parlamenti választások előtt nagyobb év végi, jövő év eleji fiskális stimulust vonhat maga után. Némi megtorpanást okozott a frissített jegybanki előrejelzés is: a 2019-es és a 2020-as inflációs előrejelzést is 3,3%-ra emelték (2,7% illetve 2,9%-ról), de Galpinski hangsúlyozta, hogy igen konzervatív becsléssel éltek (magas árakkal, ami az energiahordozókat illeti), és továbbra is galamb hangvételű volt, amely során megismételte személyes várakozásait a még jó sokáig változatlan szinten maradó alapkamatot illetően. Románia sokáig lemaradó volt a régiós versenytársakhoz képest: a fundamentális problémák nem engedték lejjebb jönni a hozamokat. Később azonban repo műveletek segítségével újabb pénzt juttatott a piacra a jegybank, az inflációs mutató elkezdett csökkenni és a támogató nemzetközi környezettel karöltve itt is megindult a hozamcsökkenés, így bezártuk az alulsúlyunkat. A román jegybank egyébként relatíve megengedő volt, nemcsak nem emeltek kamatot, de véleményünk szerint erre még akár hosszabb ideig is várni kell majd.

 

 

Október közepén a romló technikai kép, az emelkedő amerikai hozamok, a fokozódó geopolitikai kockázatok, a gyenge újlakás-értékesítési adat és a globális növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek február óta nem látott eladói hullámot váltottak ki a piacokon. Az esést főleg az eddig piacvezető, feszített árazású és túlpozícionált részvények szenvedték meg, így jelentős profitrealizálás zajlott az amerikai technológiai szektorban, ahol a papírok 2011 augusztusa óta nem mutattak be ilyen mértékű esést egy nap alatt.

A riportálási szezonban többnyire a vártnál jobb jelentéseket láthattunk, azonban a cégek bevételre- és a negyedik negyedévre vonatkozó előrejelzései a vártnál rosszabbak lettek, amit a piac is büntetett, így 2011 második negyedéve óta nem látott negatív árfolyam reakciót figyelhettünk meg.

Gyengén teljesítettek az elmúlt hónapban az európai bankrészvények. Az olasz költségvetéssel kapcsolatos befektetői félelmek következtében kialakuló korrekció miatt elérték a stop szinteket, így eladtuk ezt a pozíciót az abszolút hozamú alapjainkból. Emellett lezártuk a feltörekvő piaci alulsúlyunkat is október folyamán az alapjainkban, és az elmúlt napokban feltörekvő piaci long pozíciót nyitottunk az abszolút hozamú alapokban, miután úgy látjuk, hogy a befektetői szentiment jelentősen javult.

A Bloomberg információi szerint Trump további 257 milliárd dollárnyi kínai árura tervez büntetővámot kivetni, ha nem sikerül közös nevezőre jutni a novemberben esedékes találkozón Xi Jinping kínai elnökkel, így a november végi találkozót mi is nagy figyelemmel fogjuk kísérni, úgy gondoljuk, hogy egy esetleges megállapodás vagy lazulás a felek álláspontjai között a feltörekvő piacokra nehezedő nyomás enyhülésével járna, ahol árazási oldalról így is kedvező beszállási pontok azonosíthatóak.

A hónapban a vártnál gyengébb dél-koreai exportdinamikáról kaptunk adatokat szeptemberben év/év alapon 8,2 %-os lett a visszaesés, emellett a koreai harmadik negyedéves GDP növekedés is csak 2 %-os lett év/év alapon, amely 2009 óta nem látott alacsony érték, ezt a mutatót globális előremutató indikátornak tekintik a befektetők a nagy exportkitettség miatt, így ez a mutató is a ciklus tetejét szignálhatja a piac számára. Emellett az IMF is – a kialakult kereskedelem-politikai feszültségek következtében – a tavaszi becsléséhez képest 0,2 százalékponttal 3,7 %-ra csökkentette idei és jövő évi globális GDP növekedési várakozását.

 

Fejlett részvénypiacok

USA

Fontos technikai szintek estek el az elmúlt időszakban az amerikai tőzsdéken, egyrészt letörte az amerikai piac az idei emelkedését, másrészt a 200 napos mozgóátlagon is átesett a kurzor, ritka, hogy az abszolút csúcsot követően ennyire gyorsan visszazuhanjon ilyen szintre egy nagy index. Kérdés, hogy mekkora az a zuhanás, amelynél már a FED is elkezd aggódni, azt láthatjuk, hogy Trumpot zavarja az amerikai tőzsdék negatív teljesítménye és sajátos stílusával próbálja megtámasztani a piacot, mi azonban nem gondoljuk, hogy az októberihez hasonló esés már kiütné a FED ingerküszöbét. Ezt erősítette meg az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet, miután az utolsó kamatdöntő ülésen megerősítették a decemberi, idei negyedik kamatemelést.

Az amerikai gazdaság továbbra is erős, az előzetes várakozásokat két tizeddel meghaladó, 3,5 %-os GDP növekedést ért el a harmadik negyedévben. Emellett a FED októberi Beige Book jelentése alapján is a béremelési nyomás mérsékelt és a gazdasági növekedés továbbra is töretlen, azonban a magasabb vámok magasabb költséget is jelenthetnek, ami marginszűküléssel járhat. Az amerikai ingatlanpiac lassulásával kapcsolatban azonban jelentek meg negatív hírek, a Warburg Realty szerint a New York-i ingatlanpiacon nem ritkák a kínálati ár alatt 20-25 %-kal érkező vételi ajánlatok, emellett az eladásra váró ingatlanok száma rekordot ért el, miközben csökkent a tranzakciók száma, ilyen folyamatokra utoljára 2009-ben volt példa. Továbbá a Moody’s hét évnyi emelkedést követően növekvő kihívásokat lát az amerikai lakásépítő szektorban, amely révén pozitívról stabilra módosította az iparág kilátását.

Európa

Az európai részvények is jelentős esést szenvedtek el a hónapban, az olasz hozamfelárak további emelkedése, a kínai lassulás, a kereskedelmi háború, valamint a Brexit és strukturális növekedési félelmek együttesen nyomás alá helyezték a kockázatos eszközöket. Európát a kereskedelmi háborún túl két Európa specifikus kockázat is beárnyékolja: a Brexit tárgyalásokkal kapcsolatos események, illetve az olasz költségvetési terv körüli fokozódó vihar.

Hosszú tárgyalások után a napokban érkezett a hír, miszerint elkészült a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás szövegének a tervezete, amit a brit kabinet már el is fogadott. Ez mindenképpen pozitívan értékelhető az elmúlt időszak eredménytelensége fényében. A tervezetet azonban még mind a brit parlamentnek, mind az EU-nak el kell fogadnia a november 25-ére összehívott csúcstalálkozón. A pozitív hírek után azonban érkeztek a negatívak is, amik tovább fokozzák a bizonytalanságot a Brexit sikerességével kapcsolatban. Egyrészt lemondott Dominic Raab, Brexit-ügyi miniszter, mivel nem ért egyet az az elfogadott javaslattal. Másrészt a kialakult elemzői konszenzus szerint a brit parlamenten nem fog átmenni a megállapodás, amely így a kormány bukását eredményezi majd. Emellett már arról is hallani híreket, hogy a szükséges 48 támogató levél is összejöhet ahhoz, hogy elindulhasson a May elleni bizalmatlansági indítvány a párton belül, ami további negatív következményekkel járhat a tőkepiacok számára. Véleményünk szerint a brit politikai káosz csökkenése és egy esetleges Brexit megállapodás jelentős font és brit részvény erősödést hozna, ezenkívül a brit részvénypiaci árazás és eredményvárakozás szempontjából is attraktív. A brit részvények előretekintő P/E alapon 5 éve nem voltak ilyen olcsók, és 10 éves viszonylatban is átlag alatt van az árazásuk, emellé párosul egy elég impresszív EPS növekedés mind fejlett, mind az európai piacokon belül.

A Brexittel ellentétben az olasz költségvetéssel kapcsolatban két engedményt tenni nem akaró erő feszül egymásnak. Olaszország gazdasági és pénzügyminisztere, Giovanni Tria az elmúlt napokban kijelentette, hogy nem engednek a 2,4 %-os hiánycélból, valamint, hogy ők is tudnak fejfájást okozni az Uniónak. Az Európai Bizottságban viszont nem terveznek enyhíteni szorításon és készek akár fegyelmi eljárást is kezdeményezni Olaszországgal szemben.

Véleményünk szerint látszik már az eurózóna lassulásának jelei és EPS várakozások tekintetében sem látunk javulást, azonban az öreg kontinens részvényei árazás tekintetében attraktívabbak már és jelentősen alulpozícionáltak is. Az elmúlt 35 hétből 34 héten keresztül kiáramlás jellemezte az európai részvényeket, ami egyedülállóan negatív statisztika a többi régió tekintetében. Ami a kilátásainkat illeti, úgy gondoljuk, hogy a Brexit megállapodás hozhat megnyugvást a brit részvényeknek, azonban a többi európai régió az olasz fejlemények enyhülése nélkül továbbra is nyomás alatt maradhat, aminek az euró árfolyamára is negatív hatásai lehetnek.

 

Fejlődő piacok

A feltörekvő piacok teljesítménye is negatív volt az elmúlt időszakban, a növekedési félelmek és a drágább dollár finanszírozás miatt több mint 18 hónapja nem látott mélypontra esett a feltörekvő piaci index, azonban az alulteljesítésük a fejlett piacokhoz képest megállt. Mi is kissé optimistábbak lettünk a fejlődő piaci eszközökre az árazás javulásával, emellett az EPS trendektől is fordulást vártunk, ami végül nem következett be. Véleményünk szerint a feltörekvő piaci hangulat is javult, az eszközosztály február óta nem látott pénzbeáramlást könyvelhetett el magának az elmúlt hetekben, emellett a feltörekvő piaci devizák is stabilan tartották magukat, így az abszolút hozamú alapjainkban taktikai feltörekvő piaci long kitettséget nyitottunk.

A jüan árfolyama azonban folytatta a gyengülését, miután a kínai központi bank a napi referenciakamatot több, mint egy évtizede nem látott alacsony szinten, 6,9574-en fixálta, így a kínai deviza árfolyama 2008 május óta nem látott szintekre csökkent a dollár szemben. A befektetők a 7-es lélektani szintet figyelik, ami fokozódó tőkekiáramlással járna. Októberben azonban a kínai jegybank újabb intézkedést vezetett be a negatív tőkepiaci hangulat és a fékező hiteldinamika átfordítása miatt, így 100 bázisponttal csökkentették a legtöbb kereskedelmi bank kötelező tartalékrátáját, ezzel pumpálva többletlikviditást a bankközi piacra. Egy mondás szerint, ha a jegybank pánikol, a piacon a befektetők megnyugodhatnak. Mindazonáltal a hírt mi is pozitívan értékeltük.

Kivétel volt az elmúlt hónapban a brazil piac, ahol az elnökválasztás miatti shortzárás dollárban mérve közel 19 %-os rallyt hozott, ezzel a világ legjobban teljesítő tőzsdéje volt októberben. A befektetők a piacbarátabbnak tekintett jobboldali jelölt, Jair Bolsonaro győzelmét árazták, akit azóta több helyen a „trópusi/brazil Trump”-ként emlegetnek.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Részvények
Részvényeken belül
Fejlett piacok
Fejlődő piacok
Egyesült Államok
Európa
Magyarország
Lengyelország
Románia
Csehország
Brazília
Oroszország
India
Kína
Törökország
Görögország
Ausztria
Japán
Dél-Korea
Taiwan
Dél-Afrika
Mexikó
Indonézia

 

 

 

Itt olvashat arról, mely díjakat nyertük el a 2018-as Privátbankár.hu Klasszis díjátadón.

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2018 – Pálfi György

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Hazai Pénzpiaci Alap 2018 I. helyezett – Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 III. helyezett – Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 II. helyezett – Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 III. helyezett – Aegon Feltörekvő Európa Kötvény Befektetési Alap

 

A következő táblázat az Aegon Alapkezelő fókuszban lévő alapjainak kilátásait mutatja be. A pozíciók októberre-novemberre vonatkoznak, az aktuális adatok, piaci folyamatok függvényében ezek a befektetések akár jelentősen is változhatnak.

A részvény fókuszú abszolút hozamú alapjaink teljesítményére a következő tényezők voltak hatással az elmúlt hónapban:

A teljesítményre negatív hatással volt az alapok részvénykitettsége az eszközosztály esése végett, októberben a stop szintek elérésével le kellett zárnunk az európai bankszektorban, a feltörekvő piacon és a német részvénypiacon vállalt long pozícióinkat, míg egyedi részvények tekintetében kistoppoltuk az X5 és a WizzAir kitettségünk egy részét, emellett a kínai IT szektorban vállalt pozíciókat is likvidálnunk kellett. A hónapban a magyar részvénypiacon is növeltük a pozíciónkat, amely kitettségen október végén szelektíven elkezdtünk profitot realizálni.

 

 

Portfólió Kilátásaink teljesülése esetén Kilátásainkkal nem egyező folyamatok esetén
Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap A gyengébb amerikai és globális makroadatok, a magasabb amerikai reálkamatszint és az EU-olasz költségvetési vita, mind a kockázatkerülés irányába hatottak. Az alapban tovább csökkentettük a szpred kitettséget. Ukrán kitettségünket csökkentettük, hogy az új kibocsátásból, magasabb hozamszinteken pótoljuk. A nagy esések kezdetekor lezártuk a fejlett piaci kamatok emelkedésére játszó pozícióink egy részét és S&P shortot is jó ütemben nyitottunk. Profit realizálás után azonban túl hamar fordítottunk a pozíción, amiből kistoppolódtunk. Az év hátralévő részében is volatilis kereskedést várunk, a makroadatok gyengülése nem segít a kockázatos eszközöknek. Az alapra a legnagyobb kockázatot a részvénypiacok esése, illetve a feltörekvő piaci kötvényfelárak tágulása jelentheti.
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap A negatív légkör kihatott a feltörekvő piaci eszközökre is, bár a kötvények negatív teljesítménye kisebb volt, mint amit a részvénypiacokon láthattunk. A fejlődő piaci dolláros állampapírok hozamfelára átlagosan mintegy 30 bázisponttal tágult a hónapban. Vegyes teljesítményeket láthattunk a közeli régiónkban, ahol a negatív hangulatban a magas bétájú országok, mint Ukrajna vagy Azerbajdzsán alulteljesítettek, azonban Törökország papírjai felül tudták múlni a régiós teljesítményeket, miután a befektetők elkezdték beárazni az országgal kapcsolatos pozitív fejleményeket a török eszközökbe. Magyar dolláros állampapírokat vettünk a hónap folyamán, illetve részt vettünk az új
ukrán papír kibocsátásában.
A hitelkockázati felárak (spreadek) emelkedésén kívül az alap számára közepes lejáratokhoz tartozó hozamok magasabb szintje lenne kedvezőtlen.
Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alap teljesítményét a feltörekvő piaci részvényindex, a magyar részvények, illetve a telekommunikációs szektor emelkedése javítaná érdemben. Az alap teljesítményét egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés befolyásolná negatívan amire nem lenne időnk felkészülni, emellett a forint erősödése a dollárral és a régiós devizákkal szemben is gyengítené a teljesítményt.
Aegon Maraton Aktív Vegyes Befektetési Alap Az alap teljesítményére a magyar, a feltörekvő piaci és a lengyel közepes kapitalizációjú (midcap) részvényeknek az emelkedése lenne pozitív hatással. Emellett a teljesítményt a régiós ingatlanszektor emelkedése is érdemben javítaná. A forint erősödése a régiós devizákkal szemben, és a régiós és feltörekvő részvénypiacok hirtelen esése kedvezőtlenül hatna az alapra.
Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap Az alap teljesítményét a feltörekvő piaci index, a kínai fogyasztói szektor és a magyar és lengyel midcap vállalatoknak az emelkedése javítaná érdemben. Egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés befolyásolná negatívan az alap teljesítményét, amire nem lenne elég időnk felkészülni. Emellett a régiós részvénypiac széleskörű esése is rontaná a teljesítményt.
Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alap Az alapban a román és a magyar piac van jelentősen felülsúlyozva, de a lengyel közepes kapitalizációjú papírokban is hosszú pozíciót vállaltunk, emellett az alap főként az olaj és ingatlanszektor emelkedésére fókuszál, így a felülsúlyozott régiós piacoknak és az ingatlan papíroknak az emelkedéséből tudna érdemben profitálni az alap. Az alap teljesítményét negatívan befolyásolná egy nagyobb, hirtelen lezajló közép-európai részvénypiaci áresés, ezen belül is főleg a felülsúlyozott szektorok és a régiós piacoknak a megingása jelentene a referenciaindexhez képest nagyobb esést.
Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
munkanapok 8-16h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám