House View

House View

House View

2020. március

3 perces olvasási idő

 

Kötvénypiacok

A fejlett piacok kötvényhozamai 15-40 bázisponttal csökkentek, mellyel az amerikai hozamgörbe meredekebbé vált. A dollárnak nem tett jót, hogy a tízéves hozam történelmi mélypontra süllyedt, azonban az euró és a japán yen erősödött. A nyersanyagárakkal szorosan együtt mozgó devizák nyomás alá kerültek, mivel az olaj árfolyama 15%-ot esett a közelmúltbeli csúcsáról. Az európai alárendelt és kockázatosabb kötvényekre is nyomás helyeződött, míg a legtöbb befektetési fokozatú kötvény hozamfelára mérsékelten emelkedett, ezzel is tükrözve a vállalati kötvényvásárlási program támogatottságát. A megnövekedett kockázatkerülő hangulatban a Bundhoz képesti eurós hozamfelárak is tágultak. Ami a devizákat illeti, az EURUSD árfolyam a több éves 1,08-as mélypontról a válság hatására elkezdett emelkedni az 1,11-es szintig.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Kötvények
Kötvényeken belül
Egyesült Államok
Európa
Japán
Fejlődő piacok
Magyar államkötvény

A tábla frissítve a 2020. februári megbeszélések alapján.

 

Részvénypiacok

Februárban a befektetők arra összpontosítottak, hogy a Kínából eredő koronavírus mennyire terjed el a Föld többi országában. A hónap vége felé már Európában is jelen volt a vírus, amitől a befektetők bepánikoltak, és heves eladási hullám söpört végig a piacokon.

A hónap utolsó harmadában az amerikai indexek még új csúcsokra törtek, de ahogy a vírus európai terjedése egyre valószínűbbé vált, a piacok elkezdtek zuhanni, és a legtöbb index a tavaly októberi szintekre esett vissza. A FED elnök is kiemelte a koronavírus járványt, mint potenciális kockázatot és veszélyt a gazdaságra, és kijelentette, hogy a beérkező adatok függvényében reagálnak, vagyis minden döntés adatfüggő.

A jövőkép jelentősen romlott a februári ZEW üzleti hangulatindex szerint, amely az európai makro adatokat tekintve az elsők között tükrözi a járvány kitörését követő állapotokat. A német pénzügyminisztérium havi jelentése szerint a koronavírus járvány kockázatot jelent a német és az európai konjunktúra szempontjából, de jelenleg még tartják az idei 1,1 százalékos növekedési várakozást. Ez látható az euró árfolyamán, amely új több éves mélypontot ért el a dollárral szemben. A vírus hatása leginkább a kínai gazdaságon látszódig meg. A Caixin kínai feldolgozóipari PMI értéke januárban a várt 51,3 helyett gyengébb, 51,1 lett, de a felmérés még nem tartalmazza a járvány miatt a gazdaság jelentős lassulását.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Részvények
Részvényeken belül
Fejlett piacok
Fejlődő piacok
Egyesült Államok
Európa
Magyarország
Lengyelország
Románia
Csehország
Brazília
Oroszország
India
Kína
Törökország
Görögország
Ausztria
Japán
Dél-Korea
Taiwan
Dél-Afrika
Mexikó
Indonézia

A tábla frissítve a 2020. februári megbeszélések alapján

 

Alapjaink és kilátásaink

 

Bár február közepén még új csúcsokra mentek az amerikai indexek, a korona vírus gazdasági hatása miatti félelemtől az indexek meredeken esni kezdtek a hónap vége felé. Még soha nem estek ilyen mértékben ilyen rövid idő alatt, de amikor az olasz hatóságok lezárták Észak-Olaszországot, pánik tört ki a befektetők között és árra való tekintet nélkül kezdték adni a részvényeket. Egyenlőre nem lehet megmondani mikor lesz vége ennek a pánik hangulatnak, de most úgy néz ki, hogy a gazdasági lassulást már beárazták a piacok, azonban az esetleges további pánikot még nem. Nem tudni, hogy fognak reagálni az amerikai adatokra mikor ott is elterjed a betegség. Az előzetes információk alapján arra lehet következtetni, hogy az Egyesült Államok körülbelül 2-4 hét hátrányban van Európához képest. De mivel ez nem egy gazdaságilag szisztematikus kockázatot jelent, mint a 2008-09-es válság, úgy gondoljuk, hogy a piacok előbb-utóbb ki fognak lábalni ebből az eladási hullámból.

A következő táblázat az Aegon Alapkezelő fókuszban lévő alapjainak kilátásait mutatja be. A pozíciók február-március hónapokra vonatkoznak – az aktuális adatok, piaci folyamatok függvényében -, ezek a befektetések akár jelentősen is változhatnak.

 

 

Portfólió Kilátásaink teljesülése esetén Kilátásainkkal nem egyező folyamatok esetén
Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az év elejétől total return szemléletben kezeljük. A koronavírus és az olajársokk által keltett piaci feszültségek előtt az alap a cél részvénysúlynál kevesebb kockázatos eszközt tartott, a credit portfólióban a semlegesnél magasabb volt a kockázat, míg a helyi devizás kamatkockázat szintén alacsonyabb volt a portfólióban a célnál.

Az Alapban a részvénypiaci esést inkább vásárlásokra használtuk, szintenként bele-belevettünk a piacba, de még mindig a semleges 20% súly alatt vagyunk. Mivel a tartós emelkedésig még úgy látjuk, el kell telni egy kis időnek, folytatjuk a kockázatemelést, hogy addigra felülsúlyba forduljon a portfólió. A feltörekvő piaci credit portfóliót a járványnál jobban megviselte az olajársokk és a piaci likviditás. Az alacsony olajár tartósan velünk maradhat, így megfontoljuk az olajkapcsolt nevek likvidálását vagy kitettségünk csökkentését. A kiszáradó piacon jó áron lehet vásárolni jobb minőségű crediteket is, ezt is monitorozzuk.

A hedge-ként tartott helyi devizás papírjaink egy ideig jól teljesítettek, de a likviditással kapcsolatos félelem a biztonságosnak tartott, alacsony kamatozású piacokat is elérte (magyar, lengyel, izraeli stb), így rég nem látott eladási hullám során ezek az eszközök fedezeti szerepüket nem töltötték be, az aranyhoz hasonlóan, ami szintén kényszerlikvidálások áldozata lett.

A hazai kötvények hozamemelkedését túlzónak találjuk, ebben a piaci környezetben, ahol a nagy jegybankok újra a QE növeléséhez folyamodnak, a kitágult felárak csökkenését várjuk. Emellett a növekedési kilátások romlása a helyi inflációs problémákat elfedi, a szigorítási várakozások enyhülnek, ameddig a devizagyengülés kordában van tartva. Ennek megfelelően a forint melletti pozícióinkat lezártuk és a kötvények súlyát tovább emeltük.

Az alapra a legnagyobb kockázatot a részvénypiacok esése, illetve a feltörekvő piaci kötvényfelárak tágulása jelentheti.
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap A hónap folyamán az alap növelte a ghánai és azerbajdzsáni kitettséget és az ukrán kamatlábkockázatot is. Amerikai 10 éves short kötvény pozíciókat nyitott és vásárolt néhány hosszú magyar állampapírt. A hitelkockázati felárak (spreadek) emelkedésén kívül az alap számára közepes lejáratokhoz tartozó hozamok magasabb szintje lenne kedvezőtlen.
Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alapban az átlagos részvénysúly 25% volt idén a piaci esés kezdetéig. Az első reakciónk az események eszkalálódásakor a részvénysúly 20% alá csökkentése volt, viszont a begyorsuló árfolyamcsökkenést részvényvásárlásra használtuk fel. Sajnos jelentősen alulbecsülve ezzel a későbbi tőkepiaci folyamatokat. A heves eladásokban elsősorban régiós, főleg magyar részvényeket vásároltunk, mivel a korábbi válságok (Orosz, vagy Ázsiai válság, Nasdaq lufi kidurranása, Subprime krízis, vagy ez Eurózóna válsága) tapasztalata alapján a pánikeladásokban történő régiós részvény vételek nagyon jó beszállási szinten jelentenek. A jelenlegi részvénysúly 38%, amelyből 23% a magyar részvénysúly, amelyek főleg stabil osztalékfieztő részvények (Magyar Telekom, ANY Biztonsági Nyomda, Graphisof Park) és blule-chipek. Továbbá az alap 33%-a két éven belül lejáró kötvény, amelynek 90%-a régiós államkötvény. Azt gondoljuk a jelenlegi szintekről, hogy az Aegon Alfa alapon keresztül nagyon jó és nagyon ritka hozam/kockázati lehetőség alakult ki a befektetésre. Negatívan befolyásolná az alap teljesítményét egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Maraton Aktív Vegyes Befektetési Alap Optimistán kezdtük az évet, 65% volt a részvénysúly az alapban. Amikor kezdett komolyodni a vírushelyzet, kb. 20%-kal csökkentettük a részvénysúlyt. A gyorsabban likvidálható top down pozíciókat még jó ütemben lezártuk. Bíztunk a hosszú távú pozíciókban, így az egyedi pozíciókat nem vágtuk vissza kellőképpen, amikor csökkentettük az alapban a részvénysúlyt. Viszont sok papír az esésben jó értékeltségi szintekre esett vissza, amit óvatos vételekre használunk fel. Az Aegon Megtrendben is megjelenő szektorokat növeltük az alapban. Nyitottunk top-down pozíciókat és a lengyel piacon is vettünk papírokat. A forint túlzott erősödése a régiós devizákkal szemben és a régiós részvénypiac hirtelen esése kedvezőtlenül hatna az alapra.
Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap Az alap negatív hónapot zárt februárban. Bár a hónap közepén a részvénysúly vissza lett vágva 50% alá, az eladási hullám következtében az alap tovább esett. A korrekció után, a hónap vége felé az alap részvénysúlyt növelt. Árupiaci oldalról az alap olajpozíciót nyitott, ami sajnos kistoppolódott, és a korábban felvett aranypozíción profitot realizált. Az euróval, az amerikai dollárral és a zlotyival szemben az alap forint long pozíciókat nyitott. Egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés befolyásolná negatívan az alap teljesítményét, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el februárban, és a referenciaindexét is alulteljesítette. A hónap folyamán a korábban felvett allokáció nem lett változtatva. A lengyel és a régiós közmű cégeket változatlanul alul súlyon tartja az alap. Az alap összeségében a hosszú távú pozíciók miatt felülsúlyon van. Az alap teljesítményét negatívan befolyásolná egy nagyobb, hirtelen lezajló közép-európai részvénypiaci áresés, ezen belül is főleg a felülsúlyozott szektorok és a régiós piacoknak a megingása jelentene a referenciaindexhez képest nagyobb esést.
Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja A kockázatok és magas béta ellenére az alap az esés mellett növelni tudta a felülteljesítést a referencia indexxel szemben. Növeltük a gaming, EM internet szektor arányát, ezek teljesítettek a legjobban. Azon szektorok arányát növeltük, ami rövid távon válságálló, és hosszú távon is bízunk benne. A légi és védelmi szektorokkal kapcsolatos pozíciókat leépítettük. A vírus helyzet miatt ez az alap is esett, de a korrekciót lehetőségként használtuk fel, hogy beszállási pontokat találjunk hosszú távú trendekbe. Egy széleskörű tőzsdei eladási hullám ezt az alapot is negatívan érintené.
Aegon Russia Részvény Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el februárban, miután a részvénypiacok negatív teljesítményére kihatott a koronavírus gazdasági hatása, és az a lap a referenciaindexét is alulteljesítette. Az esés 1/3-át a rubel gyengülése adta, de az alapban minden szektor esett, kivéve az aranybánya és a telekom szektor. Az olajszektor alul súlyt változatlanul tartja az alap, amíg az olaj ára nem kezd stabilitást mutatni. Úgy gondoljuk, hogy ez az eladási hullám visszahozta az egész orosz piacot egy normális értékeltségi szintre, amit az osztalékráta emelkedése is jól mutat. A hónap végén az alap óvatos pozícióépítésbe kezdett. Az alap teljesítményére negatív hatású lenne az amerikai és európai szankciók további szélesítése, illetve a rubel hirtelen leértékelődése.
Aegon IstanBull Részvény Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el februárban és a referencia indexét is alul teljesítette. A szíriai konfliktus és az ebből következő török líra leértékelődés rányomta a bélyegét az alap teljesítményére. A hónap végén az ismét vonzóvá váló banki kitettséget növelte az alap. A török piac árazását változatlanul vonzónak találjuk, a pozícionáltság alacsony, és egyedi részvény szinten kedvezően tekintünk a török piacra. Az alapot negatívan befolyásolná a líra hirtelen értékvesztése, illetve a török elnök váratlan, gazdaságilag negatív intézkedései.

 

Itt olvashat arról, mely díjakat nyertük el a 2018-as Privátbankár.hu Klasszis díjátadón.

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2018 – Pálfi György

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Hazai Pénzpiaci Alap 2018 I. helyezett – Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 III. helyezett – Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 II. helyezett – Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 III. helyezett – Aegon Feltörekvő Európa Kötvény Befektetési Alap

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám