House View

3 perces olvasási idő

 

A piaci szereplők áprilisban már a kereskedelmi háború befejezését árazták, miután a hírek folyamatosan arról szóltak, hogy küszöbön van már a megállapodás…

 

Kötvénypiacok


 

Április utolsó vasárnapján a Spanyol Szocialista Munkáspárt megnyerte a választásokat, azonban ahhoz, hogy többséget alakítsanak szükségük van még a kisebb pártok támogatására is. Az eurózóna gazdasága az első negyedévben a várakozásokat felülmúlva negyedéves viszonylatban 0,4%-kal növekedett, Olaszország pedig kilépett a válságból. Az amerikai jegybank változatlanul a 2,25-2,5%-ös sávban hagyta az irányadó kamatot és ismét felhívta a figyelmet az adatfüggőségre. Az eurózónára vonatkozó pozitív gazdasági adatok miatt a magországok hozamgörbéi feljebb tolódtak és meredekebbé váltak, a periféria pedig felülteljesített. A Fed semleges álláspontja pedig az amerikai hozamgörbe feljebb tolódását és laposodását váltotta ki. Az EUR/USD árfolyam az 1,12-es szinten stabilizálódott. Míg a főbb részvény- és európai kötvényindexek csupán csekély mértékben változtak, az S&P 500 indexnek sikerült áprilisban elérnie a legújabb csúcspontját.

Hazai piac

A márciusi kamatdöntő ülés óta a helyi fejlemények mozgatják a piacot. A vártnál magasabb és az célsáv tetejéhez közelítő inflációs adatokhoz képest a márciusi döntést és indoklását csalódásként élte meg a piac. A 10 bázispontos betéti kamatláb emelkedés a DKJ hozamszintekben és a Bubor jegyzésekben nem látszik még, sok maradt a likviditás a piacon. A jegybank ugyan utalt arra, hogy “adatfüggő üzemmódban van”, a forintlikviditást nyújtó FX swap állomány jelzettnél gyorsabb csökkentése üzenet is lehet a piacnak, de valószínűbb, hogy csak a bankközi kamatszintek célzottnak megfelelő emelkedését hivatott segíteni. A túl laza monetáris politika a forint gyengülését eredményezte, a hozamok felfelé vették az irányt, a görbe pedig meredekebbé vált. A korrekció egész áprilisban tartott, a hozamszintek 20- 40 bázisponttal emelkedtek.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Kötvények  
Kötvényeken belül
Egyesült Államok  
Európa  
Japán  
Fejlődő piacok  
Magyar államkötvény

A tábla frissítve a 2019. májusi megbeszélések alapján.

 

Részvénypiacok


 

A kereskedelmi tárgyalásokat övező pozitív fejleményeknek és a várakozásokat meghaladó kínai adatsoroknak köszönhetően emelkedéssel indították a részvények az új negyedévet. Számos vártnál jobb vállalati jelentésnek és a pozitív befektetői szentimentnek köszönhetően új abszolút csúcsot ért el az S&P500 és a Nasdaq Composite index is. Az erősödés leginkább a jó befektetői hangulatnak volt köszönhető, az elemzők nem javították érdemben eredmény előrejelzéseiket, ami azt is jelenti, hogy drágábbak lettek a részvények.

A pozitív hangulatot letörte Trump május elején a kijelentésével, miszerint 200 milliárd dollárnyi kínai importot terhelő 10 százalékos büntetővámkulcsa 25 százalékra emelkedne és rövidesen a maradék, 325 milliárd dollárnyi behozatalra is hasonló vámtétel vonatkozna. Az amerikai elnök kereskedelempolitikai retorikája esést váltott ki a részvénypiacokon, a kínai A-részvények egy nap alatt közel 6%-ot vetettek le magukról. Az olaj ára is tovább araszolt felfelé áprilisban, miután enyhültek a növekedési félelmek és az amerikai kormány az iráni olajexport teljes megszüntetését helyezte kilátásba. Az emelkedést ismét az amerikai elnök szakította meg, aki a kitermelés fokozására szólította fel az OPEC országokat, így komoly korrekcióba kezdett az olaj a hónap végén.

Pozitív adatok jelentek meg azonban a világ legnagyobb gazdaságának növekedéséről, az amerikai gazdaság 3,2 százalékkal bővült az év első negyedévében, amely mind az előző 2,2 százalékot, mind a várt 2,5 százalékot messze meghaladja. Ez az adat is támogatta a dollár erősödését, ami mind a fejlett mind a feltörekvő piaci devizákhoz képest relatív erőt mutatott és az EUR/USD keresztárfolyam, így letörte az eddig akadálynak számító 1,12-es szintet is. A kínai gazdaság növekedéséről is képet kaptunk a hónapban, a világ második legnagyobb gazdaságának GDP-je az első negyedévben év/év alapon a várt 6,3 helyett 6,4 százalékkal nőtt. A Brexit határidő októberig való kitolása óta némileg kevesebb impulzust kapunk ezen a frontot, habár a brit politikai káosz egy csöppet sem tisztult. A várakozásokkal szemben nem született érdemi előrelépés a Theresa May és Jeremy Corbyn közötti kétpárti Brexit megállapodásának egyeztetése során sem.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Részvények
Részvényeken belül
Fejlett piacok
Fejlődő piacok
Egyesült Államok
Európa
Magyarország    
Lengyelország    
Románia      
Csehország
Brazília  
Oroszország    
India
Kína
Törökország  
Görögország    
Ausztria  
Japán
Dél-Korea    
Taiwan  
Dél-Afrika  
Mexikó    
Indonézia  

A tábla frissítve a 2019. májusi megbeszélések alapján

 

Alapjaink és kilátásaink

 

Áprilisban rendkívül jól teljesítettek a piacok. Az S&P 500-as index a hónap végére új csúcsra ment. Az amerikai makró adatok azt indikálják, hogy a ralli tovább folytatódhat, mindamellett óvatosságra intünk mindenkit, hogy az indexek túlvettek, és az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások még mindig folynak bármiféle megállapodás nélkül.

A következő táblázat az Aegon Alapkezelő fókuszban lévő alapjainak kilátásait mutatja be. A pozíciók március-áprilisra vonatkoznak – az aktuális adatok, piaci folyamatok függvényében -, ezek a befektetések akár jelentősen is változhatnak.

 

 

Portfólió Kilátásaink teljesülése esetén Kilátásainkkal nem egyező folyamatok esetén
Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alapban próbáltunk fejlett piaci részvényeket shortolni, de le kellett zárnunk ezeket a pozíciókat, ahogy a piac új csúcsra ment. Ukrán állampapírjainkat eladtuk az elnökválasztás második fordulója előtt egy komoly rali után, a befolyó pénzből alacsonyabb bétájú kibocsátókat vásároltunk, mint Románia vagy Kazahsztán. A forint shortjaink egy részét is lezártuk. Az alapra a legnagyobb kockázatot a részvénypiacok esése, illetve a feltörekvő piaci kötvényfelárak tágulása jelentheti.
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap Az országspecifikus történések miatt sokkal több lehetőség kínálkozott alfát elérni ebben a hónapban. Az eszközosztályon belül jelentős teljesítménybeli különbségeket lehetett látni, különösen a magas kockázatú papírok körében láthatóak érdemben eltérő mozgások. Például Törökország alulteljesített, míg az olajexportőr országok megfelelően zárták a hónapot. A hónap elején profitot realizáltunk a lengyel pozícióinkon, a legjobb áron adtunk el ukrán papírokat és némileg növeltük a török, román és kazahsztáni pozícióinkat. A hitelkockázati felárak (spreadek) emelkedésén kívül az alap számára közepes lejáratokhoz tartozó hozamok magasabb szintje lenne kedvezőtlen.
Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap Jó hozamot ért el az alap áprilisban, amihez legnagyobb mértékben a magyar és orosz államkötvények és vállalati kötvény pozíciók járultak hozzá. Áprilisban a forint gyengülését arra használtuk fel, hogy lezárjuk a hazai deviza elleni pozícióinkat, amit így 35%-ról 20%-ra csökkentettünk. Emellett lezártuk a Russel 2000-ben vállalt short pozíciónkat és profitot realizáltunk ukrán kötvényekben is. Az alap részvénysúlya 20% körül alakult, leginkább régiós papírokban mozogtunk, így profitot realizáltunk az Erste, CCC, Raiffeisen és Gazprom részvényein is, míg megnöveltük a Cesky Telekomban vállalt kitettségünket. Alapvetően a magas osztalékfizető papírokat részesítjük előnyben az alapban. Negatívan befolyásolná az alap teljesítményét egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Maraton Aktív Vegyes Befektetési Alap Jó hozamot ért el az alap áprilisban, amihez egyedi részvény pozícióink közül a legnagyobb mértékben az AT&S, Alpha bank, Raiffeisen és a Gazprom pozíciók, míg ország szinten az orosz és a görög kitettség járult hozzá. Áprilisban tovább növeltük a görög részvénypiaci súlyunkat, továbbá a régiós bankokon profitot realizáltunk és helyette az európai bankszektorban vállaltunk hosszú kitettséget. Emellett egy amerikai orvosi műszergyártó részvényeiben és egy kannabisz kapcsolt vállalkozásban is hosszú pozíciót nyitottunk. A forint elleni nyitott devizapozíciókat lezártuk, és jelenleg 45% alatt van kicsivel az alap részvény súlya. A forint túlzott erősödése a régiós devizákkal szemben és a régiós részvénypiac hirtelen esése kedvezőtlenül hatna az alapra.
Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap Pozitív hozamot ért el az alap áprilisban, amihez a legnagyobb mértékben az egyedi részvénypozícióink és a görög és az orosz piacon vállalt long kitettségünk járult hozzá. Áprilisban lezártuk a Russel 2000-ben vállalt short pozíciónkat és hosszú kitettséget nyitottunk az európai bankszektorban. A devizapozíciókat tekintve lezártuk az USDHUF kitettséget, míg az alap kötvényportfólióján nem változtattunk érdemben. A hónapban átlagosan 30% volt az alap részvénysúlya, amit nem növeltünk jelentősen áprilisban, továbbra is opportunista stratégiát követünk. Egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés befolyásolná negatívan az alap teljesítményét, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alap A közép-európai piacokon belül áprilisban a legjobb teljesítményt az osztrák részvények érték el, amit a román piac követ, míg a leggyengébbnek a lengyel és a cseh piac bizonyult. Az alapban nagy osztrák felülsúlyt tartottunk a lengyel részvénypiaccal szemben, így ez az allokáció pozitívan járult hozzá a havi teljesítményhez. Szektorokat tekintve leginkább a bankszektorban (főleg lengyel bankok) voltunk alulsúlyosak, míg továbbra is az ingatlan és a telekom szektor emelkedésében bízunk a leginkább. Az alap teljesítményét negatívan befolyásolná egy nagyobb, hirtelen lezajló közép-európai részvénypiaci áresés, ezen belül is főleg a felülsúlyozott szektorok és a régiós piacoknak a megingása jelentene a referenciaindexhez képest nagyobb esést.
Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja Jó teljesítményt ért el az alap áprilisban, azonban valamelyest alulteljesített az egészségügyi, biotech és az orvosi műszergyártó vállalatok gyengébb teljesítménye miatt. Áprilisban a kisebb korrekciót kihasználva a kannabisz szektorban növeltük meg a kitettségünket, illetve egy amerikai orvosi műszergyártó vállalat papírjaiban is hosszú pozíciót vállaltunk. A pozitív teljesítményhez a legnagyobb mértékben az IT szektorban és európai biztosítókban vállalt hosszú kitettségünk, valamint a robotika kapcsolt befektetéseink járultak hozzá a legnagyobb mértékben. Egy széleskörű tőzsdei eladási hullám ezt az alapot is negatívan érintené.
Aegon Russia Részvény Befektetési Alap Az orosz piac felülteljesítette a feltörekvő piacokat áprilisban és az alap is a referencia indexénél jobb hozamot tudott felmutatni. A hónapban a gáz és bankszektorban, illetve az aranykitermelő vállalatokban alakítottunk ki felülsúlyt, míg az acéliparban alulsúlyosak voltunk. Sajnos az aranykitermelők a nemesfém árfolyamával együtt estek, így ez elvitt valamelyest a teljesítményből, de a Gazprom, Novatek és a Sberbank részvényeiben kialakított felülsúlyos pozíciónk hozzáadott. Kicsit óvatosabbak lettünk az orosz piaccal kapcsolatban, ugyan árazás és eredményvárakozás szempontjából még mindig attraktív a helyzet, de sok minden árazódott be az orosz piacra és a politikai feszültség is nőtt Oroszországgal szemben. Az alap teljesítményére negatív hatású lenne az amerikai és európai szankciók további szélesítése, illetve a rubel hirtelen leértékelődése.
Aegon IstanBull Részvény Befektetési Alap A török részvénypiac alulteljesített áprilisban, aminek a legfőbb oka az újra gyengülő líra volt. A devizatartalékok csökkenéséről szóló hírek indították el a lejtőn a török devizát, ami a hó eleji 5,48-as szintről április végére 6 líra közelébe gyengült az amerikai fizetőeszközzel szemben. A hó elején az alap banki részvénysúlyát jelentősen lecsökkentettük, amit csak szelektíven vásároltunk vissza a hó végén a neutrális szintek közelébe. Ugyan a pozícionáltság alacsony a török piacon és az árazás is attraktív, azonban makrogazdaság fordulat jelei még nem láthatóak. Az alapot negatívan befolyásolná a líra hirtelen értékvesztése, illetve a török elnök váratlan, gazdaságilag negatív intézkedései.

 

Itt olvashat arról, mely díjakat nyertük el a 2018-as Privátbankár.hu Klasszis díjátadón.

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2018 – Pálfi György

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Hazai Pénzpiaci Alap 2018 I. helyezett – Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 III. helyezett – Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 II. helyezett – Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 III. helyezett – Aegon Feltörekvő Európa Kötvény Befektetési Alap

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
munkanapokon: 8-16h
hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám