House View

House View

House View

2020. június

5 perces olvasási idő

 

Kötvénypiacok


 

A kockázatos eszközök ismét jól teljesítettek júniusban. Ezt főként az okozta, hogy a járvány lassulásának köszönhetően sok helyen elkezdték újraindítani a gazdaságot, illetve hogy a világon számos kormányzat és jegybank próbált rendkívüli mértékű ösztönző csomaggal beavatkozni. Azonban az elmúlt néhány hétben ismét felgyorsult a koronavírusos esetek számának növekedése, többek között például az Egyesült Államokban, így ismét felszínre törtek a második félévet érintő járvány körüli aggodalmak. A foglalkoztatottsági adat nem okozott változást sem a fejlett piaci hozamokban, sem pedig az EURUSD árfolyamában, ezutóbbi továbbra is az 1,12 és 1,13 közötti sávban mozgott. A 10 éves olasz-német hozamkülönbség egész héten csökkent és új háromhónapos mélypontra, 163 bázispontra szűkült. A kötvénypiacokon a befektetésre ajánlott kötvények az új kínálati hullám miatt alulteljesítettek, míg a kockázatosabb kötvények sokkal keresettebbek voltak.

 

Hazai piac

Júniusban az MNB monetáris tanácsa hóvégi kamatdöntő ülésén négy éve most először 15 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát, így annak mértéke 0,9%-ról 0,75%-ra csökkent. A lazítás meglepetésként ért mindenkit, hiszen a legkorábbi kamatvágásra csak ősztől számított a piac. Így azonban a forint árfolyama mélyzuhanásba kezdett. Az ülést követő sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy ez nem egy kamatcsökkentési ciklus kezdete, azonban két nappal később az újonnan kinevezett alelnök elhintett még egy potenciális kamatvágást a következő hónapra. A hír hatására a 3 és 5 éves hozamok lejjebb kerültek. A hozamgörbe hosszú vége június elején emelkedésbe kezdett, majd hó végével némileg csökkent, de még így is feljebb zárta a hónapot. Így a hozamgörbe meredekebb lett. A hazai állampapírok értékeltsége kedvező régiós összehasonlításban, a monetáris politika terén is nálunk lehet leginkább további lépésre számítani rövidtávon, a hozamgörbe meredeksége relatíve nagy, ugyanakkor a jegybanki eszközvásárlási program leállításával a hozamgörbe hosszú vége nem teljesít jól.

  

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Kötvények  
Kötvényeken belül
Egyesült Államok
Európa  
Fejlődő piacok  
Magyar államkötvény  

A tábla frissítve a 2020. júniusi megbeszélések alapján.

 

Részvénypiacok


 

Ugyanúgy, mint az elmúlt hónapokban, júniusban is a koronavírus volt a világ érdeklődésének a középpontjában. Úgy tűnik, hogy Ázsiában és Európában lecsengett a járvány első hulláma, míg az Egyesült Államokban államtól függ, hogy milyen stádiumban van. Ez a probléma a gazdaságra is kihat. Az amerikai központi bank mindent megtesz, hogy enyhítse a nyomást a gazdaságon, de az eszközei végesek. A tabuk kezdenek ledőlni, mivel már a St. Louis-i Fed elnök is felvetette, hogy akár negatív kamatok is felhasználhatók lehetnének a gazdaság beindítására.

Európában is lázasan dolgozik az EKB, hogy milyen módszereket vessenek be annak érdekében, hogy a gazdaság minél előbb talpra álljon. A központi bank a vártnál nagyobb, 600 milliárd euróval megnövelte a kötvényvásárlási programját szemben a várt 500 milliárddal, valamint időtartamát legalább 2021 június végéig kitolták.

Kínából egyre pozitívabb gazdasági adatok jönnek ki. Ami árnyékot vethet az örömre, hogy Pekingben vasárnapig majdnem 80 új fertőzöttet találtak, és ez felveti annak a lehetőségét, hogy a vírus 2. hulláma kezd terjedni.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Részvények    
Részvényeken belül
Fejlett piacok    
Fejlődő piacok    
Egyesült Államok    
Európa    
Magyarország      
Lengyelország      
Románia  
Csehország    
Brazília    
Oroszország  
India  
Kína  
Törökország      
Görögország    
Japán
Dél-Korea    
Taiwan      
Dél-Afrika      
Mexikó      
Indonézia    

A tábla frissítve a 2020. júniusi megbeszélések alapján

 

Alapjaink és kilátásaink

 

Júniusban a világ nagy részén lefolyt a koronavírus járvány első hulláma. A fejlett országok közül egyedül az Egyesült Államok, ahol még nem tetőzött, itt még mindig növekszik az új megbetegedések száma. Azt már mindenki tisztán látja, hogy a második hullám elkerülhetetlen, a kérdés az, hogyan próbálnak majd védekezni ellene. Az szinte teljesen kizárt, hogy a gazdaságokat olyan mértékben leállítsák, mint ahogy azt tették tavasszal. Bizonyos fokozott óvintézkedéseket és korlátozásokat majd újra be kell vezetni, de a gazdaság, ha csökkentett üzemmódban is, de működni fog. Az alternatíva egy teljes leállás lenne, ami szinte garantáltan hosszútávú recesszióba döntené a fejlett és fejlődő gazdaságokat. Úgy gondoljuk, hogy jelenleg a tőzsdei árfolyamok nem reprezentálják a reálgazdaságok helyzetét, ami főleg a központi bankok által biztosított likviditásnak köszönhető. Bár örülünk az emelkedő árfolyamoknak, a jövőbe óvatossággal tekintünk. Az a véleményünk, hogy a tőzsdék ilyen mértékű elszakadása a valóságtól nem tarthat örökké, és előbb-utóbb, ha rövidtávon is, de az árak csökkenésével számolunk.

A következő táblázat az Aegon Alapkezelő fókuszban lévő alapjainak kilátásait mutatja be. A pozíciók június-július hónapokra vonatkoznak – az aktuális adatok, piaci folyamatok függvényében -, ezek a befektetések akár jelentősen is változhatnak.

 

 

Portfólió Kilátásaink teljesülése esetén Kilátásainkkal nem egyező folyamatok esetén
Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Az alap teljesítmény szempontjából ugyanott zárta a június hónapot, mint a májust. A hónap folyamán az alap csökkentette a magyar és román creditkockázatot, román kötvényeket vásárolt, ezzel egyidőben katari és török kötvényeket eladott. A hónap elején az alap rövidtávú pozíciókat vett fel az amerikai és európai kötvénypiacon, de még a hónap vége előtt lezárta ezeket. Deviza részről a kockázati fedezetként korábban felvett USDTRY pozíciót lezártuk inaktivitás és a magas kamat költség miatt, viszont az alap az AUDJPY devizában vett fel kockázatfedezeti pozíciót, aminek tartása olcsóbb, mint az USDTRY. Részvény oldalról az alap a hónap folyamán minimális európai bankindex kitettséget vett fel.

Az alapra a legnagyobb kockázatot a részvénypiacok esése, illetve a feltörekvő piaci kötvényfelárak tágulása jelentheti.
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap Az alapnak júniusban sikerült 1% körüli hozamot elérnie. A hónap során már nem emeltük a kamatkockázatot, az alap így egy magasabb, de változatlan szintű kockázati szinttel ment júliusban. Profitot realizáltunk a hosszúlejáratú magyar állampapír-kitettségünkön, és áttértünk a közepes lejáratú papírokra, miután a magyar jegybank az 5 éves repo tenderrel megfelelően horgonyzottá alakította a hozamgörbe ezen részét. Ahogy a forint árfolyama megközelítette a 340-es szintet, 12%-os forint short pozíciót nyitottunk, amelyet 355-ös szint környékén le is zártunk a hónap végén. Profitot realizáltunk a katari pozíciónkon és némileg növeltük az elefántcsontparti- és pénzügyi vállalati kötvény-kitettségünket. A hitelkockázati felárak (spreadek) emelkedésén kívül az alap számára közepes lejáratokhoz tartozó hozamok magasabb szintje lenne kedvezőtlen.
Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el júniusban. Az alap a hónap folyamán a piaci emelkedésben folyamatosan csökkentette a kockázatot határidős kontraktusok eladásával, ami által a hónap végére az equity kitettség 5%-ra süllyedt. Az alap a hónap végére felülreprezentált lett a régiós bankokban és az értékalapú befektetésekben. Az alap a korábbi devizafedezetet csökkentette, ami a hónap végére 30% fölé ment a forinttal szemben. Negatívan befolyásolná az alap teljesítményét egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Maraton Aktív Vegyes Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el júniusban. Az alap a júniusi piaci emelkedésben tovább csökkentette a részvénysúlyt egyedi részvény szinten, ami most 37%. Az alap növelte a részvénykitettséget a lengyel piacon a kedvező árazás miatt, és ezzel egyidőben csökkente a súlyt a magyar telekom-piacon. A hónap folyamán az alap profitot realizált néhány nagyon jól teljesítő ciklikus részvényben, és orosz aranybánya szektorban növelte a kitettséget. Az alap fedezetlen forintkitettsége a hónap végére 25%-ra nőtt. Júniusban az alap a fejlődő piaci és a magyar kötvény kitettséget növelte. A forint túlzott erősödése a régiós devizákkal szemben és a régiós részvénypiac hirtelen esése kedvezőtlenül hatna az alapra.
Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el júniusban. Az alap a júniusi piaci emelkedésben tovább csökkentette a kitettséget a májusi 60%-ról 53%-ra. A hónap folyamán az alap profitot realizált néhány nagyon jól teljesítő ciklikus részvényben. Bár kicsit átalakítottuk, de az alap változatlanul tartja a szokásosnál nagyobb lengyel kitettséget. Egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés befolyásolná negatívan az alap teljesítményét, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el júniusban, de alulteljesítette a referenciaindexet. Az alulteljesítés főleg a lengyel közműszektor alulsúlyának volt köszönhető, az off-benchmark régiós kitettségek viszont hozzáadtak a teljesítményhez. Régiós szinten az alap a magyar és lengyel piacon felülsúlyos, az osztrák és a cseh piacon neutrális a referenciaindexszel szemben. A hónap folyamán az alap a lengyel biztositói szektorban növelte, illetve a magyar telekom súlyból csökkentette a kitettséget. Az alap összességében a hosszútávú pozíciók miatt felülsúlyon van a referenciaindexszel szemben. Az alap teljesítményét negatívan befolyásolná egy nagyobb, hirtelen lezajló közép-európai részvénypiaci áresés, ezen belül is főleg a felülsúlyozott szektorok és a régiós piacok megingása jelentene a referenciaindexhez képest nagyobb esést.
Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja Az alap pozitív hozamot ért el júniusban és a referenciaindexet is jelentősen felülteljesítette. Az alap az egészség és alapvető fogyasztási cikkek szektorában növelte illetve, az európai alulsúlyt csökkentette a hónap folyamán. Júniusban a legjobban teljesítő szektorok az európai biztositó-, fejlődő piaci tech- és a videójáték-szektorok voltak. A leggyengébbek a kannabisz- és az egészségügyi szektorok voltak. Az alap részvényallokációja a hónap végére 100% alá ment. Egy széleskörű tőzsdei eladási hullám ezt az alapot is negatívan érintené.
Aegon Russia Részvény Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el júniusban és a referenciaindexét is felülteljesítette. A májusi alulsúlyt lezárta az alap a hónap folyamán, de az arany felülsúlyt megtartottuk, a kiskereskedelmi és a nikkelbánya alulsúlyt pedig lezártuk, a gyémántbánya alulsúlyt pedig csökkentettük, amikor a hónap közepén visszakorrigált a célárunkhoz. Az alap teljesítményére negatív hatású lenne az amerikai és európai szankciók további szélesítése, illetve a rubel hirtelen leértékelődése.
Aegon IstanBull Részvény Befektetési Alap Az alap kiemelkedő teljesítményt ért el júniusban és a referenciaindexet is jelentősen felülteljesítette. A teljesítményhez legnagyobb mértékben a bankszektor illetve a telekommunikációs szektorban tartott felülsúly járult hozzá, amit a hónapban lezártunk. Ezen kívül a defenzívebb szektorban alakítottunk ki felülsúlyt az aranyszektoron keresztül, ami szintén hozzáadott a júniusi jó teljesítményhez. Változatlanul kockázatot látunk az erőltetett banki hitelkihelyezésekben, ezért inkább csak rövidtávon látjuk kedvezőnek a török piacot. Az alapot negatívan befolyásolná a líra hirtelen értékvesztése, illetve a török elnök váratlan, gazdaságilag negatív intézkedései.

 

 

Privátbankár.hu Klasszis díjaink:

 

2020-as év

I. helyezett Év Alapkezelője: Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.
I. helyezett Év Portfóliómenedzsere: Loncsák András
I. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény – Szűcs Zoltán és Vitaliy Poplavets
I. helyezett Év Legjobb Hosszú Kötvény Alapja: Aegon Lengyel Kötvény – Németh Gábor
I. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Alfa – Loncsák András
II. helyezett Év Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap – Aegon Russia – Pálfi György

 

2018-as év

I. helyezett Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere: Pálfi György
I. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Alfa – Bakos Ádám, Németh Gábor, Szűcs Zoltán
I. helyezett Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja: Aegon Alfa – Bakos Ádám, Németh Gábor, Szűcs Zoltán
I. helyezett Év Legjobb Hazai Pénzpiaci Alapja: Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap
II. helyezett Legjobb Szabad Kötvény Alap: Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény
III. helyezett Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap: Aegon Moneymaxx Expressz
III. helyezett Legjobb Szabad Kötvény Alap: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény

 

 

 

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám