House View

3 perces olvasási idő

 

Kétségtelen, hogy az elmúlt két hónap legfontosabb híre a Fed kommunikációjában történt enyhe változás volt, mely két szempontból is lényeges. Először is a Fed-nek ez inkább a tavaly év végi monetáris feltételek szigorítására, nem pedig a gyenge hazai gazdasági adatokra adott válasza volt. Így tisztán látszik, hogy a Fed figyelembe veszi a piaci aggodalmakat.

 

Kötvénypiacok


 

Ahogy Powell is jelezte a sajtókonferencián, a Fed hamarabb befejezné mérlegének leépítését, mint azt korábban becsülték. Amennyiben ez a meghatározó laza hangvétel fenntartható marad, megszűnnének a piacokat 2018-ban hátráltató tényezők, és növekedne annak lehetősége, hogy 2019 újból pozitív legyen az eszközosztályok számára. Különösképpen, ha a Fed befejezi a szigorítást, a piacok meg fognak könnyebbülni, hiszen kevésbé kell azon aggódni, hogy a dollárhozamok nőni fognak és számításba jöhet az esetleges kamatcsökkentés is. Ez növeli annak valószínűségét, hogy az eszközosztályokban idén a tavalyi évvel ellentétben hozamcsökkenés fog bekövetkezni. Továbbá, a Fed mérlegleépítésének korábbi befejezése pozitívan hatna az eszközökre, hiszen ösztönözné a befektetőket a magasabb kockázatvállalásra.

A jelenlegi helyzetben Kínához kapcsolódóan is pozitív elmozdulás történhet. Nemcsak abban a tekintetben, hogy az amerikai és kínai fél egyre jobban közeledik egymáshoz a kereskedelmi tárgyalásokon, hanem fennáll annak a lehetősége is, hogy a gazdasági élénkítések jobb színben tüntetik fel Kínát.

A részvénypiacok ismét felülteljesítették a kötvénypiacokat, ezúttal Európával az élen, az Egyesült Királyság és Japán pedig elmaradt a többi régióhoz képest. A feltörekvő piaci kötvény és részvényalapok további tőkebeáramlást tapasztaltak.

Hazai piac

A piac stabil volt februárban, a fejlett piaci mozgásokat utánozva. A görbe laposodott, ahogy a globális jegybankok óvatosabbá válása nyomán a piac csak nagyon fokozatos szigorítást vár a jegybanktól. A maginfláció tovább, a vártnál jobban emelkedett, így a szigorítást márciusnál tovább valószínűleg nem lehet halogatni. A technikai kép kedvező, az aukciós lefedettség magas, a költségvetési lefutás is jobb a vártnál. A rövid hozamok 15-20 bázispontot csökkentek, a hosszú oldal nagyjából változatlan.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Kötvények  
Kötvényeken belül
Egyesült Államok  
Európa
Japán  
Fejlődő piacok
Magyar államkötvény

A tábla frissítve a 2019. februári megbeszélések alapján

 

Részvénypiacok


 

Kisebb lendülettel, de tovább folytatták az emelkedést a világ fejlett piaci részvényei, míg a feltörekvő piacok október óta előszőr alulteljesítettek. A kelet-közép-európai részvények teljesítménye is elmaradt februárban, így a hazai részvényindex (BUX) is negatív tartományban zárta a hónapot.

Az amerikai részvények emelkedését az újabb kormányzati leállás elkerülése mellett, a kereskedelmi tárgyalásokat övező pozitív várakozások is segítették. A FED “türelmes” álláspontja a további kamatemeléseket illetően szintén támogató volt. A 2800 pontos szint azonban az S&P500 index esetében egyelőre ellenállásként funkcionál.

A nemzetközi szentimentet továbbra is a kereskedelmi háború befolyásolta a leginkább. A Wall Street Journal forrása szerint azonban elég közel került egymáshoz az amerikai és a kínai álláspont ahhoz, hogy márciusban egy formális megállapodás keretében pontot tegyenek a nyolc hónapja tartó kereskedelmi háború végére.

A kereskedelmi háború körüli optimizmus a kínai részvényeknek is segített, így tavaly az egyik legrosszabb teljesítményt elérő részvénypiac (Shanghai Stock Exchange Composite Index) idén az egyik legnagyobb nyertes lett és már közel 25%-os emelkedést tud felmutatni. Az emelkedést a kínai kormány év eleji gazdaságélénkítő intézkedései is hajtották, emellett az MSCI index szolgáltató is növelné a kínai eszközök súlyát a globális indexeiben.

Európai színtéren továbbra is a Brexit az egyik legfontosabb mozgatórugó. A piac a március 29-i határidő kitolására készül. A tervek szerint Theresa May március 12-én ismét benyújtja a brit parlamentnek a felülvizsgált Brexit megállapodást szavazásra, amennyiben ezt ismét elutasítják a döntéshozók, szavazhatnak a határidő kitolásáról.

A február eleji kisebb korrekció után az olaj ára is folytatta az emelkedést. Támogatóan hatott az árfolyamra az amerikai nyersolaj-készletek csökkenése, a venezuelai politikai válság, az OPEC országok és Oroszország termelés csökkentési törekvései is. Hazánkról is érkeztek pozitív hírek a hónapban, az S&P és a Fitch Ratings is felminősítette Magyarország szuverén adósság besorolását.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Részvények
Részvényeken belül
Fejlett piacok
Fejlődő piacok
Egyesült Államok
Európa
Magyarország    
Lengyelország    
Románia    
Csehország
Brazília  
Oroszország    
India
Kína
Törökország  
Görögország    
Ausztria  
Japán
Dél-Korea  
Taiwan
Dél-Afrika  
Mexikó    
Indonézia  

A tábla frissítve a 2019. februári megbeszélések alapján

 

Alapjaink és kilátásaink

 

December végén a piacok fordultak és a rally kisebb megtorpanásokkal egész február végéig kitartott. Ennek köszönhetően az alapok a novemberi-decemberi veszteségeik nagy részét visszakeresték. A januári FED elnök kommunikációja miatt úgy gondoljuk, hogy az emelkedés kisebb visszaesésekkel tovább folytatódhat és az alapokat is ezek szerint pozícionáljuk, illetve az alapok kockázati kitettségét is eszerint variáljuk.

A következő táblázat az Aegon Alapkezelő fókuszban lévő alapjainak kilátásait mutatja be. A pozíciók február-márciusra vonatkoznak, az aktuális adatok, piaci folyamatok függvényében ezek a befektetések akár jelentősen is változhatnak.

 

 

Portfólió Kilátásaink teljesülése esetén Kilátásainkkal nem egyező folyamatok esetén
Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alapban lezártuk a román kötvénypozíciónkat és RON kitettségünk nagy részét, miután a piac szépen teljesített a pletykákra, hogy a kormány hajlandó a bankadó tervezetét módosítani. Növeltük a magas kockázatú feltörekvő szuverén kitettségünket, azt gondoljuk, hogy a Fed jónéhány hónapig nem mozdul, ami kedvezhet a carry trade-nek. A részvénykitettségünkön elkezdtünk csökkenteni, lezártuk az S&P longot a portfólióban, és shortot kezdtünk építeni, ahogy az indexek fontos szinteknél lendületüket vesztették. Az alapra a legnagyobb kockázatot a részvénypiacok esése, illetve a feltörekvő piaci kötvényfelárak tágulása jelentheti.
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap A feltörekvő európai régión belül Ukrajna és Örményország teljesített legjobban, míg Törökország és Szerbia teljesített leginkább alul. A hónapban profitrealizálásba kezdtünk a helyi devizában denominált román államkötvénypozícióinkból, valamint elefántcsontparti kitettséget hoztunk létre, illetve növeltük az azerbajdzsáni kötvénypozíciónkat és a heves ETF vásárlásoknak köszönhető felülteljesítés miatt profitot realizáltunk a magyar kötvénypozíciónkban. A hitelkockázati felárak (spreadek) emelkedésén kívül az alap számára közepes lejáratokhoz tartozó hozamok magasabb szintje lenne kedvezőtlen.
Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap Februárban lezártuk a feltörekvő piaci hosszú pozíciónkat és a hó végén az amerikai, illetve a feltörekvő piaci indexben is rövid pozíciót építettünk ki az alap részvénykitettségének fedezése érdekében. Úgy látjuk, hogy a piacok túlvetté váltak és túl sok jó hír van beárazva. Emellett a hónapban OTP átváltható kötvényeket, illetve görög részvénypiaci pozíciókat vásároltunk, míg a kínai fogyasztói szektorban vállalt kitettségünkön profitot realizáltunk. Negatívan befolyásolná azonban a teljesítményt a forint túlzott erősödése a dollárral és a régiós devizákkal szemben, emellett egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés is negatívan befolyásolná, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Maraton Aktív Vegyes Befektetési Alap Februárban csökkentettük a portfólióban a részvények súlyát és inkább a részvények realizálására használtuk fel a hónapot. Lezártuk a kínai fogyasztó szektorban felvett és a feltörekvő piaci long pozíciónkat, míg az Erste bank részvényein is profitot realizáltunk. A teljesítményhez az alap fejlődő piaci kötvény kitettsége (Elefántcsontpart) is hozzájárult, emellett a Duna House részvényeiben, illetve a horvát telekomban növeltük meg a részesedésünket a magasabb osztalék reményében. Februárban még a görög részvénypiacon építettünk ki hosszú pozíciót, míg a feltörekvő piaci indexbe és az amerikai részvénypiacba beleadtunk a hó végén. A forint túlzott erősödése a régiós devizákkal szemben és a régiós részvénypiac hirtelen esése kedvezőtlenül hatna az alapra.
Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap Februárban úgy értékeltük, hogy a piacok túlvetté váltak és túl sok jó hír van már beárazva, rövidtávon a risk-on rali tetőzésére számítunk, így lezártuk a feltörekvő piaci long pozíciónkat, profitot realizáltunk néhány egyedi régiós részvénykitettségen, illetve az amerikai és a globális feltörekvő piacokon short pozíciót építettünk ki, míg a görög részvénypiacon hosszú pozíciót vállaltunk. Az alap kötvény kitettségét tekintve profitot realizáltunk a román kitettségünk egy részén, illetve török dolláros 2025-ös állampapírt vásároltunk. Egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés befolyásolná negatívan az alap teljesítményét, amire nem lenne elég időnk felkészülni. Emellett a régiós részvénypiac széleskörű esése is rontaná a teljesítményt.
Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alap Pozitív hozamot ért el az alap februárban és hozta a referencia index teljesítményét. A közép-európai régióban a legjobb hónapot a román részvények zárták, amik 10%-os hozammal messze felülteljesítették régiós társaikat. A román piacot a cseh és az osztrák részvények követik, míg a magyar és lengyel papírok esést szenvedtek el februárban. Az alapban osztrák piac felülsúlyt tartottunk, amit fokozatosan csökkentettünk a hónap folyamán, míg szektorokat tekintve főleg a bank és olajszektorban voltunk alulsúlyosak, ezáltal a lengyel piacon is, míg telekommunikációs vállalatokból felülsúlyt tartottunk. Az alap teljesítményét negatívan befolyásolná egy nagyobb, hirtelen lezajló közép-európai részvénypiaci áresés, ezen belül is főleg a felülsúlyozott szektorok és a régiós piacoknak a megingása jelentene a referenciaindexhez képest nagyobb esést.
Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja Kifejezetten jó teljesítményt ért el az alap februárban és jelentősen felülteljesítette a referencia indexét. A portfólióban lévő befektetések közül a legjobb teljesítményt a marihuána, védelmi, IT és kiberbiztonsági szektor érte el, továbbra is tartjuk ezeket a szektorokat, úgy látjuk, hogy ezekben a globális megatrendekben nem állt be jelentős változás. Egy széleskörű tőzsdei eladási hullám ezt az alapot is negatívan érintené.
Aegon Russia Részvény Befektetési Alap Esést szenvedett el az orosz részvénypiac februárban az újabb szankciós hírek következtében, míg az alap is kissé alulteljesítette a referencia indexét. Amerikai szenátorok egy kétpárti csoportja újabb, még szigorúbb feltételekkel történő szankciók bevezetésére nyújtott be törvényjavaslatot, amely többek között a bankokkal és az állampapír-vásárlással kapcsolatban is újabb korlátozásokat jelentene. A hírre esést szenvedtek el az orosz részvények azonban a piacnak sikerült visszakorrigálnia, így csak kisebb mínusszal zárt a hónapot. Az olajár emelkedése és a stabil rubel mellett a Moody’s felminősítése is támogatta az orosz részvényeket. Az alapban enyhe kiskereskedelmi szektor felülsúlyt tartottunk, miután az inflációval együtt fordulatot várunk a szektorban. Az alap teljesítményére negatív hatású lenne az amerikai és európai szankciók további szélesítése, illetve a rubel hirtelen leértékelődése.
Aegon IstanBull Részvény Befektetési Alap Pozitív hozamot ért el az alap februárban és jelentősen felülteljesítette a referencia indexét. A jó teljesítményt támogatta a nagy banki alulsúlyos stratégiánk és az off-benchmark részvényeink kiemelkedő teljesítménye is. Úgy gondoljuk, hogy a mesterségesen táplált hitelnövekedés túl gyors volt Törökországban, amit egy gazdasági lassulás követ, emellett véleményünk szerint a nemteljesítő hitelek arányának növekedését is alulbecsülik a bankok, így az alap a bankpapírok helyett inkább off-benchmark részvényekben épít pozíciót. Az alapot negatívan befolyásolná a líra hirtelen értékvesztése, illetve a török elnök váratlan, gazdaságilag negatív intézkedései.

 

Itt olvashat arról, mely díjakat nyertük el a 2018-as Privátbankár.hu Klasszis díjátadón.

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2018 – Pálfi György

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Hazai Pénzpiaci Alap 2018 I. helyezett – Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 III. helyezett – Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 II. helyezett – Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 III. helyezett – Aegon Feltörekvő Európa Kötvény Befektetési Alap

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
munkanapokon: 8-16h
hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám