House View – 2022. április

House View

House View

2022. március

5 perces olvasási idő

 

Kötvénypiacok

Márciusban az év/év alapú infláció 8,5%-kal nőtt, azonban meglepetésre a 8,8%-os piaci várakozások alatt végzett. Az infláció emelkedése főként a magasabb élelmiszeráraknak köszönhető, de a szolgáltatások éves áremelkedése is már 6% fölötti. A kormány április végével bejelentette, hogy július 1-ig meghosszabbítja mind az élelmiszer-, mind pedig az üzemanyagokra vonatkozó ár stopot, így továbbra is a befagyasztott szinteken vásárolhatók meg ezek a termékek. Az áprilisi kamatdöntő ülésen ismét 100 bázisponttal emelte az alapkamatot a jegybank, majd a rá következő betéti tenderen az egy hetes betéti kamat is 30 bázisponttal emelkedett. Így az alapkamat már 5,4%-on, a betéti kamat pedig 6,45%-on áll. A jegybank kommunikációja lényegében nem változott, a beérkező adatok alapján havonta fognak dönteni a szigorítás nagyságáról. A hónap elején bejelentett jogállamisági eljárás elindítása ismét gyengülő pályára küldte a forintot, azonban a későbbiek során némileg vissza tudott erősödni. A hírre a hozamgörbe is jelentősen feljebb került, de a későbbiekben a hozamok is némileg korrigálták mozgásukat. A 3 éves lejáraton 66 bázisponttal, az 5 éves lejáraton 78 bázisponttal-, a 10 éves lejáraton pedig 87 bázisponttal kerültek feljebb a hozamok hó elejéhez viszonyítva. A hazai reálkamat nagyon sokat javult, de a 2023-as infláció alakulása továbbra is bizonytalan. A hazai papírok értékeltsége régiós összehasonlításban pedig továbbra is kedvező. A költségvetés márciusban tovább romlott, az egyenleg az egész éves hiányterv 74%-ra ugrott. Ennek ellenére a kötvénykibocsátás a tervek szerint halad, április végével 39%-on állt az intézményi kibocsátás. A nemzetközi hangulat továbbra is rossz, de előtérbe kerültek a recessziós félelmek, így némileg pozitívabbak lettünk az eszközosztályra. A választások eredménye is inkább pozitív befektetői szemmel nézve, megnőtt az esélye a költségvetési politika konszolidálásának.

Eszközosztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Kötvények
Kötvényeken belül
Egyesült Államok
Európa
Fejlődő piacok
Magyar államkötvény

 

Részvénypiacok

Bár az orosz-ukrán háború még tart, a befektetési világot sokkal jobban befolyásolja az infláció alakulása, illetve a jegybankok erre adott reakciója. A világon mindenhol az infláció több évtizedes csúcson van: az eurózónában még a 2000-es évek elején volt a jelenlegi szinthez hasonló, az USA-ban 40 éves csúcson van, míg Magyarországon is 20 éve nem volt ilyen magas az áremelkedés. A kérdés, ami mindenkit foglalkoztat, hogy a jegybankok mit fognak tenni az infláció megfékezésére, és egyáltalán tudnak-e tenni bármit is.

Az amerikai jegybank márciusban 25 bázisponttal emelte az alapkamatot, ami elenyészőnek tűnik a közel 9%-os inflációval szemben. A jegybank nincs könnyű helyzetben: ha túl magasra emeli a kamatot, akkor nagyon könnyen recessziót okozhat, ha viszont csak 25-50 bázis pontokkal emeli, az túl lassú lehet, és az infláció tovább emelkedhet. Azt se felejtsük el, hogy az elmúlt évtizedben az amerikai államadósság több mint duplájára nőtt, és tartós kamatemelkedés végzetes lenne az amerikai gazdaságra. Európa sincs jobb helyzetben: a 2008-2009-es válság óta az ECB fő feladata az volt, hogy a déli országok kötvénypiacait segítse annak folyamatos vásárlásával.

A Magyar Nemzeti Bank áprilisban tovább folytatta a kamatemeléseket reagálva a magas inflációs számokra. Áprilisban az MNB 100 bázisponttal, 5,40%-ra emelte az alapkamatot, az egyhetes betéti kamatot pedig 6,45%-ra növelte. Az orosz-ukrán konfliktus miatt az EURHUF árfolyama rendkívül volatilis volt áprilisban. A hónap folyamán a forint 367-ről 377-re gyengült az euróval szemben. Jelenleg a magasabb kamatok nem tudják erősíteni a magyar fizetőeszközt.

 

Az alábbi táblázat mutatja az Alapkezelő véleményét a különböző eszköz osztályokról, illetve az eszközosztályon belüli súlyozásokról. Mivel a piacok rendkívül sokat estek az elmúlt időszakban ezért inkább neutrálisak vagyunk, illetve kezdünk enyhén pozitívak lenni a közeljövőre nézve. A fejlett országokon belül Európára nézünk kicsit pozitívabban, míg Japánnal szemben neutrálisak vagyunk, és az Egyesült Államokat alul súlyozzuk. A feltörekvő piacokon leginkább a nyersanyag exportőr országokat preferáljuk a többiekkel szemben.

 

Eszközosztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Részvények
Részvényeken belül
Fejlett piacok
Fejlődő piacok
Egyesült Államok
Európa
Közép- és Kelet-Európa
Brazília
India
Kína
Törökország
Japán
Dél-Korea
Tajvan
Dél-Afrika
Mexikó
Indonézia

 

 

Alapjaink és kilátásaink

 

Az orosz-ukrán háborúnak már szinte semmi hatása nincs a pénzpiacokra, viszont annál nagyobb a reál gazdaságra. Sok szektorban hiány alakult ki, ami a háborúra vezethető vissza. Ennek árfelhajtó hatása van, és csak tovább táplálja a már meglévő magas inflációs környezetet. Az USA-ban 40 éves csúcson, Európában és Magyarországon 20 éves csúcson van az infláció, és egyelőre nem lehet látni, hogy mikor fog tetőzni. A gazdasági előrejelzések a harmadik negyedévére várják a csúcsot, de ha a háború elhúzódik, akkor az inflációs csúcs csak év végére, vagy jövő év elejére várható. A jegybankok próbálnak harcolni az infláció ellen, de nagyon limitált, hogy mit is tehetnek ellene. A legészszerűbb természetesen a kamat emelés, de mind az amerikai mind az európai jegybanknak meg van kötve a keze. Ne felejtsük el, hogy az amerikai államadósság az elmúlt 12 évben majdnem a triplájára emelkedett. Ez limitálja, hogy a Fed mennyi kamatot emelhet, mert a magas kamatok súlyos recesszióba taszíthatják a már jelentősen eladósodott országot. Az európai jegybank is hasonló cipőben jár. Az elmúlt 12 évben nagyon sok pénzt költöttek arra, hogy a dél-európai országok alacsony hitelkibocsátását segítsék. Ha az ECB elkezd kamatot emelni, akkor az olasz, spanyol, görög, és portugál kamatok jelentősen emelkedhetnek, ami viszont recesszióba lökheti ezeket a gazdaságokat.  Érdeklődve figyeljük, hogy a jegybankok melyik utat választják, mert az meghatározhatja a gazdaságok kimenetelét az évtized hátralevő éveiben.

A következő táblázat az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. fókuszban lévő befektetési alapjainak kilátásait mutatja be. A pozíciók 2022. április hónapra vonatkoznak, és az aktuális adatok, piaci folyamatok függvényében ezek a befektetések akár jelentősen is változhatnak.

Portfólió Kilátásaink teljesülése esetén Kilátásainkkal nem egyező folyamatok esetén
Aegon Moneymaxx Total Return Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el áprilisban. Az ukrán állami és az orosz vállalati kötvények esetén szorosan figyeljük a piacot, és ha az árfolyamokban pozitív elmozdulást látunk, akkor megfontoljuk a csökkentés lehetőségét. A portfolióra negatív hatással volt az erős dollár, a feltörekvő piacok rossz teljesítménye és a tovább emelkedő hozamok. A hónap folyamán csökkentettük a kazah kötvények súlyát, mikor a piac kicsit normalizálódott. Lengyel 10 éves és magyar 5 éves állampapírokat vásároltunk, ezzel elkezdtük újra növelni a kamatkockázatot az alapban. Részvény oldalon az a teljes MOL-kitettséget eladtuk az alapból. A devizapiacokon a forint shortokat csökkentettük a hónap folyamán. Az elkövetkező időszakban fokozatosan szándékozzuk emelni a kötvénysúlyt a portfólióban, és ahogy a recessziós félelmek növekszenek annak mértékében csökkentjük a részvénysúlyt. A változó politikai események miatt jelenleg 5% aranyat is tartunk az alapban. Az alapra a legnagyobb kockázatot a részvénypiacok esése, illetve a feltörekvő piaci kötvényfelárak tágulása jelentheti.
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap Az alap április során eurós MOL vállalati kötvényeket és Kazah állampapírokat adott el. Továbbra is tartjuk az ukrán- és a fennmaradó orosz vállalati kötvénykitettséget, és várjuk a háború pozitív irányba történő elmozdulását.

 

A hitelkockázati felárak (spreadek) emelkedésén kívül az alap számára közepes lejáratokhoz tartozó hozamok magasabb szintje lenne kedvezőtlen.
Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el áprilisban. A negatív hozam leginkább a kötvényhozamok emelkedésének volt köszönhető. Az alapban az első negyedévben havi vásárlásokkal elkezdtünk építeni magyar kötvénypozíciót, amit továbbra is folytatni kívánunk, és ezeken a pozíciókon a hozamemelkedés miatt árfolyam-veszteséget szenvedtünk el. Részvényoldalon az egyedi befektetések neutrálisan zárták a hónapot annak ellenére, hogy a régiós piacok estek. A részvények 2/3-a magyar részvény, ezek közül is az alap csak a Richtert tartja a nagy kapitalizációjú magyar részvények közül, többi régiós befektetés. Összeségében 15% részvénysúly van az alapban, de a hónap folyamán aktívan hedgeltük ezt a kitettséget DAX, SP500, Eurostoxx és Nasdaq határidős indexek eladásával. Így többször is -10%-os nettó részvénysúly volt az alapban. A túladott szinteken ezeket az indexpozíciókat visszazártuk, de amikor úgy láttuk, hogy további kockázatok mutatnak lefelé, akkor újra visszanyitottuk. Ezt a stratégiát folytatni kívánjuk a jövőben, mert e jelenlegi stagflációs időszakban nem várunk kiemelkedő teljesítményt a részvényektől. A devizakitettség teljes mértékben le van fedezve. Az 5%-os arany pozíciót diverzifikációs okokból változatlanul tartjuk egészen addig, míg bizonyos technikai szintek alá nem megy. Negatívan befolyásolná az alap teljesítményét egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Maraton Aktív Vegyes Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el áprilisban. Bár a nyersanyag kapcsolt befektetések voltak a legjobban teljesítők az elmúlt hónapban, a hónap végére csökkentettünk a pozíciókból. Úgy gondoljuk, hogy mivel egyre több nyersanyag kezd alulteljesíteni, az elkövetkező időszakban ez a szektor relatíve rosszabb teljesítményre lesz képes. A részvények gyengítették az alap teljesítményét. A régiós bankok korrigáltak az elmúlt hónapban, de több egyedi részvénypozíciót kistoppoltunk az árfolyamvesztés miatt. Legnegatívabb hatása az alapra megint a kötvénykitettségnek volt. Mind a belföldi kötvény, mind a még meglévő ukrán kitettség elvitt az alap hozamából. A jövőre tekintve, a részvénypiacokra továbbra is konzervatívak vagyunk, főleg egyedi lehetőségeket látunk, a nyersanyag piacokon várunk kedvezőbb árszinteket, hogy újra kitettségeteket vegyünk fel bennük, viszont a kötvénypiacon jó lehetőségeket látunk. Az a véleményünk, hogy recessziós fázishoz közelítenek a gazdaságok, ezért a kötvénykitettséget a jövőben növelni kívánjuk, és a kötvényeken belül főleg a magyar piacra vagyunk pozitívak. A hónap végére a részvénysúly 25%, a nyersanyag kitettség 4,50% volt az alapban. A forint túlzott erősödése a régiós devizákkal szemben és a régiós részvénypiac hirtelen esése kedvezőtlenül hatna az alapra.
Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el áprilisban. A hónap folyamán a kötvény shortok arányát csökkentettük. Részvény oldalon, a hónap közepén profitot realizáltunk a brazil kitettség egy részén, és a hónap végén a recessziós félelmek miatt csökkentettünk a nyersanyagsúlyon, és az urán kitettséget kistoppoltuk. Nyersanyag oldalon, a rezet és az aranyat kistoppoltuk, a faárut és a kőolajat jó szinteken lezártuk, és a földgáz piacon aktívan kereskedtünk. Deviza oldalon, továbbra is a 370-390-es sávban látjuk a forintot és ennek megfelelően alakítjuk az alap deviza-összetételét, de azzal a szemlélettel, hogy hosszú távon forintgyengülést várunk. Egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés befolyásolná negatívan az alap teljesítményét, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el áprilisban, de a referenciaindexet felülteljesítette. Áprilisban tovább növeltük az olaj- és közműszektor kitettséget, így ezek és a bankszektor felülsúlyban van az alapban. Országszinten a magyar, a cseh és a román kitettségekben tartunk felülsúlyt. Az alap teljesítményéhez legtöbbet az olajfinomítói felülsúly és a kiskereskedelmi alulsúly járultak hozzá. Bár az energia- és közműszektorokban felülsúlyt tartottunk, voltak olyan cégek ezeken a szektorokon belül, amikben alulsúlyt tartottunk, viszont ezek a cégek jól teljesítettek, és ez hátráltatta az alap áprilisi teljesítményét. Az alap összességében a hosszútávú pozíciók miatt felülsúlyon van a referenciaindexszel szemben, kb. 108%-on. Az alap teljesítményét negatívan befolyásolná egy nagyobb, hirtelen lezajló közép-európai részvénypiaci áresés, ezen belül is főleg a felülsúlyozott szektorok és a régiós piacok megingása jelentene a referenciaindexhez képest nagyobb esést.
Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja Az alap negatív hozamot ért el áprilisban, és a referenciaindexet is alulteljesítette. Az alap hozamához pozitívan az alapvető fogyasztási cikk, az egészségügy, a mezőgazdasági és a fejlődő piaci technológiai szektorok járultak hozzá. A megújuló és az energiaátmenethez köthető nyersanyag szektorok negatívan járultak hozzá alap teljesítményéhez. Áprilisban az elektromos autózáshoz és a robotikához köthető szektorokban csökkentettük az alap súlyát. Az elkövetkező időszakban stratégiai megfontolásból továbbra is a szűkös erőforrás és a deglobalizációhoz köthető szektorokat tartjuk előtérben az alapban. A hónap folyamán az alap részvény kitettségét 95%-ra csökkentettük. Egy széleskörű tőzsdei eladási hullám ezt az alapot is negatívan érintené.
Aegon Russia Részvény Befektetési Alap A rekord hosszú, közel 1 hónapos szünet után március végén részlegesen újranyitott az orosz tőzsde. A helyi piacot reprezentáló MOEX index 50 kompenense közül 33-ban indult újra kereskedés, köztük a legnagyobb orosz vállalatok, a Gazprom, Sberbank és Rosneft papírjaiban. Az index annak ellenére emelkedéssel zárta az első kereskedési napot, hogy az Oroszországot érintő komolyabb szankciók bevezetése csak február 25-e után, a piac felfüggesztését követően kerültek bejelentésre. Az emelkedés fő oka, hogy az újranyitás ellenére továbbra is jelentős korlátozások vannak érvényben. Ezek közül a legfontosabb, hogy az orosz részvényekre vonatkozó elidegenítési tilalom továbbra is fennáll, vagyis a külföldi befektetők továbbra sem adhatnak el részvényt az orosz piacon. Ezen kívül a jegybank megtiltotta az eladási pozíciók nyitását. Keresleti oldalon emellett komoly támaszt jelenthet az orosz állami tőkealap megjelenése, amely összesen 1000 milliárd rubelt kíván helyi részvények vásárlására fordítani, több vállalat részvény visszavásárlásba kezdhet, valamint az elszabaduló infláció miatt helyi befektetők is lehetnek a vételi oldalon. Ugyanakkor az orosz piaci közkézhányad több mint háromnegyede külföldi tulajdonban van, így a külföldi szereplők kizárása jelentős torzulást okoz a piaci árakban, így a jelenleg kialakult részvényárak nem tükrözik a részvények reális árát, ahogy a vállalatok valós értékét sem. Egyes piaci várakozások szerint Oroszország a moszkvai tőzsde szétválasztását tervezi, melynek során külön piacot hoznának létre a helyi és a külföldi befektetők számára. Ebben az esetben előfordulhat, hogy ugyanarra részvényre két különböző ár alakulna ki jelentős diszkontot eredményezve a külföldiek számára is elérhető piacon.

Április hónap fejleménye, hogy Putyin 16-án aláírta azt a törvényt, ami előírja az orosz vállalatok számára, hogy töröljék a külföldi tőzsdére bevezetett letéti jegyeiket és konvertálják át azokat helyi piacos értékpapírokká, ezzel csökkentve a külföldiek ellenőrzését a helyi vállalatok felett.

Az orosz jegybank közlése szerint az orosz kibocsátóknak 2022. május 5-ig kell intézkedniük a letéti jegyek programjainak megszüntetéséről. Az intézkedés csak a GDR programokat érinti, a külföldi tőzsdékre közvetlenül bevezetett részvényekre nem vonatkozik. Az orosz részvényekre vonatkozó letéti jegy programokat azért vezették be az orosz vállalatok, mert az orosz helyi tőzsde sok nyugati befektető számára nehezen elérhető volt. Az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap ugyanakkor rendelkezik helyi piacos számlával, így a konverzió nem okoz további problémát, azonban tekintettel arra, hogy az orosz részvényekre vonatkozó elidegenítési tilalom továbbra is fennáll, külföldi befektetők továbbra sem adhatnak el részvényt az orosz piacon. Mivel az orosz és az uniós szankciók is hatályban vannak, valamint az alap sorozatainak nettó eszközértéke sem állapítható meg, így a 2022.02.24-én bevezetett felfüggesztés körülményei továbbra is fennállnak.

Az alap teljesítményére negatív hatású lenne az amerikai és európai szankciók további szélesítése, illetve a rubel hirtelen leértékelődése.
Aegon IstanBull Részvény Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el áprilisban, de a referenciaindexet alulteljesítette. Az alap 99%-on van a referenciaindexszel szemben. Azért nincs 100%-on, mert két helyi részvényt jogi akadályok miatt nem tudunk megvásárolni. A korábbi autószektor felülsúlyt lezártuk, miután a részvények elérték a célárukat, viszont reagálva a geopolitikai kockázatokra az olajfinomítói szektorban alakítottunk ki felülsúlyt. A többi szektorral szemben várakozó állásponton vagyunk, szeretnénk tisztábban látni, hogy alakul az orosz-ukrán háború, és ennek milyen következményei lesznek a török gazdaságra. Helyi devizában mérve a török piac nagyon sokat emelkedett, mivel a helyi befektetők a részvénypiacokon keresztül próbálják kivédeni a 60%-os inflációs hatásokat. Ezek a befektetők főleg olyan exportcégek részvényeit vásárolják, amelyeknek a bevételük dollárban van elszámolva. Az alapot negatívan befolyásolná a líra hirtelen értékvesztése, illetve a török elnök váratlan, gazdaságilag negatív intézkedései.

 

 

Privátbankár.hu Klasszis díjaink:

 

2021-es év

I. helyezett Év Alapkezelője: Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.
I. helyezett Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere: Szűcs Zoltán
I. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény – Szűcs Zoltán és Vitaliy Poplavets
I. helyezett Év Legjobb Hosszú Kötvény Alapja: Aegon Lengyel Kötvény – Németh Gábor
I. helyezett Év Legjobb Abszolút Hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon MoneyMaxx – Bakos Ádám
II. helyezett Év Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alapja: Aegon Feltörekvő Piaci ESG Részvény – Pálfi György, Richter Péter

 

2020-as év

I. helyezett Év Alapkezelője: Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.
I. helyezett Év Portfóliómenedzsere: Loncsák András
I. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény – Szűcs Zoltán és Vitaliy Poplavets
I. helyezett Év Legjobb Hosszú Kötvény Alapja: Aegon Lengyel Kötvény – Németh Gábor
I. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Alfa – Loncsák András
II. helyezett Év Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap – Aegon Russia – Pálfi György

 

2019-es év

I. helyezett Év Legjobb Pénzpiaci Alapja: Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap
II. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon BondMaxx R sorozat
II. helyezett Év Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alapja: Aegon Russia
II. helyezett Év Legjobb Globális Részvény Alapja: Aegon Feltörekvő Piaci ESG B sorozat (korábban: Aegon Ázsia)
III. helyezett Év Legjobb Hosszú Kötvény Alapja: Aegon Lengyel Kötvény Alap P sorozat

 

2018-as év

I. helyezett Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere: Pálfi György
I. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Alfa – Bakos Ádám, Németh Gábor, Szűcs Zoltán
I. helyezett Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja: Aegon Alfa – Bakos Ádám, Németh Gábor, Szűcs Zoltán
I. helyezett Év Legjobb Hazai Pénzpiaci Alapja: Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap
II. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény
III. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Moneymaxx Expressz
III. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény

 

Az alapok befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából. Jelen oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál, ezek semmilyen körülmények között nem tekintendők befektetési tanácsadásnak, befektetési ajánlásnak vagy ajánlattételi felhívásnak. A múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra nézve. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. nem vállal felelősséget a jelen közlés alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

 

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám