House View

House View

House View

2020. február

3 perces olvasási idő

 

Kötvénypiacok


 

2020 januárjában a gyorsan terjedő koronavírus körüli hírek aggodalomra adtak okot, hiszen a vírus negatív hatással lehet az utóbbi időben stabilizálódó globális gazdasági mutatókra.

Sem az amerikai, sem pedig az angol jegybank nem változtatott monetáris politikáján. Az utolsó negyedévre vonatkozó GDP becslések gyenge bővülésre utaltak az eurózónában és továbbra is jó növekedésre az Egyesült Államokban, ahol azonban a fogyasztási kiadások némileg csökkentek. A koronavírus körüli félelmek miatt a pénzügyi piacokon kockázatkerülő hangulat alakult ki. Az amerikai kincstárjegyek és német állampapírok iránt nagy volt a kereslet, így a hozamok új 2020-as mélypontra estek. Ami a devizákat illeti, a kockázatkerülő hangulat legfőbb nyertesei az amerikai dollár és a japán yen voltak.

 

Hazai piac

Itthon a forint új mélypontra süllyedt az euróval szemben. A 340-es szint már az MNB-nek is sok volt, és az FX swap piacokon jelezte, hogy úgy gondolják, a forint egyelőre eleget gyengült. A forint erre visszaerősödött 335-ig, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyire lesz tartós ez az erősödés.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Kötvények
Kötvényeken belül
Egyesült Államok
Európa  
Japán  
Fejlődő piacok
Magyar államkötvény

A tábla frissítve a 2020. februári megbeszélések alapján.

 

Részvénypiacok


 

Két esemény volt, ami januárban dominálta a tőzsdei piacok mozgását, az egyik a Kínából eredő, és a világon egyre jobban terjedő koronavírus, a másik Irán második számú vezetőjének likvidálása az amerikai hadsereg által. Az utóbbi eset hatására az olaj világpiaci ára ideiglenesen 65 dollár fölé emelkedett, de a hónap végére 50 dollárig süllyedt. A vírussal kapcsolatban tőzsdék még nem tudják, hogy kezeljék az incidenst. Ha a veszély valós és egy világméretű járvány van kialakulóban, akkor a piacok túlárazottak.

Az amerikai jegybank megtartotta idei első ülését, és ahogy az várható volt, nem változtattak az irányadó kamatokon. A FED elnök a sajtótájékoztatón enyhén “dovish” volt (a laza monetáris politika felé hajlott), de nem utalt semmi olyasmire, amiből arra lehetett volna következtetni, hogy a közeljövőben változtatni fognak a kamatokon.

Az eurózóna gazdasági adatai vegyesek. Az eurozóna feldolgozóipari PMI értéke csökkent, ellenben a szolgáltató szektor PMI értéke nőtt. A német gazdaság 0,6 százalékos növekedést ért el tavaly, amely 2013 óta a leggyengébb bővülési ütem.

Ázsia legnagyobb gazdasága is vegyes képet mutat. A decemberi kínai feldolgozóipari menedzserindex csökkent. Az infláció a vártnál gyengébb 4,5 százalékos lett. A kínai GDP az egész évet tekintve 6,1 százalékot nőtt, amely 29 éve nem látott gyenge adat.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Részvények  
Részvényeken belül
Fejlett piacok  
Fejlődő piacok  
Egyesült Államok  
Európa
Magyarország  
Lengyelország
Románia
Csehország  
Brazília  
Oroszország  
India
Kína  
Törökország  
Görögország
Ausztria  
Japán
Dél-Korea
Taiwan    
Dél-Afrika  
Mexikó  
Indonézia  

A tábla frissítve a 2020. februári megbeszélések alapján

 

Alapjaink és kilátásaink

 

Változatlanul pozitívan tekintünk 2020 elejére. Úgy gondoljuk, hogy a 2019-es részvénypiaci teljesítmény arra fogja sarkallni a befektetőket, hogy változatlanul kockázatos befektetésekbe tartsák a pénzük nagy részét. A makro adatok is ezt támasztják alá, mert szinte mindenhol javulást látunk a világ gazdaságaiban. A kínai-amerikai kereskedelmi háború is egyelőre lekerült a terítékről, és a korona vírus által okozott eladási hullám után a fejlett piacok új csúcsokra mentek. Jelenleg nem látunk olyan eseményt, ami negatívan befolyásolná a befektetési hangulatot.

A következő táblázat az Aegon Alapkezelő fókuszban lévő alapjainak kilátásait mutatja be. A pozíciók januárra-februárra vonatkoznak – az aktuális adatok, piaci folyamatok függvényében -, ezek a befektetések akár jelentősen is változhatnak.

 

 

Portfólió Kilátásaink teljesülése esetén Kilátásainkkal nem egyező folyamatok esetén
Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alapban a feltörekvő piaci high-yield credit súlyt emeltük, a helyi devizás állampapírok közül a román papírok súlyát csökkentettük. Az egyedi részvények közül a MOL-t ki kellett stoppolnunk. A kockázatos eszközök fedezéseként az arany súlyát emeltük, ötéves amerikai állampapír longot nyitottunk és cseh hosszú állampapírokat vásároltunk. Az alap forint elleni devizapozícióit a rekordgyenge szintekhez közeledve fokozatosan lezártuk. Az alapra a legnagyobb kockázatot a részvénypiacok esése, illetve a feltörekvő piaci kötvényfelárak tágulása jelentheti.
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap Az alap profitot realizált a helyi devizás magyar állampapírpozícióinkon, valamint román és lengyel helyi devizás államkötvényeket vásárolt. Növeltük az ukrán szuverén kitettségünket, MHP kötvényeket. A hitelkockázati felárak (spreadek) emelkedésén kívül az alap számára közepes lejáratokhoz tartozó hozamok magasabb szintje lenne kedvezőtlen.
Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alap enyhe negatív hozamot ért el januárban. Egyedi pozíciókból a hónap folyamán csökkentett az alap, a horvát telekom, a lengyel biztosítói és a román kötvényeket eladtuk. A nemrég vásárolt MOL pozíció ki lett stoppolva. A hónap folyamán az alap török és európai bankrészvényeket vásárolt. Összeségében az alap a részvénysúlyt csökkentette január elején, de a koronavírus által kialakult eladási hullámban ezeket visszavette. A forinttal szemben minden deviza le lett fedezve, és a hónap végén forinterősödésre játszó pozíciókat vett fel az alap. Negatívan befolyásolná az alap teljesítményét egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Maraton Aktív Vegyes Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el januárban. A fejlődő piaci pozíció kistoppolódott a hónap folyamán, a lengyel részvénykitettség csökkentve lett. Az ingatlan és a régiós kötvénykitettség pozitívan járult hozzá az alap teljesítményhez. A fejlődő piaci internet- és a szelektív olajszektorban változatlanul bízunk és az európai bankszektorban nyitottunk új pozíciókat. A múlt hónapban a fedezetlen forint pozíciókat részlegesen zártuk. A forint túlzott erősödése a régiós devizákkal szemben és a régiós részvénypiac hirtelen esése kedvezőtlenül hatna az alapra.
Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap Az alap negatív hónapot zárt januárban. Az alap változatlanul 75%-os részvénysúlyon van. A hónap folyamán a lengyel, a fejlődő piaci és az orosz olajpozíciók csökkentve lettek. Török pozíciót növelt az alap januárban. Kötvény és deviza oldalról az alap eladta az előző hónapban vett román kötvényeket, és vett ukrán vállalati kötvényeket. A hónap elején kialakított forint short pozíciókat a hónap végére lezárta, és vett 3% aranyat. Egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés befolyásolná negatívan az alap teljesítményét, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el januárban, de a referenciaindexét felülteljesítette. A hónap folyamán növeltük az osztrák banki, két régiós technológiai és egy magyar gyógyszer cégben a kitettséget. A lengyel és régiós közmű cégekben a súly csökkentve lett. Az alap teljesítményét negatívan befolyásolná egy nagyobb, hirtelen lezajló közép-európai részvénypiaci áresés, ezen belül is főleg a felülsúlyozott szektorok és a régiós piacoknak a megingása jelentene a referenciaindexhez képest nagyobb esést.
Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja Az alap pozitívan zárta a hónapot és a referenciaindexét is jelentősen felülteljesítette. A múlt hónapban a technológiai szektor teljesített a legjobban, ezen belül a fejlett és fejlődő piaci internetszektor. Ezen kívül még a védelmi és a videószektor teljesített jól. Az alap részvényallokációja változatlanul 100%. Egy széleskörű tőzsdei eladási hullám ezt az alapot is negatívan érintené.
Aegon Russia Részvény Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el januárban és referenciaindexét is felülteljesítette. Az alap visszazárta a felülsúlyt neutrálba és defenzívebb pozíciókat létesített. Az olajszektor kitettség csökkentve lett felülsúlyból alulsúlyba, amíg a mostani olajáresés be nem árazódik. A részvénysúly változatlanul 100%-on van. Az alap teljesítményére negatív hatású lenne az amerikai és európai szankciók további szélesítése, illetve a rubel hirtelen leértékelődése.
Aegon IstanBull Részvény Befektetési Alap Az alap pozitívan teljesített januárban és a referencia indexét is felülteljesítette. A török piac árazását változatlanul vonzónak találjuk, a pozícionáltság alacsony. Továbbra is banki felülsúlyt tartunk a referencia indexszel szemben. Úgy gondoljuk, hogy a globális kockázatkeresés megmarad, a befektetők az eladási hullámokat vételi lehetőségekre használják. Az alapot negatívan befolyásolná a líra hirtelen értékvesztése, illetve a török elnök váratlan, gazdaságilag negatív intézkedései.

 

Itt olvashat arról, mely díjakat nyertük el a 2018-as Privátbankár.hu Klasszis díjátadón.

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2018 – Pálfi György

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Hazai Pénzpiaci Alap 2018 I. helyezett – Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 III. helyezett – Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 II. helyezett – Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 III. helyezett – Aegon Feltörekvő Európa Kötvény Befektetési Alap

 

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám