House View

House View

House View

2020. január

5 perces olvasási idő

 

Kötvénypiacok


 

Sem az amerikai, sem pedig az európai központi bank nem változtatott irányadó kamatán, és kommentárjukból az derül ki, hogy előrelátható ideig változatlanul hagyhatják azokat. Ahogy a hónapban feldolgozták a piacok ezeket az eseményeket, inkább sávos kereskedés volt a jellemző, azonban a hónap második felében javult a hangulat. A kötvényhozamok feljebb araszoltak miután a német 10 éves állampapírok hozama elérte a -0,19%-ot és az ugyanilyen lejáratú amerikai állampapírok hozama megközelítette az 1,92%-ot. Az EURUSD keresztárfolyama 1,12-es szint felé emelkedett, a kínai jüan árfolyama 7 alá esett a dollárral szemben, és az angol font erősödni tudott a választási eredményeknek köszönhetően. A vállalati kötvények hozamfelára szűkülni tudott mind Európában, mind az USA-ban. A részvényindexek iránt is jelentős volt a kereslet, és a főbb indexek 1,5-4,0%-kal emelkedtek.

 

Hazai piac

Itthon az MNB decemberben nem változtatta az irányadó kamatokat. A forint december elején 328-ig erősödött az euróval szemben, de az év utolsó 2 hetében konszolidálódni próbált a 330 EURHUF szint körül.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Kötvények
Kötvényeken belül
Egyesült Államok
Európa  
Japán  
Fejlődő piacok
Magyar államkötvény

A tábla frissítve a 2020. januári megbeszélések alapján.

 

Részvénypiacok


 

Decemberben nagy változások történtek az Atlanti-óceán mindkét oldalán. Angliában végérvényesen döntöttek, hogy elhagyják az EU-t, Trump amerikai elnök pedig békülékenyebb lett a kínaiakkal, nem implementált újabb kereskedelmi vámokat.

Az amerikai jegybank szokásos decemberi ülésén Jay Powell FED elnök közölte, hogy csak az infláció jelentős és tartós emelkedése esetén képzelhető el a kamatemelés. A makrogazdasági számok alapján az amerikai gazdaság szépen fejlődik, a gyáripari megrendelések várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékkal nőttek és az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma hét hónapos mélypontra esett.

Az eurozóna gazdasága kicsit árnyaltabb képet mutat. A feldolgozóipari és beszerzési menedzserindexek még nem mutatnak optimizmusra utaló jeleket. Az új ECB elnök Lagarde első sajtótájékoztatóján elmondta, továbbra is támogató monetáris politikára van szükség a nyomott inflációs környezetben.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Részvények
Részvényeken belül
Fejlett piacok
Fejlődő piacok  
Egyesült Államok  
Európa
Magyarország
Lengyelország
Románia
Csehország
Brazília
Oroszország
India
Kína
Törökország  
Görögország
Ausztria
Japán
Dél-Korea
Taiwan  
Dél-Afrika  
Mexikó
Indonézia

A tábla frissítve a 2020. januári megbeszélések alapján

 

Alapjaink és kilátásaink

 

Változatlanul pozitívan tekintünk 2020 elejére. Úgy gondoljuk, hogy a 2019-es részvénypiaci teljesítmény arra fogja sarkallni a befektetőket, hogy változatlanul kockázatos befektetésekben tartsák a pénzük nagy részét. A makro adatok is ezt támasztják alá, mert szinte mindenhol javulást látunk a világ gazdaságaiban. A kínai-amerikai kereskedelmi háború is egyelőre lekerült a terítékről, és az angol parlamenti választás is a befektetők szája íze szerint alakult. Per pillanat, nem látunk olyan eseményt, ami negatívan befolyásolná a befektetési hangulatot.

A következő táblázat az Aegon Alapkezelő fókuszban lévő alapjainak kilátásait mutatja be. A pozíciók novemberre és decemberre vonatkoznak – az aktuális adatok, piaci folyamatok függvényében -, ezek a befektetések akár jelentősen is változhatnak.

 

 

Portfólió Kilátásaink teljesülése esetén Kilátásainkkal nem egyező folyamatok esetén
Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alapba román durationt vásároltunk, a credit portfólióban azeri és horvát papírokon profitot realizáltunk, a pénz egy részét Pemex papírokba újrabefektetve. A hedgként tartott amerikai duration pozíció maradékát is lezártuk. A feltörekvő piaci részvénysúlyt emeltük, különösen a lemaradó és sok rossz hírt beárazó lengyel piacra koncentrálva. 330 alatti euró-forint árfolyamnál forint elleni pozíciókat nyitottunk, több devizával szemben. Az alapra a legnagyobb kockázatot a részvénypiacok esése, illetve a feltörekvő piaci kötvényfelárak tágulása jelentheti.
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap A hónap folyamán csökkentettük a magyar állampapírokban lévő kitettségünket, profitot realizáltunk az azeri papírjainkon és pozíciót nyitottunk Mexikó legnagyobb olajipari vállalatában, a Pemexben. A hitelkockázati felárak (spreadek) emelkedésén kívül az alap számára közepes lejáratokhoz tartozó hozamok magasabb szintje lenne kedvezőtlen.
Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el decemberben. A hónap folyamán mikor a román hozamok megugrottak az alap deviza hedge-elt 5%-os román kötvényeket vásárolt, amit a forint erősödés hatására 4%-kal csökkentett. A hónap folyamán a forinterősödés miatt a rubel kivételével a deviza pozíciók 30%-a le lett hedge-elve. A novemberben eladott arany pozíciót decemberben visszavette az alap. Decemberben az alap Átrium kitettségének 100%-át eladta. A régióban az olaj, banki és biztositói kitettség növelve lett decemberben. Negatívan befolyásolná az alap teljesítményét egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Maraton Aktív Vegyes Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el decemberben. A decemberi mélypont körül az alap jelentősen emelte a lengyel részvények súlyát. Ezen kívül az alap növelte a fejlődő piaci internetszektor és szelektív olajszektor részvény kitettséget. A hónap folyamán a forint erősödésekor az alap nyitott fedezetlen deviza pozíciókát. A forint túlzott erősödése a régiós devizákkal szemben és a régiós részvénypiac hirtelen esése kedvezőtlenül hatna az alapra.
Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el decemberben. Az alap változatlanul 75%-os részvény súlyon van. A hónap folyamán az alap a lengyel kitettséget növelte, ezenkívül az alap vett orosz olajkitettséget és internetes fizető rendszert kidolgozó céget. Kötvény és deviza fronton az alap lezárta az USDTRY és a 30 éves amerikai kötvény pozíciót, és vásárolt deviza fedezetlen román állami kötvényeket. Egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés befolyásolná negatívan az alap teljesítményét, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alap Az alap jól teljesített decemberben és a referencia indexét is felülteljesítette. Az alapban a magyar és cseh részvénysúly megmaradt, míg a lengyel súlyt növeltük. A legjobban a magyar kitettség teljesített, míg a román és a lengyel lemaradó volt. Az alap teljesítményét negatívan befolyásolná egy nagyobb, hirtelen lezajló közép-európai részvénypiaci áresés, ezen belül is főleg a felülsúlyozott szektorok és a régiós piacoknak a megingása jelentene a referenciaindexhez képest nagyobb esést.
Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja Az alap pozitívan zárta a hónapot és a referencia indexét is felülteljesítette. Decemberben a legjobb hozamot a fejlődő piaci internetszektor és a videójáték-szektor hozta. A leggyengébb hozamot az eddigi vezető védelmi, kiberbiztonsági és a biztosítási szektor realizálta. Az alap részvényallokációja változatlanul 100%. Egy széleskörű tőzsdei eladási hullám ezt az alapot is negatívan érintené.
Aegon Russia Részvény Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el decemberben és a referenciaindexét is felülteljesítette. Az alapban változatlanul részvény felülsúlyt tartunk. Szektorallokációt tekintve a technológiai szektorban eladtunk egy korábban jól teljesítő részvényt és helyette egy olyan céget vettünk az alapba, ami az orosz internetes fizetési rendszerben követel egyre nagyobb részt magának. Bízva abban, hogy a gyémánt ciklus elérte a mélypontját az Alrosa alulsúlyt lezártuk. Az alap változatlanul 105%-on tartja a részvény súlyt. Az alap teljesítményére negatív hatású lenne az amerikai és európai szankciók további szélesítése, illetve a rubel hirtelen leértékelődése.
Aegon IstanBull Részvény Befektetési Alap Az alap negatívan teljesített decemberben a török líra gyengülésének következtében, de a referenciaindexét felülteljesítette. Továbbra is banki felülsúly tartunk a referencia indexszel szemben. Úgy gondoljuk, hogy a globális kockázatkeresés megmarad, az alulpozícionáltság jelentős a török piacon, ezért az év elején a magasabb bétájú részvényeket súlyozzuk felül az alapban.

Az alapot negatívan befolyásolná a líra hirtelen értékvesztése, illetve a török elnök váratlan, gazdaságilag negatív intézkedései.

 

Itt olvashat arról, mely díjakat nyertük el a 2018-as Privátbankár.hu Klasszis díjátadón.

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2018 – Pálfi György

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Hazai Pénzpiaci Alap 2018 I. helyezett – Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 III. helyezett – Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 II. helyezett – Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 III. helyezett – Aegon Feltörekvő Európa Kötvény Befektetési Alap

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám