House View – 2022. agusztus

House View

House View

2022. augusztus

5 perces olvasási idő

 

Kötvénypiacok

Augusztusban az év/év alapú infláció 15,6%-kal nőtt, mely így hosszú idő óta először a piaci várakozások (15.9%) alatt végzett. Az élelmiszerek árai tovább emelkedtek, már több, mint 30%-kal kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt. A szolgáltatások árai is tovább emelkedtek, már 7,7% az év/év alapú infláció. Habár a KSH által közzétett normál inflációs adatban még nem szerepel a rezsicsökkentés augusztus 1-től érvényes változása, a HICP adatban már látszanak az intézkedés hatásai. A HICP infláció ezért lett 18,6%. Augusztusban a jegybank a várakozások szerint 100 bázisponttal emelte az irányadó rátát, mellyel az alapkamat 11,75%-ra növekedett. Az ülést követő sajtótájékoztatón azonban további eszközök bejelentésére is sor került. A kötelező tartalékráta megemelése mellett rendszeresen tart majd diszkontkötvény aukciókat a jegybank, valamint egy hosszú futamidejű betéti eszköz is bevezetésre kerül majd. A részletek még kidolgozás alatt vannak, de mindegyik a bankközi likviditást hivatott szűkíteni. A hozamok augusztusban emelkedtek: a 3 éves lejáraton 72 bázisponttal, az 5 lejáraton 54 bázisponttal, a 10 éves lejáraton pedig 96 bázisponttal kerültek feljebb a kötvényhozamok. A hazai papírok értékeltsége régiós viszonylatban még mindig kedvező. A költségvetés egyenlege a júliusi hónapban némileg javult, így az egyenleg az egész éves hiányterv 87%-ra csökkent. Így már látszanak a stabilizálódás jelei, a rezsicsökkentésben történt változás is tovább javítja a költségvetés egyensúlyát. A kötvénykibocsátás a tervek szerint halad, augusztus végével 78%-on állt az intézményi kibocsátás. A devizás kötvénykibocsátás és a fiskális csomag azonban némileg csökkenti a forintos kötvénykibocsátáson lévő nyomást. Habár a fejlett piaci hozamszintek némi aggodalomra adhatnak okot, a recesszió közeledése miatt továbbra is inkább pozitívak vagyunk az eszközosztályra.

Eszközosztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Kötvények
Kötvényeken belül
Egyesült Államok
Európa
Fejlődő piacok
Magyar államkötvény

 

Részvénypiacok

Bár az amerikai inflációs mutató jobb lett a vártnál augusztusban, historikusan még mindig nagyon magas, és a második negyedéves GDP -0,9% lett, ami azt jelenti, hogy az USA gazdasága az összes gazdasági környezet közül a legrosszabban, stagflációban van. Már volt arra precedens az 1970-es években, hogy csökkenő gazdasági környezet magas inflációval volt kombinálva az USA-ban. A Fed ezt úgy oldotta meg, hogy egy huszárvágással felemelte a rövid kamatokat 20% fölé, ami egy súlyos recesszióba lökte az USA gazdaságát 1981-ben. Jelen politikai környezetben nem tartjuk valószínűnek, hogy a Fed ilyen radikális lépést tesz.

Európa továbbra is nyögi az orosz-ukrán háború hatásait. A legnagyobb probléma, hogy az oroszok fegyverként használják Európával szemben a gázszállítást, és emiatt az energiaárak elszabadultak a kontinensen. A magas energiaárak az európai kemény recessziós félelmeket erősíti, a német termelői árindex alapján az inflációs nyomás Európában inkább gyorsulhat, amennyiben az energiaárakban nem lesz korrekció.

Magyarországon is jelentős probléma az infláció. A hivatalos MNB által közzétett infláció is 15,6%  van, de a boltokban mért valós infláció közelebb van a 30%-hoz. Az MNB próbálja a saját eszközeivel megfékezni az inflációt, és ennek érdekében tovább emelte az alapkamatot 100 bázisponttal 11,75%-ra, és jelezte, hogy az elkövetkező időszakban még feljebb fogja vinni. Augusztus végén a forint kedvezően reagált a kamatemelésre, és ennek hatására az EURHUF árfolyam 400 alá ment.

Az alábbi táblázat mutatja az Alapkezelő véleményét a különböző eszköz osztályokról, illetve az eszközosztályon belüli súlyozásokról. A piacok a júniusi mélypont óta sokat emelkedtek, ami nem ritka egy medve piacon. Az augusztusi munkanélküli szám az Egyesült Államokban az lett, amit vártak, ami szabad teret a jegybanknak a további kamat emelésekre, ami viszont nagyobb esélyt ad a recesszióra.

Eszközosztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Részvények
Részvényeken belül
Fejlett piacok
Feltörekvő piacok
Közép és Kelet Európa
Brazília
India
Kína
Törökország
Dél-Korea
Tajvan
Dél-Afrika
Mexikó
Indonézia

 

 

Alapjaink és kilátásaink

  1. augusztus leginkább arról szólt, hogy milyen mértékben fogják a kamatokat emelni a központi bankok az elkövetkező időszakban. A piacok úgy gondolták, hogy az infláció már tetőzött, ezért az amerikai jegybank még egyszer, maximum kétszer fogja emelni az alapkamatot. Hideg zuhanyként jött FED elnök beszéde az éves Jackson Hole-i találkozó előtt, hogy a jegybank még nem gondolja, hogy eleget emeltek a kamatokon, és többet fognak emelni, mint amit a piac beárazott. Ha figyelembe vesszük azt, hogy az amerikai infláció 8,5%, és az alapkamat még mindig csak 2,50%, akkor érthető ez a kijelentés. Az európai jegybank is érzékeli az egyre magasabb inflációt, és hosszú idő után kamatot emeltek 75 bázis ponttal. Mivel az európai infláció főleg az elszabadult energia áraknak köszönhető, nem biztos, hogy a jegybank kamat emelése hatékony lesz, tekintettel arra, hogy a jegybanki kamatemelések általában a keresleti oldalról generált inflációt képesek megállítani. Ha a kínálati oldal miatt emelkedik az infláció, azzal szemben általában tehetetlenek. Az európai infláció legjobb ellenszere a csökkenő energia árak lennének.

A következő táblázat az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. (Alapkezelő) fókuszban lévő befektetési alapjainak kilátásait mutatja be. A pozíciók 2022. augusztus hónapra vonatkoznak, és az aktuális adatok, piaci folyamatok függvényében ezek a befektetések akár jelentősen is változhatnak.

 

Portfólió Kilátásaink teljesülése esetén Kilátásainkkal nem egyező folyamatok esetén
Aegon Moneymaxx Total Return Befektetési Alap Az alap enyhe pozitív hozamot ért el augusztusban. Kötvény oldalon kamatkockázatot növeltünk azáltal, hogy a 7 éves magyar kötvényeket lecseréltük 10 évesekre, ezenkívül eladtuk a maradék Lukoil-kötvényeket a portfolióból. A júniusban vásárolt katari és szaúd-arábiai kötvényeket változatlanul tartjuk. Részvényoldalon lecsökkentettük a brazil piaci kitettséget a felére, a Richter-pozíció egy részét is eladtuk, és egy kínai részvényből is kistoppolódtunk. Ezt ellensúlyozva szaúd-arábiai, indiai és indonéziai részvényeket vásároltunk. Devizaoldalon továbbra is tartjuk a forintpozíciókat a cseh koronával, a lengyel zlotyival és az euróval szemben. Így változatlanul közel 20% forint long van az alapban. Az alapra a legnagyobb kockázatot a részvénypiacok esése, illetve a feltörekvő piaci kötvényfelárak tágulása jelentheti.
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap A Jackson Hole-ban tartott szimpóziumon a Fed kommunikációja erélyes maradt, ami nem tett jót a piaci hangulatnak. Ezt követően az Eurózóna inflációja is tovább emelkedett, 9% fölötti volt az éves áremelkedés üteme. Az amerikai 10 éves állampapírhozamok 62 bázisponttal kerültek feljebb, a 2 éves lejáraton pedig 15 éves csúcsra, 3,5%-ra emelkedtek a hozamok. Az EKB agresszív lépésével kapcsolatos fokozódó várakozások hatására a 10 éves német állampapírhozam 76 bázisponttal emelkedett, a 2 éves hozam pedig majdnem korrigálta az egész nyáron bekövetkezett csökkenését. A német kötvényekhez képesti hozamfelár tágulással a 10 éves olasz állampapírhozam ismét 4% felé vette az irányt. Az augusztusi 4-5%-os esés után a főbb részvényindexek elérték mélypontjukat, míg a vállalati kötvény kockázati prémiumok minden piaci szegmensben tágultak. Az amerikai dollár új 20 éves csúcspontot ért el, az EURUSD árfolyam pedig augusztus közepe óta a paritás körül mozog. Az európai gáz- és energiaárak meredek emelkedés után szeptember elején a kőolajárral párhuzamosan visszaestek. Továbbra is tartjuk az ukrán- és a fennmaradó orosz vállalati kötvénykitettséget, és várjuk a háború pozitív irányba történő elmozdulását. Időközben sikerült lezárnunk a Lukoil pozíciókat és a Közép-Kelet-Európai régión belül a MOL, MFB és OTP kitettséget némileg csökkentettük. Az alap még mindig profitál a 10 éves német short állampapírpozícióból.

 

A hitelkockázati felárak (spreadek) emelkedésén kívül az alap számára közepes lejáratokhoz tartozó hozamok magasabb szintje lenne kedvezőtlen.
VIG Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el augusztusban. A kötvénypiacon tovább emelkedtek a hozamok, ami negatívan hatott az alap teljesítményére, de mi tovább növeltük a kötvénykitettséget 30 éves magyar állampapírok vételével. Az alap részvénykitettségét részvény eladásokkal csökkentettük 10%-ra, de emellett 10% Dax és 10% SP500-as határidős kontraktusokat adtunk el, amikor az indexek elérték a megfelelő technikai célt, így az alap nettó részvény kitettsége -10% lett. Az a véleményünk, hogy a június közepe óta tartó emelkedés csak ideiglenes, és a piacok új mélypontra fognak menni a közeljövőben. A részvény piacok jelenleg aszimmetrikus kockázatot mutatnak. Az árazáson még nem látszik az infláció és a lassuló gazdaság hatása, ezért az elkövetkező időszakban az alap inkább nettó short lesz a részvény kitettség tekintetében, amit akkor zárunk le, ha a részvényindexek bizonyos technikai szint fölé mennek. Devizaoldalon változatlanul 30%-os long forint pozíció van az alapban az euróval szemben, mivel úgy gondoljuk, hogy a forint irreálisan sokat és gyorsan gyengült. A nyersanyagpiacon jelenleg nem tartunk semmiféle pozíciót, mivel egy recessziós környezeten ez az eszközosztály nem teljesít jól. Negatívan befolyásolná az alap teljesítményét egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Maraton Aktív Vegyes Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el augusztusban. Az alapban nagyon alacsony, 14%, volt a részvénysúly, az augusztus közepéig tartó emelkedést arra használtuk fel, hogy csökkentsük a részvénykitettséget. A hónap folyamán a kötvénykitettség rosszul teljesített az alapban. A legtöbbet a magyar kötvénypozíció vitt el, mert a kötvényhozamok újra emelkedni kezdtek augusztusban. Az ukrán kötvényeket változatlanul tartjuk, de ennek a kitettségnek nem volt hatása az alap hozamára. Részvényoldalon a hónap elején eladtuk a kínai kitettséget, mikor bizonyos technikai szintek alá estek a részvények, a hónap közepén pedig profitot realizáltunk a megújuló energia részvényeinken. A nyersanyag-kitettséget tovább csökkentettük, és most már csak 1,00% van az alapban. Stratégiailag az a véleményünk, hogy recessziós fázisba közelítenek a gazdaságok, ezért a kötvénykitettséget tovább növeltük, és a kötvényeken belül főleg a magyar piacra vagyunk pozitívak. A forint túlzott erősödése a régiós devizákkal szemben és a régiós részvénypiac hirtelen esése kedvezőtlenül hatna az alapra.
Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el augusztusban. Részvényoldalon Dax shortot nyitottunk a hónap elején, amivel fedeztük az egyéb kitettségeket, amit aztán az esés után le is zártunk. Ezenkívül továbbra is tartjuk az mezőgazdasági és az urán-kitettséget. A nyersanyag piacon továbbra is csak rövid, taktikai kötéseket csinálunk, mivel úgy gondoljuk, hogy a nyersanyagpiac jelenleg oldalaz, és nincsenek kialakult trendek. Devizaoldalon a CZKHUF short pozíciót lezártuk, az euró és a dollár ellen pedig 10% short pozíciót tartunk. Egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés befolyásolná negatívan az alap teljesítményét, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
VIG Közép-Európai Részvény Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el augusztusban, de a referenciaindexet felülteljesítette. Szektor szinten a defenzív szektorok teljesítettek jól, mint például az egészségügyi és az alapvető fogyasztási szektor. A korábban jól teljesítő közmű cégek az európai gázárak alakulása, és a lehetséges extra profit adók miatt lemaradók voltak. A régióban a lengyel piac teljesített a legrosszabbul, mert rendkívül rossz makró gazdasági adatok jöttek ki a lengyel gazdaságról. A növekedés rosszabb lesz, az infláció pedig magasabb a vártnál. Ezenkívül a hangulat is nagyon EU-ellenes lett, ami nem tett jót a lengyel tőzsde teljesítésének. Szektorszinten a bank- és olajszektor volt alulteljesítő. Országszinten a lengyel és cseh súlyt visszavágtuk alulsúlyra, míg a román és osztrák piacot felülsúlyban tartjuk. Az alap összességében a hosszútávú pozíciók miatt felülsúlyon van a referenciaindexszel szemben kb. 104%-on. Az alap teljesítményét negatívan befolyásolná egy nagyobb, hirtelen lezajló közép-európai részvénypiaci áresés, ezen belül is főleg a felülsúlyozott szektorok és a régiós piacok megingása jelentene a referenciaindexhez képest nagyobb esést.
Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja Az alap negatív hozamot ért el augusztusban, de a referenciaindexet felülteljesítette. Augusztusban csökkentettük a kínai és a nyersanyag-kitettséget, egy lengyel kiskereskedési cégben profitot realizáltunk. Szektorszinten legjobban az urán, a feltörekvő internet, a nyersanyag, és a megújuló energia szektorok teljesítettek. Negatív oldalon az eddig jól teljesítő nagy technológiai cégek teljesítettek alul augusztusban. Az alap által vásárolt trendek növekedő előnye magas lehet a következő időszakban, ezért a mostani kedvező árazási szinteket, amik a korrekciók által kialakul, vételekre használjuk. A hónap végére az alap részvénykitettsége 93% volt a referenciaindexszel szemben. Egy széleskörű tőzsdei eladási hullám ezt az alapot is negatívan érintené.
Aegon Russia Részvény Befektetési Alap Oroszországban a külföldi tőzsdére bevezetett letéti jegyek (GDR) konverziója és törlése elindult, ami alapján több vállalat mentesült a törlési kötelezettség alól, így esetükben továbbra is elérhetőek lehetnek e vállalatok részvényei a londoni, illetve a tengerentúli piacokon. Az állami, illetve stratégiailag fontosabb vállalatok azonban nem kaptak mentességet, így – többek között – a Gazprom, Sberbank, illetve Lukoil esetén a GDR instrumentumok konverziója helyi részvényekké kötelező minden befektető számára. A letétkezelő tájékoztatása alapján a DR törlési és helyi papírra váltási lehetőség újra életbe lépett, és jelezték, hogy nem fognak díjat felszámolni a júliusi hónapban, további tájékoztatást ígérnek a további időszakokra vonatkozóan. Ezt az értesítést a következő DR papírokra vonatkozóan küldték: (Magnit, Lukoil, Mobil Telesystems, Novatek, Gazprom). A GDR-ok átváltása elindult, eddig a Sberbank részvényeire vonatkozó DR-t törölték, és helyettük helyi értékpapírt kaptunk. A további DR papíroknál az átváltás még nem történt meg.

Az átkonvertált, illetve az orosz helyi piacos részvényekhez elméletileg majd a külföldi befektetők számára létrehozott piac megnyitása után lehet hozzáférni, amelyről a moszkvai tőzsde egy részletes prezentációt tett közzé. Ezen platformon kizárólag külföldi befektetők tudnak majd kereskedni, az eladásból származó pénzösszeg pedig egy úgynevezett „S-számlára” kerül. A jelenlegi tőkekorlátozás miatt arról továbbra sincs információ, hogy az ún. S-számláról való pénzkivonás lehetséges lesz-e a jövőben. Ugyanúgy arról sincs egyelőre pontos információ, hogy a „baráti” országok befektetői melyik tőzsdéhez férnek majd hozzá, illetve, hogy lesz-e olyan orosz szereplő, aki hozzá tud férni a külföldiek számára létrehozott piachoz. Ennek a jövőben párhuzamosan működő két orosz részvénypiac kiegyenlítése szempontjából lehet jelentősége, mivel míg az orosz helyi befektetői piacon inkább a vevők dominálnak (vállalatok, állami tőkealapok), addig a várhatóan a külföldiek számára létrehozott piacon a szabályzói, törvényi korlátok miatt vétel helyett sokkal inkább komoly likvidációra lehet számítani a piacnyitás után. Az EU legfrissebb szankciós csomagjai eredményeképpen azonban a kettős piac elindítása még nem történt meg, információink szerint erre a közeljövőben még nem kerülhet sor. Júliusban az Alapkezelő részt vett egy moszkvai tőzsde által szervezett befektetői konferencián, ahol a korábban ismertetett orosz jegybanki állásfoglalást ismételték meg miszerint a baráti és nem baráti országok kereskedése nem zajlik azonos piacon – ezért keresik a megoldást a nem baráti országok kereskedésének megindítására. Tájékoztatásuk alapján 2022. szeptemberben várható további híradás a témában.

Előbbiek alapján tehát sajnálatos módon továbbra sem állnak fenn az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap esetén a folyamatos forgalmazás újra indításának feltételei.

Az alap teljesítményére negatív hatású lenne az amerikai és európai szankciók további szélesítése, illetve a rubel hirtelen leértékelődése.
Aegon IstanBull Részvény Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el augusztusban, és a referenciaindexszel azonosan teljesített. A török gazdaság változatlanul nagy kérdőjel a világban. Maga a gazdaság jól teljesít, és bár az elmúlt hónapban viszonylag stabil volt a líra, időnkénti heves mozgása komoly problémákat vet fel a befektetőkben. A török jegybank változatlanul sajátos módon áll a kirívóan magas 80%-os inflációhoz, mivel 14%-ról 13%-ra csökkentette az alap kamatot. Emiatt a befektetők úgy próbálnak védekezni az infláció ellen, hogy a részvénypiacba menekülnek. Augusztusban a bankszektor kiemelkedően teljesített, mivel az alapkamaton férnek hozzá forráshoz és az inflációs szinteteken tudnak kölcsönözni. Bár a hónap folyamán az allokáció jó volt, az acélszektor, az aranybányák és a technológiai papírok alulsúlyban voltak, de sajnos volt pár részvény, ami nagyon sokat emelkedett rövid idő alatt és ezek is alulsúlyban voltak. Az elmúlt hónapokban próbáltunk olyan részvényekben felülsúlyt kialakítani amik export orientáltak voltak, de ezen változtattunk az elmúlt hónapban, és igyekszünk dinamikus stratégiát követni a részvénykiválasztásban. Az alap 98%-on van a referenciaindexszel szemben. Az alapot negatívan befolyásolná a líra hirtelen értékvesztése, illetve a török elnök váratlan, gazdaságilag negatív intézkedései.

 

 

Privátbankár.hu Klasszis díjaink:

 

2021-es év

I. helyezett Év Alapkezelője: Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.
I. helyezett Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere: Szűcs Zoltán
I. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény – Szűcs Zoltán és Vitaliy Poplavets
I. helyezett Év Legjobb Hosszú Kötvény Alapja: Aegon Lengyel Kötvény – Németh Gábor
I. helyezett Év Legjobb Abszolút Hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon MoneyMaxx – Bakos Ádám
II. helyezett Év Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alapja: Aegon Feltörekvő Piaci ESG Részvény – Pálfi György, Richter Péter

 

2020-as év

I. helyezett Év Alapkezelője: Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.
I. helyezett Év Portfóliómenedzsere: Loncsák András
I. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény – Szűcs Zoltán és Vitaliy Poplavets
I. helyezett Év Legjobb Hosszú Kötvény Alapja: Aegon Lengyel Kötvény – Németh Gábor
I. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Alfa – Loncsák András
II. helyezett Év Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap – Aegon Russia – Pálfi György

 

2019-es év

I. helyezett Év Legjobb Pénzpiaci Alapja: Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap
II. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon BondMaxx R sorozat
II. helyezett Év Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alapja: Aegon Russia
II. helyezett Év Legjobb Globális Részvény Alapja: Aegon Feltörekvő Piaci ESG B sorozat (korábban: Aegon Ázsia)
III. helyezett Év Legjobb Hosszú Kötvény Alapja: Aegon Lengyel Kötvény Alap P sorozat

 

2018-as év

I. helyezett Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere: Pálfi György
I. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Alfa – Bakos Ádám, Németh Gábor, Szűcs Zoltán
I. helyezett Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja: Aegon Alfa – Bakos Ádám, Németh Gábor, Szűcs Zoltán
I. helyezett Év Legjobb Hazai Pénzpiaci Alapja: Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap
II. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény
III. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Moneymaxx Expressz
III. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény

 

Az alapok befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából. Jelen oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál, ezek semmilyen körülmények között nem tekintendők befektetési tanácsadásnak, befektetési ajánlásnak vagy ajánlattételi felhívásnak. A múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra nézve. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. nem vállal felelősséget a jelen közlés alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

 

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám