House View

 

Áttekintés

Júniusban oldalazott az EUR/USD keresztárfolyam, azonban többször is letesztelte az 1,15-ös szintet. A hónap folyamán döntött az Európai Központi Bank az eszközvásárlási programjának két lépcsős leépítéséről; szeptemberig marad a 30 milliárd eurós csomag, amit decemberig 15 milliárdra csökkentenek, majd az év végével teljesen kivezetik a programot. A várakozások szerint azonban az alacsony kamatkörnyezet még 2019-ben is fennmarad, amire az euró jelentős gyengüléssel reagált a hónap közepén. Látványosabb mozgásoknak lehettünk szemtanúi a hazai fizetőeszköz esetében. Úgy tűnik, hogy a Magyar Nemzeti Bank extra laza monetáris politikája a szigorodó globális monetáris környezetben felkeltette a befektetők figyelmét. Júniusban a forint történelmének egyik leggyengébb hónapját zárta, így a hónap végére már a 330-as, történelmi mélypontot is elérte az euró-forint árfolyam. A gyengülést az MNB monetáris politikáján kívül, a globális tőkemozgási folyamatok is érdemben befolyásolták. A kereskedelmi háború körüli feszültség, illetve a növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek erősítették a kockázatkerülő befektetői magatartást a feltörekvő piacokkal szemben, ami tőkekivonást eredményezett a fejlődő piaci eszközökből. Emellett félnek a befektetők, hogy az infláció emelkedésével a magyar eszközök vonzereje az alacsonyabb reálkamatok következtében romlik, így inkább alternatív befektetések után néznek.

A makrogazdasági folyamatokat tekintve az indiai és a török piaci gazdasági növekedésre lettünk rövidtávon pesszimistábbak. A török beszerzési menedzser index értéke júniusban a 46,4-es szintet is elérte, ami történelmi minimumnak felel meg, ráadásul ezzel az értékkel átlépett a török gazdaság az átlag alatti növekedés szakaszába. Az indiai PMI esetében nem ennyire borús a helyzet, de a csökkenő adatok következtében az indiai makro kilátások is a lassulás szakaszába érték. A feltörekvő piaci fundamentumoknak emellett a dollár erősödése és a hozamok emelkedése sem kedvez, így azt látjuk, hogy jobb egy kis időre menedékbe húzódni a globális feltörekvő piacokat tekintve.

Taktikai értelemben a részvényeket rövidtávon továbbra is a hosszú távú célsúlyukon tartjuk, azonban a technikai kép romlásával pesszimistábban tekintünk az eszközosztályra, míg enyhe alulsúlyt tartunk kötvényekből.

 

Kötvénypiacok

A hónap nagyon változatosan alakult, ami a kötvénypiacokat illeti. Június kezdetén emelkedni kezdtek a hozamok, később azonban jött Trump és szép fordulatot vettek a magországok kötvényhozamai.

 

Részvénypiacok

Pesszimistábban tekintünk a részvény eszközosztályra a technikai kép romlásával, emellett úgy látjuk, hogy komoly kockázatok alakultak ki a piacokon, amik miatt érdemesebb óvatosnak lenni.

 

Alapjaink és kilátásaink

Itt olvashat arról, mely díjakat nyertük el a 2018-as Privátbankár.hu Klasszis díjátadón.

 

 

 

 

A hónap nagyon változatosan alakult, ami a kötvénypiacokat illeti. Június kezdetén emelkedni kezdtek a hozamok, később azonban jött Trump és szép fordulatot vettek a magországok kötvényhozamai. A feltörekvő gazdaságok már nem voltak ennyire szerencsések, de nézzük is egyből a részleteket!

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Kötvények
Kötvényeken belül
Egyesült Államok
Európa
Japán
Fejlődő piacok
Magyar államkötvény

 

 

Fejlett kötvénypiacok

USA

Amerikában túlnyomórészt továbbra is kedvező makroadatok láttak napvilágot. A hónap legfontosabb híre azonban a kereskedelmi háború újabb eszkalálódása volt, ami erősen rányomta bélyegét a befektetői hangulatra.

Trump bejelentette, hogy július 6-án 50 milliárd dollár értékű kínai import termékre 25%-os vámot vet ki és kilátásba helyezett további 100 milliárd dollárnyi termék vám alá vonását. Kína azonnal válaszolt: 34 milliárd dollárnyi amerikai importra vetett ki 25%-os vámot ugyanazzal az esedékességgel, majd hozzátették, hogy a maradék 16 milliárd dollárnyi terméket érintő vámról sem fognak megfeledkezni. Ezen túl az összes korábbi engedmény hatályát veszítette.

Trump sem maradt tétlen. A kínai válaszra fenyegetőzéssel reagált: 200 milliárd dollárnyi termékre kivetett 10%-os vámot helyezett kilátásba, amit duplázna, ha a válaszlépésre adott válaszlépést sem hagyják szó nélkül a kínaiak. Újra a kereskedelmi háború erőteljes elharapódzásának lehetünk a tanúi, ami nem kecsegtet túl sok jóval. Egyelőre egyik fél sem tud és nem is akar engedni, így nem látni a fényt az alagút végén.

Trump ezek után megfenyegette az EU-t is: 20%-os vámot vetne ki az EU-ban gyártott autókra, ha az Unió nem törli el az amerikai autókra kivetett védővámokat. Erre válaszként az EU közölte, hogy 300 milliárd dollárnyi ellenvámot veti ki Amerikára, ha Trump az autóexportot támadja.

Sajnos a helyzet még ezután is csak fokozódni tudott. A Wall Street Journal közölte, hogy a Trump adminisztráció meg szeretné tiltani a kínai cégeknek, hogy amerikai technológiai vállalatokba fektessenek. Ezt a pénzügyminiszter Twitter üzenetében fokozta: minden országot el kívánnak rettenteni, amely technológiát lop, nem csak Kínát. Később igyekeztek cáfolni a híreket, és az időközben romló befektetői hangulatot túlzónak nevezték, később azonban az kezdett el körvonalazódni, hogy a jövőben a külföldiek technológiai cégekbe való befektetését egy bizottság fogja kivizsgálni.

Mindez komoly romlást okozott a piaci hangulatban, a félelemindexnek is nevezett VIX indikátor nagyot ugrott, míg a biztonságos eszközök keresése során újra megközelítette a 2,8%-ot az amerikai 10 éves állampapír hozama. Ezzel egy időben a hozamgörbe meredeksége is sokat csökkent: a 10 éves és a 2 éves amerikai állampapír hozamok megint kevesebb, mint 30 bázispontra vannak egymástól, amire utoljára 11 éve volt példa. Ez és a kockázatosabb kötvények felárának tágulása sokak szemében az egyik legjobb recessziós előrejelző indikátor.

Időközben megjelent a Fed júniusi ülésének a jegyzőkönyve is. Ebből kiderült, hogy a jegybankárok egyre jobban tartanak a kereskedelmi háború fokozódásától, illetve annak negatív gazdasági hatásaitól. Az egyik ilyen fontos tényező, hogy a bizonytalanság miatt beruházások maradhatnak el. Mindenesetre úgy látják, hogy a gazdaság egyelőre nagyon erős, tartósan teljesülhet a 2%-os inflációs cél, ezért további fokozatos kamatemelésre lesz szükség. Előrejelzésük szerint az alapkamat jövőre elérheti, vagy akár meg is haladhatja a semlegesnek tekintett szintet.

Azóta megérkezett a döntéshozók által leginkább figyelt PCE maginflációs adat is: a mutató 2%-os szintje bő 6 éves csúcs, egyben ezzel el is érte a FED a célját. Említésre méltó még az olaj árának az erőteljes emelkedése is, mely részben az OPEC döntésével magyarázható: 600 000 hordó kitermelés bővítés mellett döntöttek, ami messze elmaradt a legpesszimistább 1,5 millió hordó per nap kitermelés bővítéstől.

A hónap végén a dollár is gyengülni kezdett, ami részben magyarázható a kereskedelmi háború, részben pedig a vártnál némiképp gyengébb foglalkoztatási adatokkal. A munkanélküliségi ráta a 2000 áprilisa óta nem látott 3,8%-ról 4%-ra nőtt. Ez az első emelkedés közel egy éve. Ez azonban részben magyarázható az aktivitási ráta bővülésével (ami nem egy rossz dolog), részben pedig az iskolaév végével. Ennek hatására a gyengülő dollár mellett némiképp puhultak a kamatemelési várakozások is.

Európa

Európában nem sok igazán említésre méltó esemény történt a legutóbbi kamatdöntő ülés óta. A kereskedelmi háborús fejlemények itt is rányomták bélyegüket a kereskedésre: a német 10 éves állampapír hozama 30 bázispontig esett. Az euróövezet egészében a harmonizált éves fogyasztói árindex 2% volt (év/év), ami 0,1 százalékponttal magasabb a májusi értéknél. A maginfláció 1%-ra lassult a májusi 1,1%-ról. A munkanélküliségi ráta 8,4% lett, ezzel nem változott a korábbi értékhez képest. A végleges júniusi beszerzési menedzser indexek kicsit magasabbak lettek a vártnál és az előzetes becsléseknél is, ettől azonban az év eleje óta tartó csökkenő trendek még nem törtek meg, ahhoz több adatra lenne szükség. Az ECB szerint a növekedés elég erőteljes ahhoz, hogy ellenálljon a kereskedelmi háborús sokkoknak.

Japán

Japánban a munkanélküliségi ráta tovább zuhant új történelmi mélypontot ütve ezzel (2,2% év/év), miközben az inflációs mutató javult valamelyest (0,6% vs 0,4% év/év). Ennek ellenére nem változott az alapkamat és továbbra sincs jele annak, hogy szigorítanák a monetáris politikát.

 

Fejlődő kötvénypiacok, régiós kötvények

A feltörekvő kötvénypiacok rossz teljesítménye folytatódott, további tőke áramlott ki az eszközosztályból. A kereskedelmi háború szele itt sem segített, a jüan pedig december óta nem látott alacsony szintre gyengült, míg a régiós devizák is komoly veszteségeket könyvelhettek el. Ezt követően szóbeli intervenciót alkalmazott a kínai jegybank, miszerint kiegyensúlyozott és reális szinten szeretné tartani a devizát. Ez megállította a jüan esését és némi korrekciót idézett elő, amiből profitálni tudtak a régiós országok is. Azonban adódik a kérdés, hogy ez egy jelentősebb korrekciót is előrevetíthet (a dollár gyengülésével együtt) vagy az erősödésbe beleadással érhet véget? Időközben Törökországban is újra hullámokat csaptak Erdogan intézkedései: kicsapta a jegybanktól az egyik fontos, piacbarát döntéshozót és helyette saját rokonát ültette a helyére. A TRY hirtelen 5%-ot gyengült a dollárral szemben, és újra adni kezdték a török eszközöket is. Véleményünk szerint rengeteg a kockázat az országot illetően, jelenleg leginkább egy időzített bombára hasonlít és az is kérdés, hogy mennyire tud elszigetelt maradni a török kaland, vagy mikor terjed tovább az egyedi sztori egy átfogóbb feltörekvő piaci turbulenciává.

A lengyel hozamok kifejezetten stabilak voltak júniusban a többi közép-európai piacon látott feszültségek ellenére is: még a volatilitás is alacsony maradt, egy 10-20 bázispontos tartományban mozogott az egész hozamgörbe, végül gyakorlatilag változatlan szinteken zárva a júniust. Még a rövid időre 4,4 fölé menetelő EUR/PLN árfolyam sem tudta elmozdítani a piacot. Az alacsony kibocsátási igény, a kedvező fundamentumok, stabil makró, relatíve alacsony infláció és a laza jegybank egyelőre elég ehhez, de a feltörekvő piacokat elérő turbulencia kihívások elé állíthatja a döntéshozókat. A stratégiánk továbbra is semleges, ugyanakkor óvatosabbá váltunk. Profitot realizáltunk az abszolút hozamú alapjainkban található utolsó jelentősebb lengyel kitettségen is, amelyet a túladottá váló magyar piacon fektettünk be újra.

Romániában továbbra is kedvezőtlenek a makrofolyamatok, ráadásul júniusban az infláció újra emelkedhet a várakozások szerint, immáron 5,6%-ot elérve év/év alapon (a jegybanki 1,5-3,5%-os célsávval szemben). Meglepetésre a júliusi kamatdöntő ülésen nem változtatott a Nemzeti Bank az irányadó kamaton, mindezt pedig az időközben jelentősen megugró bankközi kamatokkal magyarázták. Az elemzői konszenzus 25 bázispontos kamatemelést várt, míg idén 3%-ig emelkedő irányadó rátát. A kamatemelésre több szempontból is szükség lehet: az infláció nem biztos, hogy idén vagy jövőre visszatér a jegybanki célsávba. Bár a fogyasztói árak várhatóan júniusban tetőzhetnek, a nyár során ezen a magas szinten állandósulhat az érték, ami csak szeptemberben csökkenhet a bázishatások miatt (szabályozott árak és indirekt adók). Mindazonáltal a kockázatok jelentősek: az élelmiszer és üzemanyag árak hajthatják tovább az inflációt a következő hónapokban (gyenge termés és magas olajárak miatt), hosszabb távon pedig az erős belső kereslet és az újraválasztási esélyek érdekében esetleg 2019-2020-ra előrehozott béremelések fokozzák az árnövekedést, de a Nemzeti Bank a legújabb előrejelzésében már ezek nélkül is emelkedő trendet vázolt elő a maginflációra, ami így 2020-ban ki is léphet a toleranciasávból. Mindemellett a feltörekvő piaci turbulencia sem elhanyagolható: eddig azt tapasztaltuk, hogy a piac azokat az országokat büntette a legjobban, amelyek leginkább elmaradtak a piaci várakozásokkal szemben, a román makro kockázatok pedig magasabb kockázati prémiumot, így magasabb alapkamatot követelnének meg. Ugyanakkor a Nemzeti Bankot nyomás alá helyezi a kormány: egyrészt a bankközi kamatokat szeretnék kontroll alatt tartani, másrészről a lei gyengülését sem nézik jó szemmel (éppen ezért bár jelentősen túlértékelt a helyi deviza, mégis azt minden bizonnyal intervencióval védi a Jegybank). Mindezek alapján továbbra is alulsúlyt tartunk a román kötvényekből.

 

Magyarország

Hazánkban folytatódott az erős turbulencia: a forint 330-ig, új történelmi mélypontra esett az euróval szemben, ezzel mintegy 7%-ot gyengült a 2018 eleji legerősebb szinthez képest. Az eladási hullám csúcspontján a 2021/C hozama megközelítette a 2,1%-os szintet (áprilisban 80 bázispont alatt volt), a 2022/B meghaladta a 2,5%-os szintet (januárban 1% körül volt a mélypont), míg a 2027/A hozama volt 3,8% felett is, szemben a januári 2% alatti mélyponttal. Az újraárazódás a hozamgörbe rövid végét is erőteljesen érintette: a 2020-as lejáratú állampapírok hozama is 1,5-1,7%-ra emelkedett, de az éven belüli diszkont kincstárjegyek hozama is 30-60 bázispontba tetőzött július elején.

Aztán jött a fordulat: az elmúlt bő egy hét során jelentős korrekció zajlott le a forint és a magyar állampapírok tekintetében is. A forint nagyon gyorsan visszaerősödött a 330-as szintről egészen 323-ig az euróval szemben. Ebben részben a dollár gyengülése, részben a kínai döntéshozók kommentjei (miszerint inkább stabilizálni szeretnék a devizájukat, mi több talán egy kis utalást is tettek a FED döntéshozói felé, hogy az amerikai kamatpolitikában a globális tőkepiaci fejleményeket is nagyobb súllyal kellene figyelembe venni és esetlegesen lassítani a kamatemelés sebességén), részben pedig egyszerűen az a tény játszott fontos szerepet, hogy a régiós devizákat és a hazai állampapírokat már eléggé agyonverték az elmúlt időszakban – élen a forinttal és a magyar eszközökkel. Az is igaz persze, hogy mindeközben a korábban 0% körüli kamatok is feljebb másztak Magyarországon és maga a jegybank is elismerte, hogy a korábban indikált igen laza monetáris politika a teljes előrejelzési horizonton (5-8 negyedév) már nem lesz fenntartható. Ugyanakkor látni kell, hogy a forint visszaerősödése/korrekciója (és jelentős részben előtte a gyengülése is) inkább a nemzetközi folyamatokra vezethető vissza: ahogy korábban az esésben sereghajtó, most az erősödésben is éllovas volt a forint. A régiós versenytársakhoz képest a forint implikált kamattartalma javult ebben a periódusban, ugyanakkor még mindig a legalacsonyabban kamatozó deviza a régióban, így ebből a szempontból továbbra is sérülékeny egy esetleges újabb turbulencia esetére. A forintot árgus szemekkel követik a kötvénybefektetők is, többek között az infláció szempontjából: az elszálló forint megdobhatja a fogyasztói árakat, az pedig korábbi monetáris szigorítást tehet szükségessé. Ebből persze nagyon sok már meg is jelent a hozamokban: a turbulencia csúcspontján már idei kamatemelést árazott a piac, ami összhangban az azóta némiképp normalizálódó hozamokkal és a mi véleményünkkel is, inkább csak jövő évben eredményezhet idehaza kamatemelést. A hozamgörbe rövid vége 10, a közepe nagyjából 15 bázisponttal, míg a hosszú vége 30 bázisponttal került lejjebb.

A hazai állampapírok értékeltsége jelentősen javult a régiós versenytársakhoz képest, a piaci hangulat pedig túlzóan negatívvá vált, így a turbulencia során enyhe túlsúlyt vettünk fel a magyar papírokból, a lengyel alapunkba pedig szintén magyar kitettséget vállaltunk.

 

 

Pesszimistábban tekintünk a részvény eszközosztályra a technikai kép romlásával, emellett úgy látjuk, hogy komoly kockázatok alakultak ki a piacokon, amik miatt érdemesebb óvatosnak lenni. A kereskedelmi háborús feszültség egy újabb szintre lépett júniusban, illetve megérkezett az első sérültje is a kereskedelmi háborús konfliktusoknak, amit intő jelként értékelünk. A Daimler profit warningot jelentett be a hónapban, miután a kínai piacon várható visszaesés miatt a tavalyinál gyengébb eredményre számítanak. Két hónapja a cég még megemelte a várakozásaikat, de a kialakult adok-kapok a nagyhatalmak között arra késztették őket, hogy átírják a számításaikat. Úgy gondoljuk, hogy a cég profit warningja az első példa a kereskedelmi háború negatív hatásaira, amit figyelmeztető jelként kell kezelnünk. Emellett a részvények a történelem során a második legnagyobb mértékű heti pénz kiáramlást szenvedték el júniusban, ami több mint 29 milliárd dollárt jelent. Ugyan árazás szempontjából a részvények sokkal attraktívabbak már, de azt látjuk, hogy fokozódik a világban a kockázatkerülés, emellett a makró lassulás is folytatódott, ami minket is további óvatosságra int. Arra számítunk, hogy a feltörekvő piaci gyengeség eléri az amerikai vállalati profitokat is, így az abszolút hozamú alapjainkban az amerikai piacon is elkezdtünk short pozíciókat kiépíteni.

 

Fejlett részvénypiacok

USA

Az amerikai részvényeket továbbra is a hosszú távú célsúlyukon tartjuk, azonban úgy gondoljuk, hogy a feltörekvő piaci gyengeség átterjedhet az amerikai vállalati profitokra is, amit még a bérinfláció is nyomás alatt tarthat, így óvatosabbak vagyunk az eszközosztállyal kapcsolatban. Júniusban az amerikai részvények a történelmük során a harmadik legnagyobb heti pénzkiáramlást szenvedték el, ami több mint 24 milliárd dollárt jelent, így ez is abba az irányba mutat, hogy fokozódik a kockázatkerülés a világban, és a befektetői hangulat sem támogatja már tovább a részvénypiaci emelkedést. Árazás és eredmény növekedés terén már vonzónak számít az amerikai piac fejlett piaci viszonylatban is, emellett az elemzők emelik az EPS várakozásaikat is, ami tavalyi évben az emelkedés egyik hátszelét biztosította, azonban úgy látjuk, hogy elfogyott a piacok ereje és jöhet még akár egy nagyobb esés is. Az amerikai piaci hosszútávú P/E jelenleg egy szórásnyira tartózkodik a hosszú távú átlaga felett, ami jelentős javulás a január végi értéktől, amikor is a mutató két szórásnyira emelkedett hosszú távú átlaga felé.

Európa

Az európai részvényeket is a hosszú távú célsúlyukon tartjuk, azonban úgy látjuk, hogy árazás és eredményvárakozás szempontjából kicsit javult a kép, és az EPS várakozások is javultak az előző hónapban. Ugyan az európai részvényektől várt 10%-os eredménynövekedés kissé elmarad a fejlett piaci 14%-tól, de P/E alapon az európai piac olcsóbbnak számít fejlett piaci viszonylatban. A befektetői hangulat azonban már nem ilyen kedvező az európai részvények körül, miután 14 egymást követő hete pénzkiáramlás van az eszközosztályból. Ezt támasztotta alá a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet által publikált bizalmi mutató is, aminek az értéke júniusban 101,8 pontra csökkent, amely több mint egy éve nem látott alacsony érték. A német befektetői hangulat romlása azt mutatja, hogy a vállalati vezetők egyre inkább félnek, hogy kialakul egy kereskedelmi háború, emellett az olasz politikai kockázat is nyomasztja a szentimentet.

 

Fejlődő piacok

Pesszimistábbak lettünk az elmúlt hónapban a feltörekvő piaci részvényekre, így alulsúlyt tartunk belőlük, az abszolút hozamú alapokban pedig növeltük a short pozíciónkat. Júniusban megtörtént az, amire vártunk és a feltörekvő piaci részvényekből több mint 5 milliár dollárt vontak ki a befektetők, ami 2016. november óta nem látott magas érték, így ez is illusztrálja a befektetői hangulat erodálódását. A technikai kép is tovább romlott az elmúlt hónapban, és a piacok teljesítményét nézve sem látjuk, hogy a flow fordulni tudna. Az MSCI fejlődő piaci indexe tavaly szeptember óta nem látott szintekre esett, gyengültek az indexben lévő nagy súlyt képviselő technológiai papírok is; úgy látjuk, hogy már a kínai piac ereje is elfogyott és eljött az ideje a hitelből finanszírozott erőltetett kínai növekedés lassulásának. A Shanghai Composite index közel két éves mélypontra süllyedt, emellett a kínai jüan soha nem látott havi esést mutatott be a dollárral szemben júniusban, ami a többi feltörekvő piaci devizát is nyomás alatt tartotta.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Részvények
Részvényeken belül
Fejlett piacok
Fejlődő piacok
Egyesült Államok
Európa
Magyarország
Lengyelország
Románia
Csehország
Brazília
Oroszország
India
Kína
Törökország
Görögország
Ausztria
Japán
Dél-Korea
Taiwan
Dél-Afrika
Mexikó
Indonézia

 

 

 

Itt olvashat arról, mely díjakat nyertük el a 2018-as Privátbankár.hu Klasszis díjátadón.

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2018 – Pálfi György

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Hazai Pénzpiaci Alap 2018 I. helyezett – Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 III. helyezett – Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 II. helyezett – Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 III. helyezett – Aegon Feltörekvő Európa Kötvény Befektetési Alap

 

A következő táblázat az Aegon Alapkezelő fókuszban lévő alapjainak kilátásait mutatja be. A pozíciók június-júliusra vonatkoznak, az aktuális adatok, piaci folyamatok függvényében ezek a befektetések akár jelentősen is változhatnak.

 

Portfólió Kilátásaink teljesülése esetén Kilátásainkkal nem egyező folyamatok esetén
Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap A feltörekvő piaci feszültségek továbbra is éreztetik hatásukat az Alap teljesítményén Az emelkedő magyar kötvényhozamok, a kereskedelmi háborús feszültségek által előidézett feltörekvő piaci hozamkülönbözet-tágulása, illetve tőkekivonás egyaránt veszteségeket okoztak. A hónap során a cseh korona és a lengyel zlotyi erősödésére számítva nyitottunk devizapozíciókat, amik elérték stop szintjeinket, így lezárásra kerültek. A portfólióban újranyitottuk amerikai állampapír short pozíciónkat, mivel az amerikai gazdaság stabil teljesítményének köszönhetően a Fed tovább folytathatja a monetáris szigorítást, ami a dolláros eszközökbe történő menekülés csillapodását követően magasabb hozamkörnyezethez vezethet. Az alapra a legnagyobb kockázatot a részvénypiacok esése, illetve a feltörekvő piaci kötvényfelárak tágulása jelentheti.
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap Az Alap kockázati kitettségén nem változtattunk, a túlzott kockázatvállalást továbbra is kerüljük az Alapban. Lezártuk lengyel kötvénypozíciónkat, valamint növeltük dollárban denominált ukrán kitettségünket. A hitelkockázati felárak (spreadek) emelkedésén kívül az alap számára közepes lejáratokhoz tartozó hozamok magasabb szintje lenne kedvezőtlen.
Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alapban a hónap folyamán növeltük a feltörekvő piaci short pozíciót, emellett a fejlett piacon is elkezdtünk rövid pozíciót kiépíteni. Júniusban a török választások után megállt a líra gyengülése, emellett véleményünk szerint a piac túladottá vált és az árazás is nagyon vonzó szinteket ért el, így stop-loss szint kijelölésével 4 török cégben vettünk részesedét a hónap folyamán, amiknek az emelkedése pozitívan járulna hozzá az alap teljesítményéhez. Összességében az alap defenzív struktúrát alakított ki és jelenleg a nettó részvénypiaci kitettsége nulla körül van. Negatívan befolyásolná azonban a teljesítményt a forint erősödése a dollárral és a régiós devizákkal szemben.
Aegon Maraton Aktív Vegyes Befektetési Alap (Pálfi György senior portfólió menedzserrel folytatott beszélgetés az Aegon Maraton vételi jutalékának változásáról itt érhető el) Az alap teljesítményét jelenleg a román és a magyar bankszektor, néhány egyedi török és régiós ingatlan részvény emelkedése, míg a feltörekvő piaci index és néhány fejlett piac esése javítaná érdemben. Összességében az alap defenzív struktúrát alakított ki és jelenleg a nettó részvénypiaci kitettsége nulla körül van. Azonban a közép európai régió, legfőképpen a lengyel, osztrák és a magyar részvénypiac hirtelen esése és a forint erősödése a régiós devizákkal szemben kedvezőtlenül hatna az alapra.
Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap Jelenleg alacsony a nettó részvénysúly. Enyhe longot tartunk az alapban, mely alacsonyabb, mint a hosszú távú részvénysúly. Török papírokat vettünk a választások előtt, a banki pozíciókat csökkentettük. Kötvény oldalról növeltük az alapban a magyar állampapír kitettséget. A régiós piacok alulteljesítése a globális részvény piacokhoz képest negatívan hatna az alap teljesítményére.
Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alap Az alapban a román, lengyel és a magyar piac van felülsúlyozva, míg a többi régiós piacot a hosszú távú célsúlyukon tartjuk, emellett az alap főként az ingatlan szektor emelkedésére fókuszál, így a felülsúlyozott régiós piacoknak és az ingatlan papíroknak az emelkedéséből tudna érdemben profitálni az alap. Az alap teljesítményét negatívan befolyásolná egy nagyobb, hirtelen lezajló közép-európai részvénypiaci áresés, ezen belül is főleg a felülsúlyozott ingatlan szektor és a régiós piacok megingása jelentene a referenciaindexhez képest nagyobb esést.
Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
munkanapok 8-16h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám