House View – 2021. október

House View

House View

2021. október

5 perces olvasási idő

 

Kötvénypiacok

Az októberi hónap igencsak vegyesnek bizonyult a pénzügyi piacok számára. A nyersanyagok a kőolajjal az élen ismét erősen teljesítettek, miközben a részvények is korrigálták a szeptemberi veszteségüket. Az infláció friss jelei azonban újabb nyomást helyeztek az államkötvényekre, míg a többi eszköz – beleértve a magasabb kockázatú és feltörekvő piaci kötvényeket is – ugyancsak gyengén teljesített.  A feltörekvő piaci kötvényekkel és devizákra óvatosan tekintünk, mivel a tőkebeáramlás elég gyengének bizonyul.

Magyarországon októberben az év/év alapú infláció a kamatemelési ciklus ellenére 6% fölé emelkedhetett. Az áremelkedés valószínűleg novemberben érheti el csúcspontját, majd azt követően fokozatosan elkezdhet csökkenni. Az októberi kamatdöntő ülésen folytatódott a kamatemelési ciklus, ismét 15 bázispontos szigorítást hajtottak végre, mellyel az alapkamat jelenleg 1,8%-on áll. A középtávú inflációs kockázatok miatt a kamatemelés mindaddig folytatódni fog, amíg az infláció nem stabilizálódik, így a ciklus a jövő évben is folytatódhat. Az állampapírvásárlás az eddigi ütemben folytatódik, a heti keretmennyiség felülvizsgálatára decemberben fog sor kerülni. A bankközi forintlikviditás szűkítése továbbra is folyik, az elmúlt hetek forintlikviditást nyújtó deviza swap tenderein nem fogadták el a felajánlott mennyiségeket, így fokozatosan szűkült a bankközi likviditás. Ez a forint árfolyamára is jó hatással volt, hiszen az elmúlt napokban sikerült némileg erősödnie, az EURHUF árfolyam 360 alá csökkent. A hónap során a régiós eladási hullám miatt a hozamgörbe feljebb került. A három éves lejáraton a hozamok 42 bázisponttal, az 5 éves hozamok 61 bázisponttal, a 10 éves hozamok pedig 69 bázisponttal zárták feljebb a hónapot. A kormány továbbra is hatalmas készpénzállománnyal rendelkezik. A hazai állampapírok értékeltsége régiós összehasonlításban kedvező. A fejlett piacok ismét nyomás alá helyeződtek, már 2 amerikai kamatemelést áraz a piac a következő évre.

Az alábbi táblázat mutatja az Alapkezelő véleményét a különböző eszközosztályokról, illetve az eszközosztályon belüli súlyozásokról.

 

Eszközosztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Kötvények
Kötvényeken belül
Egyesült Államok
Európa
Fejlődő piacok
Magyar államkötvény

 

Részvénypiacok

A befektetési világot változatlanul az foglalkoztatja leginkább, hogy mikor és mennyit fog emelni a kamatokon az amerikai jegybank. Az már elfogadott vélemény, hogy a pénzügyi szigoritás hamarosan elindul, de a kamatemeléssel kapcsolatban még megoszlanak a vélemények. A FED elnök többször is hangsúlyozta, a pénzügyi lazítások visszafogása nem egyenlő a kamatemeléssel, a kérdés, hogy a részvénypiacok hogyan interpretálják a FED akcióját. A nagyobb probléma az infláció. Az év elején a FED elnök nyomatékosan hangsúlyozta, hogy az infláció csak átmeneti lesz, nem gondolja, hogy ez komolyabb problémákat okozna a gazdaságnak. Később mikor kérdezték tőle, az ”átmeneti” definícióját érdekes választ adott, amivel azt kockáztatta, hogy a maradék hitelét is elveszti. Legutóbb, már egyszer sem szerepelt a FED kommünikéjében az átmeneti szó, úgy tűnik elfogadták a tényt, hogy az infláció hosszabb időn keresztül itt lesz.

Európában az EKB is azt kommunikálja, amit az amerikai jegybank, és ugyanolyan nehézségekkel szembesül. A nagy frekvenciájú indikátorok alapján az eurozóna lakossági aktivitása visszatért a járvány előtti szintre, számos szolgáltatás igénybevételével együtt, miközben az üres álláshelyek száma is folyamatosan nő. Úgy, mint az Egyesült Államokban, az elszálló infláció miatt egyre több német cégnél követelnek az alkalmazottak magasabb bért, akár sztrájkhullám is jöhet. Ez természetesen inflációt generál, ami látszik is a havi adatokban.

Az alábbi táblázat mutatja az Alapkezelő véleményét a különböző eszközosztályokról, illetve az eszközosztályon belüli súlyozásokról. Mivel a piacok rendkívül sokat emelkedtek az elmúlt időszakban ezért inkább neutrálisak vagyunk a közeljövőre nézve. A fejlett országokon belül az Egyesült Államokat enyhén felül súlyozzuk, Európára neutrálisak vagyunk, míg Japánt alul súlyozzuk. A feltörekvő piacokon a Közép és Kelet Európai régiót, valamint Oroszországot, Indonéziát és Tajvant preferáljuk a többi fejlődő piaccal szemben.

 

Eszközosztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Részvények
Részvényeken belül
Fejlett piacok
Fejlődő piacok
Egyesült Államok
Európa
Közép- és Kelet-Európa
Brazília
Oroszország
India
Kína
Törökország
Japán
Dél-Korea
Tajvan
Dél-Afrika
Mexikó
Indonézia

 

 

Alapjaink és kilátásaink

 

A befektetők fellélegezhetnek, hogy szeptember csak minimális korrekciót hozott, és a részvény piacok az októberi jelentés szezonban nagyon jól teljesítettek. Október végére a piacok új csúcsokra mentek és úgy tűnik, hogy az év végéig nem igen lesz bármi ami a részvény piacok menetelését megakadályozhatná. Természetesen a jegybank mindig is fontos tényező, de a novemberi ülés után a befektetők megnyugodhattak, mert Jay Powell jegybank elnök biztosította a befektetési társadalmat, hogy bár a szigoritást megkezdték, ami kevesebb likviditást fog biztosítani a piacoknak, a kamatemelés még nincs napirenden, és valószínűleg sokáig nem is lesz. A kérdés az, hogy mit fog csinálni a jegybank ha az infláció továbbra is megmakacsolja magát és ezeken a magas szinteteken marad vagy feljebb megy. Nagyon nagy mozgásterük nincs a rendkívül magas államadósság miatt, és a magas kamatok a részvény piacokat is megbolygatnák. A legnagyobb gondot az okozná, ha az infláció itt marad és közben a gazdaság jelentősen lassul. Egy ilyen stagflációs környezetben a befektetési döntések rendkívül nehezek lesznek.
A következő táblázat az Aegon Alapkezelő fókuszban lévő alapjainak kilátásait mutatja be. A pozíciók az szeptember-október hónapokra vonatkoznak, az aktuális adatok, piaci folyamatok függvényében, ezek a befektetések akár jelentősen is változhatnak.

Portfólió Kilátásaink teljesülése esetén Kilátásainkkal nem egyező folyamatok esetén
Aegon Moneymaxx Total Return Befektetési Alap Az alap  nem növelte a hozamát októberben. A kötvényoldalon a keménydevizás kötvényekben a magas kockázatú szegmensben csökkentettük a kitettséget ghánai és ukrán kötvények eladásával. A helyi devizás kötvényekben román és lengyel kitettségben növeltük a kamatkockázatot. Részvényoldalon részleges profitot realizáltunk a MOL-kitettségben, az európai bankindex súlyt növeltük, és a feltörekvő piaci kitettséget fejlett piacira cseréltük. Az alapra a legnagyobb kockázatot a részvénypiacok esése, illetve a feltörekvő piaci kötvényfelárak tágulása jelentheti.
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap A hónap során eladtuk a ghánai- és csökkentettük az ukrán kitettségünket. Az elkövetkezendő hónapokban is fenntartjuk az óvatos álláspontunkat, hiszen az amerikai állampapírvásárlás kivezetése és az infláció körüli bizonytalanságok negatívan érinthetik a feltörekvő piaci régiót. A hitelkockázati felárak (spreadek) emelkedésén kívül az alap számára közepes lejáratokhoz tartozó hozamok magasabb szintje lenne kedvezőtlen.
Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alap hozama nem változott októberben. A hónap során a részvénykitettség fedezésének szánt SP500-as határidős eladásokat több lépésben visszavásároltuk. A hónap folyamán a teljes MOL-kitettséget eladtuk, és ezzel szemben néhány régiós és európai bankrészvény súlyát növeltük. Azokban a szektorokban, ahol jelentős a túlpozícionáltság, ott korrekciót várunk, viszont vannak olyan befektetési területek, ahol az árazások vonzóak és ott felértékelődést várunk. Ezért az értékalapú befektetésekre változatlanul optimistán tekintünk. Ha a hónap nagyobb korrekció történik a piacokon, akkor a kockázati kitettséget növelni fogjuk. A devizakitettség nagymértékben le van fedezve az alapban. Az 5%-os fedezett aranypozíciót változatlanul tartjuk az alapban. Az alapban a hónap végén 25%-ra nőtt a részvény kitettség. Negatívan befolyásolná az alap teljesítményét egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Maraton Aktív Vegyes Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el októberben. Az alap hozamához leginkább az árutőzsdei és a félvezető szektor járult hozzá. A hónap folyamán csökkentetünk a részvénysúlyból. Eladtunk a fejlett és feltörekvő piaci pozíciókból, így a feltörekvő piac alul van súlyozva, de ezen belül a CEE régió felülsúlyban van, ezenkívül profitot realizáltunk a mexikói és a nyersanyag kitettségeken is. A hónap végén a teljes MOL-pozíciót eladtuk. Az eladásokkal szemben görög és európai bankokat, és lengyel rézbánya és zöld energia kitettséget vásároltunk. Egyedi papírként egy német multinacionális cégről levált kisebb cég részvényeit vásároltuk, mivel úgy gondoljuk, hogy az árazás nem reflektálja a fundamentális értékét a cégnek. A devizakitettség teljes mértékben le van fedezve az alapban. A hónap végére a részvénysúly lecsökkentettük 25%-ra az alapban. A forint túlzott erősödése a régiós devizákkal szemben és a régiós részvénypiac hirtelen esése kedvezőtlenül hatna az alapra.
Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap Az  alap pozitív hozamot ért el októberben. Részvényoldalon európai bankindexet vásároltunk, és profitot realizáltunk egy régiós bankban. Az árutőzsdei oldalon növeltük a már meglévő arany, kávé, cukor és élőmarha-kitettséget, és a platinából is vásároltunk, de azt el is adtuk, mikor az ár nagyon megugrott. Egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés befolyásolná negatívan az alap teljesítményét, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el szeptemberben, és a referenciaindexet is felülteljesítette. Az alap változatlanul felülsúlyos az osztrák, a magyar és a lengyel piacokon, bár a lengyel felülsúlyon jelentősen csökkentettünk a hónap végére. Továbbra is alulsúlyban van a román és a cseh piac. Az alapban a kiskereskedelmi szektor továbbra is felülsúlyban van, a közmű szektor pedig alulsúlyban. Az alap összességében a hosszútávú pozíciók miatt felülsúlyon van a referenciaindexszel szemben, kb. 111%-on. Az alap teljesítményét negatívan befolyásolná egy nagyobb, hirtelen lezajló közép-európai részvénypiaci áresés, ezen belül is főleg a felülsúlyozott szektorok és a régiós piacok megingása jelentene a referenciaindexhez képest nagyobb esést.
Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja Az alap pozitív hozamot ért el októberben, és a referenciaindexet is felülteljesítette. Az alap hozamához pozitívan az elmúlt hónapban a napenergia és a technológiai szektor járult hozzá a legtöbbet.  Ami ártott az alapnak, az a játék és a fintech szektorok voltak. A hónap folyamán a megújuló és tiszta energia szektorokban növeltük a nyersanyag szektorban pedig csökkentettük súlyt. Egy széleskörű tőzsdei eladási hullám ezt az alapot is negatívan érintené.
Aegon Russia Részvény Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el októberben, és a referenciaindexet is felülteljesítette. Az olaj- és gázszektor felülsúly az alapban rendkívül jól teljesített. Ezt a két szektort változatlanul tartjuk, mert úgy gondoljuk, hogy a jövőben is nagyon jó hozamokat fognak produkálni. Az olajszektorral szemben az arany-, internet- és technológiai cégek változatlanul alulsúlyban vannak. A légitársaságokat is tartjuk még, mivel változatlanul úgy gondoljuk, hogy fundamentálisan alul vannak árazva. Az alap a hónap végére súlyon volt. Az alap teljesítményére negatív hatású lenne az amerikai és európai szankciók további szélesítése, illetve a rubel hirtelen leértékelődése.
Aegon IstanBull Részvény Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el októberben, de referenciaindexet alul teljesítette. Az alulteljesítés fő oka, hogy bizonyos szektorok, amiket alulsúlyban tartunk, sokat emelkedtek az elmúlt hónapban. A török jegybank a váratlan szeptemberi kamatvágás után újból csökkentette a kamatokat, de sikerült megint meglepni a piacokat, mert most 100 bázispont kamatvágást vártak, de a jegybank 200 bázisponttal csökkentett, ami miatt a török líra új mélypontot ért el a dollárral szemben. Az alap továbbra is az export orientált és készpénzben gazdag cégekben tart pozíciókat mivel úgy gondoljuk, hogy ezek a cégek azok, amik a legjobban átvészelik ezt a viharos időszakot. A bankszektor változatlanul alulsúlyban van az alapban, ami sajnos rossz döntés volt, mert a bankok jelentősen emelkedtek az elmúlt hónapban. Az olajfinomító és a petrokémiai szektor viszont felülsúlyban volt, ami jó döntés volt, mert ez a két szektor jelentősen emelkedett októberben. Az alap a hónap végére 97%-kal alulsúlyban volt a referenciaindexszel szemben. Az alapot negatívan befolyásolná a líra hirtelen értékvesztése, illetve a török elnök váratlan, gazdaságilag negatív intézkedései.

 

 

Privátbankár.hu Klasszis díjaink:

 

2021-es év

I. helyezett Év Alapkezelője: Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.
I. helyezett Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere: Szűcs Zoltán
I. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény – Szűcs Zoltán és Vitaliy Poplavets
I. helyezett Év Legjobb Hosszú Kötvény Alapja: Aegon Lengyel Kötvény – Németh Gábor
I. helyezett Év Legjobb Abszolút Hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon MoneyMaxx – Bakos Ádám
II. helyezett Év Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alapja: Aegon Feltörekvő Piaci ESG Részvény – Pálfi György, Richter Péter

 

2020-as év

I. helyezett Év Alapkezelője: Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.
I. helyezett Év Portfóliómenedzsere: Loncsák András
I. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény – Szűcs Zoltán és Vitaliy Poplavets
I. helyezett Év Legjobb Hosszú Kötvény Alapja: Aegon Lengyel Kötvény – Németh Gábor
I. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Alfa – Loncsák András
II. helyezett Év Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap – Aegon Russia – Pálfi György

 

2019-es év

I. helyezett Év Legjobb Pénzpiaci Alapja: Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap
II. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon BondMaxx R sorozat
II. helyezett Év Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alapja: Aegon Russia
II. helyezett Év Legjobb Globális Részvény Alapja: Aegon Feltörekvő Piaci ESG B sorozat (korábban: Aegon Ázsia)
III. helyezett Év Legjobb Hosszú Kötvény Alapja: Aegon Lengyel Kötvény Alap P sorozat

 

2018-as év

I. helyezett Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere: Pálfi György
I. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Alfa – Bakos Ádám, Németh Gábor, Szűcs Zoltán
I. helyezett Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja: Aegon Alfa – Bakos Ádám, Németh Gábor, Szűcs Zoltán
I. helyezett Év Legjobb Hazai Pénzpiaci Alapja: Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap
II. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény
III. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Moneymaxx Expressz
III. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény

 

Az alapok befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából. Jelen oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál, ezek semmilyen körülmények között nem tekintendők befektetési tanácsadásnak, befektetési ajánlásnak vagy ajánlattételi felhívásnak. A múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra nézve. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. nem vállal felelősséget a jelen közlés alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

 

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám