House View

House View

House View

2020. április

5 perces olvasási idő

 

Kötvénypiacok


 

A koronavírus márciusban piacra gyakorolt súlyos hatásait követően, a feltörekvő piaci kötvények visszapattantak március végi mélypontjukról, de továbbra is alulteljesítettek a többi eszközosztályhoz képest. A gyenge teljesítmény annak volt köszönhető, hogy a FED monetáris lépései sokkal nagyobb hatással voltak a többi piacra. Ami a keménydevizás eszközöket illeti, sok befektetésre ajánlott ország kihasználta a nyugodtabb időszakot és új eurokötvény kibocsátásokkal léptek piacra. Főként a közel-keleti országok voltak aktívak. Az új kibocsátások igen jó prémiumot kínáltak, amelynek köszönhetően az egész hozamgörbe átárazódott, így a hozamfelárak is viszonylag magasak maradtak. A hónap végén néhány nyersanyagnál jelentős áremelkedés volt megfigyelhető, ami főként a magasabb kockázatú országokat érintette jól.

 

Hazai piac

A koronavírus forint árfolyamra és a magyar állampapírpiacra gyakorolt negatív hatásai miatt az áprilisi hónap folyamán sem maradtunk jelentős jegybanki eszköztár változtatások nélkül. Rögtön a hónap elején rendszeres egyhetes betéti tender meghirdetéséről döntött a jegybank, melynek kamatozása fix és a 0,9%-os alapkamatot fizeti. Ez a döntés azonnal az alapkamat szintjéig rántotta fel a rövid kamatokat. Ezenkívül további implicit kamatemelést is végrehajtott, hiszen az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 1,85%-ra emelte, amellyel a kamatfolyosó szimmetrikussá vált. A régió más országaival összhangban pedig bejelentette, hogy eszközvásárlási programba fog kezdeni az állampapírok másodlagos piacán. A bankok által a repótenderen felvett pénzek így az ötéves szegmenst támasztják, míg a jegybank kötvényvásárlásai a hozamgörbe hosszú végét célozzák majd, a hosszú hozamok így április végére jelentősen, 2% közelébe csökkentek.

  

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Kötvények  
Kötvényeken belül
Egyesült Államok
Európa  
Fejlődő piacok  
Magyar államkötvény  

A tábla frissítve a 2020. áprilisi megbeszélések alapján.

 

Részvénypiacok


 

A koronavírus további terjedése határozta meg a világ gazdaságainak működését áprilisban. A hónap elejére a világ szinte összes fejlett gazdasága leállt, és az emberek karanténba vonultak. Az amerikai tőzsde március utolsó harmadában érte el a mélypontját, és azóta kb. 30%-ot emelkedett.

A hónap folyamán a FED bejelentette, hogy nemcsak kölcsönökkel és egyéb pénzügyi segélyekkel fogják segíteni az amerikai gazdaságot, hanem „bóvli” minősítésű kötvény alapokat is hajlandóak vásárolni, és így közvetve beleszólni az amerikai tőke elosztási és árazási mechanizmusába. Az előzetes adatok a központi jegybankot igazolják, mert ezek szerint több mint 20 millióan vesztették el a munkájukat az USA-ban és a GDP is 4.8%-ot esett (évesítve) ez első negyedévben.

Az európai helyzet hasonló az amerikaihoz. A Deutschen Bank szerint az elhúzódó járvány azt eredményezheti, hogy 2020 egészét tekintve is 10 százalékos lehet a GDP-visszaesés, az eurozóna egészére pedig ez elérheti a 13,3 százalékot, melyre még soha nem volt példa.

A kínai gazdaság kezd kilábalni a vírus által keltett recesszióból. A feldolgozóipari PMI értéke márciusban 52-re emelkedett és márciusban már arról szóltak a hírek, hogy nő a kínai ipari termelés – természetesen nagyon alacsony bázisról és a Caixin kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értéke 50,1 volt márciusban, amely a vártnál magasabb érték.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Részvények  
Részvényeken belül
Fejlett piacok  
Fejlődő piacok  
Egyesült Államok  
Európa  
Magyarország    
Lengyelország    
Románia  
Csehország  
Brazília    
Oroszország  
India
Kína  
Törökország      
Görögország    
Japán
Dél-Korea  
Taiwan      
Dél-Afrika      
Mexikó    
Indonézia    

A tábla frissítve a 2020. áprilisi megbeszélések alapján

 

Alapjaink és kilátásaink

 

Áprilisra már nem volt olyan ország a világon, ahol nem lett volna jelen a koronavírus. A fejlett és fejlődő országok gazdaságai gyakorlatilag teljesen leálltak. Csak olyan szektorok maradtak működésben, amik létfontosságúak voltak az országok szempontjából. A legújabb GDP és munkanélküli számok is mutatják, hogy a vírus által okozott gazdasági leállás történelmi mértékű. Utoljára az 1933-as világválság alatt voltak hasonló adatok. Ha belegondolunk, hogy még csak a kezdetén vagyunk ennek a válságnak, akkor könnyen lehet, hogy az elmúlt 100 év legrosszabban teljesítő gazdaságaival kell szembenéznünk. Bár mindenki a gyors talpra állásban bizakodik, egyre inkább úgy tűnik, hogy erre kevés esély van. Amíg nincs oltóanyag, addig nincs az embereknek védettsége, és így ha idő előtt újra nyitják a gazdaságokat, a fertőzés bármikor újra terjedhet. Úgy tűnik, a politikusoknak előbb-utóbb választaniuk kell a gazdaságok és az emberek egészsége között. Ha újra és újra lezárják a gazdaságokat a vírus terjedése miatt, akkor szinte garantált, hogy helyrehozhatatlan károk keletkeznek a gazdaságokban.

A következő táblázat az Aegon Alapkezelő fókuszban lévő alapjainak kilátásait mutatja be. A pozíciók március-április hónapokra vonatkoznak – az aktuális adatok, piaci folyamatok függvényében -, ezek a befektetések akár jelentősen is változhatnak.

 

 

Portfólió Kilátásaink teljesülése esetén Kilátásainkkal nem egyező folyamatok esetén
Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Az alap jó teljesítményt ért el áprilisban. A hónap folyamán az alap óvatosan csökkentette a részvénykitettséget a március hónapban elért 20%-ról. A részvényeken belül a feltörekvő piacot részesítjük előnyben a fejlődővel szemben. Áprilisban az alap emelte a credit-kitettséget, mert úgy gondoljuk, hogy a credit-piacok nem emelkedtek annyit, mint a részvénypiacok. A crediten belül a feltörekvő piacot részesítjük előnyben, mint például a magyar, horvát és katari piac. A hónap folyamán az alap aktívan kereskedett a devizapiacokon, főleg a forinttal kapcsolatban.

Az alapra a legnagyobb kockázatot a részvénypiacok esése, illetve a feltörekvő piaci kötvényfelárak tágulása jelentheti.
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap A hónap során az alapban lezártuk a nyitott PLN pozícióinkat és lengyel kötvényeket adtunk el. Csökkentettük a török állampapír-pozícióinkat és KazmunayGas vállalati kötvényeket adtunk el. Az új kibocsátásoknak köszönhetően vásároltunk némi katari dolláros és magyar eurós kitettséget az alapba. A hitelkockázati felárak (spreadek) emelkedésén kívül az alap számára közepes lejáratokhoz tartozó hozamok magasabb szintje lenne kedvezőtlen.
Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el áprilisban. A hó eleji részvénysúly csökkentve lett a hónap végére 37%-ra. A szerkezetében és összetételében is változott az alap. Régiós cégekben (MOL, görög Coca-cola) és az európai autószektorban profitot realizáltunk a hónap folyamán. Összeségében a régiós részvények súlya nőtt áprilisban, ezen belül a bankok súlya nőtt jelentősen. A korábbi top-down pozíciókat bottom-up pozíciókra lett váltva. A magyar részvénysúly jelentős lett az alapban. A hónap folyamán az alap lezárta a feltörekvő piaci, SP 500 és a DAX határidős pozíciókat. A márciusi forint pozíciókat 350-es EURHUF szinten lezártuk. A hónap folyamán az alap a forint erősödésére játszó pozíciót vett fel a román lej-jel szemben. A kötvényoldalról az alap katari kötvényeket, és euróban denominált magyar államkötvényeket vásárolt áprilisban. Negatívan befolyásolná az alap teljesítményét egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Maraton Aktív Vegyes Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el áprilisban. Az alap az áprilisi piaci emelkedésben csökkentette a részvénysúlyt egyedi részvény szinten. A hónap folyamán az alap a lemaradó régiós részvényekben emelte a súlyát. A hónap elején a forintkitettség nagyban le volt fedezve, ezt a hónap közepén lecsökkentettük. Az alap a kitettséget 10%-kal csökkentette a hónap végére mind index mind egyedi részvény szinten. A forint túlzott erősödése a régiós devizákkal szemben és a régiós részvénypiac hirtelen esése kedvezőtlenül hatna az alapra.
Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el áprilisban. A hónap folyamán az alap a piaci emelkedésben jelentősen csökkentette az egyedi részvény és index súlyt, így a hónap végére a márciusi közel 100%-ról 65%-ra süllyedt. Kötvény oldalon az alap az olasz-német kötvények közti hozamfelár csökkenésre nyitott pozíciót. A hónap folyamán a magyar kamatkitettséget emelte az alap. Egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés befolyásolná negatívan az alap teljesítményét, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el áprilisban és a referenciaindexét is felülteljesítette. Régiós szinten az alap a magyar piacon felülsúlyos, a lengyel és az osztrák piacon neutrális a referenciaindexszel szemben. Szektorszinten a bankszektor neutrális szinten van, és a kiskereskedelmi szektor csökkentve lett. Az alap összeségében a hosszútávú pozíciók miatt felülsúlyon van a referenciaindexhez képest Az alap teljesítményét negatívan befolyásolná egy nagyobb, hirtelen lezajló közép-európai részvénypiaci áresés, ezen belül is főleg a felülsúlyozott szektorok és a régiós piacok megingása jelentene a referenciaindexhez képest nagyobb esést.
Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja Az alap pozitív hozamot ért el áprilisban és a referenciaindexét is felülteljesítette. Áprilisban a legjobban teljesítő szektorok a tech-, orvosi-, fintech- és a fejlődő internetszektorok voltak. A leggyengébbek a biztositói és a vízgazdálkodási szektorok voltak. Az alap a hónap folyamán növelte a kitettségét a félvezető és a mobilfizetési szektorban. Az alap részvény allokációja 100%. Egy széleskörű tőzsdei eladási hullám ezt az alapot is negatívan érintené.
Aegon Russia Részvény Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el áprilisban és a referenciaindexét is jelentősen felülteljesítette. Legjobban a kiskereskedelmi és az aranybányaszektor teljesített. Az alap továbbra is neutrális szinten van a referencia indexszel szemben, és defenzívebb pozíciókat vett fel. Az alapban továbbra is az arany felülsúly és a banki alulsúly megmaradt, és a kiskereskedelmi felülsúlyt alulsúlyra változtattuk. Az alap teljesítményére negatív hatású lenne az amerikai és európai szankciók további szélesítése, illetve a rubel hirtelen leértékelődése.
Aegon IstanBull Részvény Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el áprilisban, de a referenciaindexét alulteljesítette. Az alap a korábban felállított banki túlsúlyt még mindig tartja, úgy gondoljuk, hogy a szektor EPS csökkenése már beárazódott. A bankszektoron kívül a defenzív jellegű részvények túlsúlyosak az alapban, mint például a Turkcell, Kozal és az Aselson. A török piac árazását változatlanul vonzónak találjuk, a pozícionáltság alacsony, egyedi részvény szinten kedvezően tekintünk a török piacra. A koronavírus lefutása után a török gazdaságnak előnye származhat abból, hogy a multinacionális cégek diverzifikálni fognak a kínai termeléstől. Az alapot negatívan befolyásolná a líra hirtelen értékvesztése, illetve a török elnök váratlan, gazdaságilag negatív intézkedései.

 

 

Privátbankár.hu Klasszis díjaink:

 

2020-as év

I. helyezett Év Alapkezelője: Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.
I. helyezett Év Portfóliómenedzsere: Loncsák András
I. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény – Szűcs Zoltán és Vitaliy Poplavets
I. helyezett Év Legjobb Hosszú Kötvény Alapja: Aegon Lengyel Kötvény – Németh Gábor
I. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Alfa – Loncsák András
II. helyezett Év Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap – Aegon Russia – Pálfi György

 

2018-as év

I. helyezett Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere: Pálfi György
I. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Alfa – Bakos Ádám, Németh Gábor, Szűcs Zoltán
I. helyezett Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja: Aegon Alfa – Bakos Ádám, Németh Gábor, Szűcs Zoltán
I. helyezett Év Legjobb Hazai Pénzpiaci Alapja: Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap
II. helyezett Legjobb Szabad Kötvény Alap: Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény
III. helyezett Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap: Aegon Moneymaxx Expressz
III. helyezett Legjobb Szabad Kötvény Alap: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény

 

 

 

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám