House View

House View

House View

2019. november

2 perces olvasási idő

 

A kockázati étvágy októberben ismét visszatért a piacokra, melynek több oka is volt. Egyrészt a megbeszélések első fázisában megállapodásra jutottak a felek az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban, másrészt a gyorsjelentési időszak is nagyjából javította a várakozásokat.

 

Kötvénypiacok

 

A Fed bejelentette, hogy mérlegének növelése érdekében újra megkezdi az értékpapírok vásárlását, és végül a Brexit legújabb fejleménye is hozzájárult a hangulat javulásához. Ennek a kockázati étvágynak köszönhetően 10 bázisponttal csökkentek a feltörekvő piaci kötvényhozamfelárak. A legfőbb felülteljesítő ország Argentína volt, ahol a piac a választási eredményekre várt. E folyamat alatt a piac kissé megnyugodott, amely az argentin hozamok 68 bázispontos csökkenését eredményezte. A régiónkban Ukrajna teljesített leginkább felül, miután a kötvényhozamfelárak 46 bázisponttal szűkültek.

 

Hazai piac

Magyarországon a forint kicsit visszaerősödött az euróval szemben és alá ment a lélektanilag fontos 330-as szint alá. Mivel a makró adatok nem indokolták ezt az erősödést, és a jegybankot sem zavarta a gyenge forint, ez az erősödés inkább technikai jellegű.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Kötvények  
Kötvényeken belül
Egyesült Államok    
Európa    
Japán  
Fejlődő piacok    
Magyar államkötvény  

A tábla frissítve a 2019. októberi megbeszélések alapján.

 

Részvénypiacok


 

Hónapok óta először nem az amerikai-kínai kereskedelmi háború állt a befektetők érdeklődésének középpontjában. Úgy tűnik, hogy megállapodtak egy több lépcsős egyezkedési eljárásban és hamarosan véglegesíthetik a kereskedelmi megállapodás első fázisának részleteit, hozzátéve, hogy továbbra is folytatják a tárgyalásokat.

Az amerikai szövetségi bank, a FED 3-szor is kamatot vágott 25 bázis ponttal, így az általuk becélzott kamatsáv 1,50-1,75 között van. Az amerikai makró adatok vegyes képet mutatnak. A munkanélküliségi ráta 3,5%, az infláció 1,7%, de az ISM index változatlanul 50 alatt van.

Az európai gazdaság változatlanul szenved. A 2019-es GDP növekedés csak 0,5% lesz előre láthatólag, és a 2020-as GDP előre jelzéseket is lecsökkentették 1,1%-ra. A német feldolgozó ipar 48,7-re esett vissza ami a leggyengébb szint 2012 óta, a német külkereskedelem 1,8%-al esett és a feldolgozói PMI index is a kritikus 50-es szint alatt van, 45,7-en. Angliában december 12-re tűzték ki a parlamenti választásokat, aminek eredménye jelentős hatással lesz a január 31-i kilépési dátumra.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Részvények  
Részvényeken belül
Fejlett piacok  
Fejlődő piacok
Egyesült Államok
Európa  
Magyarország    
Lengyelország    
Románia        
Csehország  
Brazília  
Oroszország    
India
Kína
Törökország    
Görögország    
Ausztria  
Japán
Dél-Korea      
Taiwan  
Dél-Afrika  
Mexikó      
Indonézia  

A tábla frissítve a 2019. októberi megbeszélések alapján

 

Alapjaink és kilátásaink

 

Bár a főbb amerikai tőzsde indexek új csúcsokra törtek, ezzel egyidőben a hozam görbe meredeksége is nőtt. Ez potenciális veszélyt jelenthet a gazdaságra, ami az elmúlt 10 évben megszokta az alacsony, illetve negatív kamatokat. Az amerikai és német PMI indexek az elmúlt hónapban sem tudtak 50 fölé emelkedni, és a német külkereskedelem is változatlanuk zsugorodik. A jövő hónapi angol parlamenti szavazás is bizonytalan, és annak eredménye erősen fogja befolyásolni a január 31-i Brexit eseményeket. Ennek fényében óvatosak, de optimisták vagyunk.

A következő táblázat az Aegon Alapkezelő fókuszban lévő alapjainak kilátásait mutatja be. A pozíciók októberre-novemberre vonatkoznak – az aktuális adatok, piaci folyamatok függvényében -, ezek a befektetések akár jelentősen is változhatnak.

 

 

Portfólió Kilátásaink teljesülése esetén Kilátásainkkal nem egyező folyamatok esetén
Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alapban csökkentettük a lengyel- és növeltük a hazai kamatkockázatot. Aranyat vettünk, és a részvénykitettséget csökkentettük, a kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos pozitív fejleményeket egyelőre szkeptikusan figyeljük. Az alap BRL long pozícióján profitot realizáltunk. Az alapra a legnagyobb kockázatot a részvénypiacok esése, illetve a feltörekvő piaci kötvényfelárak tágulása jelentheti.
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap A legfőbb felülteljesítő ország Argentína volt, ahol a piac a választási eredményekre várt. E folyamat alatt a piac kissé megnyugodott, amely az argentin hozamok 68 bázispontos csökkenését eredményezte. A régiónkban Ukrajna teljesített leginkább felül, miután a kötvényhozamfelárak 46 bázisponttal szűkültek. A hónapban növeltük a magyar kamatkockázatot és amerikai kötvényeket vásároltunk. A hitelkockázati felárak (spreadek) emelkedésén kívül az alap számára közepes lejáratokhoz tartozó hozamok magasabb szintje lenne kedvezőtlen.
Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alap jól teljesített az elmúlt hónapban. Az alap, a hónap folyamán a sáv tetejéhez közel, forinterősödésre alapozó pozíciót vett fel, amit a hónap folyamán fokozatosan csökkentett, és a hónap végén 329-es euró szint körül újra forint gyengülési kitettséget vett fel. Az alap tovább csökkentette a piaci kockázatot, OTP, Raiffeisen és német ingatlan cég eladásokkal. A hónap második felében a magyar kitettséget növelte az alap. Az alap alacsonyan tarja a piaci bétát és főleg régiós pozíciókat tart. Negatívan befolyásolná az alap teljesítményét egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Maraton Aktív Vegyes Befektetési Alap Az alap jól teljesített az elmúlt hónapban köszönhetően a görög, az orosz és a fejlett piaci pozícióknak, plusz dollár kitettség fedezésének. A hónap folyamán az európai részvény és bank szektor kitettséget visszavettük. A régióban a magyar piacon nyitottunk long pozíciókat. A török kitettséget nullára csökkentettük, orosz pozíciókat növeltük, és bizonyos egyedi kínai részvényekben is lejjebb vittük a súlyt. A forint túlzott erősödése a régiós devizákkal szemben és a régiós részvénypiac hirtelen esése kedvezőtlenül hatna az alapra.
Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap Az alap jól teljesített az elmúlt hónapban köszönhetően az európai és amerikai részvény long pozícióknak. A hónap folyamán az alap visszavette az európai bank pozíciót, és amerikai index long kitettséget nyitott. A hónap folyamán az alap lezárta az USD/BRL pozíciót, és dollár majd euró longot nyitott a forint ellenében. Egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés befolyásolná negatívan az alap teljesítményét, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alap Az alap jól teljesített az elmúlt hónap, de a referencia indexét alulteljesítette. A hónap során a legjobb teljesítménye a magyar piacnak volt, a leggyengébben a román index szerepelt. A régiót változatlanul vonzónak találjuk az árazási szintek és a potenciális EPS növekedés miatt. A lengyel bankoknál ahol bár a devizahitel kockázat változatlanul jelen van, úgy gondoljuk, hogy a legrosszabb szcenárió is beárazódott. A hónap folyamán az alap 110%-os felülsúlyban volt. A bank és olaj szektorban tovább növeltük a súlyt az alapban, de továbbra is a legkiemelkedőbben az ingatlan szektorban bízunk. Az alap teljesítményét negatívan befolyásolná egy nagyobb, hirtelen lezajló közép-európai részvénypiaci áresés, ezen belül is főleg a felülsúlyozott szektorok és a régiós piacoknak a megingása jelentene a referenciaindexhez képest nagyobb esést.
Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja Az alap negatív hónapot zárt októberben és a referencia indexet is enyhén alulteljesítette. Szektorokra lebontva a biztositói, honvédelmi és a kannabisz szektorok teljesítettek a leggyengébben, míg az fejlődő piaci technológiai szektor és az internet szektor teljesített kiemelkedően jól. Az alap részvény allokációja változatlanul 100%. Egy széleskörű tőzsdei eladási hullám ezt az alapot is negatívan érintené.
Aegon Russia Részvény Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el októberben, amihez a jó részvény kiválasztáson kívül az erős rubel is hozzájárult, de a forint erősödése és egy részvény rendkívüli felemelkedése miatt a referencia indexét alulteljesítette. A múlthavi korrekció után új csúcsra ment az orosz index. Az alap a referencia indexhez képest magasabb részvénysúlyt tartott kb. 110%-on. Az alap teljesítményére negatív hatású lenne az amerikai és európai szankciók további szélesítése, illetve a rubel hirtelen leértékelődése.
Aegon IstanBull Részvény Befektetési Alap Az alap negatív hónapot zárt októberben. A török tőzsde 10%-al alulteljesítette a feltörekvő részvény piacokat a még változatlanul érvényben lévő és a szíriai katonai akciók miatt még várható gazdasági szankciók miatt. A korrekcióban tartott 10%-os alul súlyt az alap visszavitte neutrális szintre. Az alap a korábban lezárt banki pozíciókat visszavette és több mint egy éve először túlsúlyt alakított ki a referencia indexel szemben. Rövid távon az alap emelkedésre számít a csökkenő infláció és a csökkenő kamat környezet miatt. Az alapot negatívan befolyásolná a líra hirtelen értékvesztése, illetve a török elnök váratlan, gazdaságilag negatív intézkedései.

 

Itt olvashat arról, mely díjakat nyertük el a 2018-as Privátbankár.hu Klasszis díjátadón.

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2018 – Pálfi György

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja 2018 I. helyezett – Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Hazai Pénzpiaci Alap 2018 I. helyezett – Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap 2018 III. helyezett – Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 II. helyezett – Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018 III. helyezett – Aegon Feltörekvő Európa Kötvény Befektetési Alap

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
munkanapokon: 8-16h
hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám