House View

House View

House View

2020. szeptember

5 perces olvasási idő

 

Kötvénypiacok


 

Feltörekvő piac

A feltörekvő piaci kötvények és devizák erősen kezdték a szeptembert, ugyanis a globális kockázati étvágy nem változott az előző hónaphoz képest. A piac arra számított, hogy az EKB és Fed üléseken esetlegesen újabb piacélénkítő bejelentések történhetnek, illetve arra, hogy Amerikában a két nagy párt kétoldalú megállapodásra jut az amerikai fiskális csomagot illetően. Míg az EKB csupán a várakozásokat hozta és a Fed új átlagos inflációs célkövetésének a bejelentése csak kismértékben hatott a piacra, addig a fiskális csomagot érintő kétoldalú megállapodást nem tudták tető alá hozni, aminek hatására a piac elkezdett a közelgő választási kockázatokra fókuszálni. Az erős kezdés után a feltörekvő piaci eszközök gyorsan lefordultak és negatívban zárták a hónapot. A likviditás gyorsan kiszáradt és a B hitelminősítéssel rendelkező eszközöket gyorsan el is adták a befektetők, főleg afrikai országok papírjaitól szabadultak. Az Örményország és Azerbajdzsán között régóta fennálló geopolitikai feszültség is fellángolt, amely egy rosszabb forgatókönyv esetén akár Törökország és Oroszország összetűzését is magával hozhatja.

 

Fejlett piac

A pénzügyi piacok meglehetősen viharos időszakon mentek keresztül, hiszen a kockázati étvágy igencsak váltakozó volt az elmúlt hónapban. Az Európai Központi Bank aggodalmát fejezte ki az euró erősödésével kapcsolatban. Az eurózóna inflációja 2016 közepe óta most először fordult negatívba. A Fed “átlagos inflációs célkövetés”-ére vonatkozó kezdeti reakciók gyorsan visszájára fordultak. A bejelentés után a német 10 éves hozam és az amerikai kincstárjegy hozama csaknem 10 bázisponttal emelkedtek, majd ezt követően 10-15 bázispontot estek. Az EURUSD árfolyam a profit realizálás előtt rövid ideig átlépte az 1,20-at majd az EKB retorikájának köszönhetően visszacsúszott az 1,18-1,19-es sávba. A hónap során a Fed jelezte, hogy a gazdaság élénkítése érdekében várhatóan 2023-ig nulla közelében fogják tartani az irányadó kamatlábat, és Jerome Powell jegybankelnök is kijelentette, hogy valószínűleg nagyobb költségvetési támogatásra lesz szükség. Powell kijelentése némi volatilitást váltott ki a piacon, hiszen a befektetők kétkedtek abban, hogy Washingtonban eleget fognak-e tenni az új fiskális csomagra vonatkozó kérésnek. A 10 éves amerikai kincstárjegy hozama feljebb-, míg a német 10 éves hozam lejjebb került. A befektetésre ajánlott kötvények hozamfelárai az újabb kötvénykibocsátások és EKB támogatásának köszönhetően szűk sávban mozogtak. Az EURUSD az 1,1750 – 1,1900-es sávban mozgott. A kockázatos eszközök megnövekedett volatilitásának pedig a japán jen volt a legfőbb haszonélvezője.

 

Hazai piac

A szeptemberi hónap sem telt eseménytelenül a hazai kötvénypiacon. Rögtön a hónap elején devizalikviditást nyújtó swap eszközzel egészítette ki a jegybank a monetáris politikai eszköztárát, melynek elsődleges célja a hozamok összehangolása volt a Monetáris Tanács által meghatározott rövid oldali kamatszinttel. A szeptemberi MT ülést követő egyhetes betéti tenderen 0,6%-ról 0,75%-ra emelték a betéti kamatot, az újabb forintgyengülési hullámra reagálva. A hónap folyamán így a rövid hozamok által vezetve a hozamgörbe feljebb került, az 5 éves hozam 23-, a 10 éves hozam pedig 16 bázisponttal zárta feljebb a hónapot. A hazai állampapírok értékeltsége régiós összehasonlításban kedvező. Az állampapírkibocsátás terv szerint halad, a rohamosan romló költségvetési tendencia megtorpanni látszik.

  

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Kötvények  
Kötvényeken belül
Egyesült Államok
Európa  
Fejlődő piacok  
Magyar államkötvény  

A tábla frissítve a 2020. augusztusi megbeszélések alapján.

 

Részvénypiacok


 

Szeptemberben a koronavírus második hulláma elérte Európát, de a kormányok hozzáállása gyökeresen más, mint ami tavasszal volt. Úgy tűnik, hogy a politikai vezetés nem kockáztat meg egy újabb teljes gazdasági leállást, inkább, ha kimondatlanul is, de próbálják követni azt a modellt, amit a svédek alkalmaztak tavasszal. A védekezést áthárítják az emberekre, és próbálnak olyan szabályokat hozni, amikkel lassítani tudják a vírus terjedését.

Az amerikai jegybank elnöke megerősítette a szeptemberi a Jackson Hole-i beszédben vázolt, átlagos inflációt célzó új monetáris politikai keretrendszert, ezen belül minimum 2023-ig nem terveznek kamatemelést, és minden eszközt felhasználnak a monetáris politikai célok teljesítése érdekében. A várakozásokkal ellentétben erre a hírre a dollár elkezdett erősödni mind a fejlett, mind a feltörekvő devizákkal szemben.

Európában újra előtérbe került a Brexit miután Boris Johnson október 15-i határidőt jelentett be a Brexit-tárgyalások lezárására vonatkozóan, ezt követően már a megállapodás nélküli kilépésre készülnének. Szakértők szerint a “kemény-Brexit” így ismét valós alternatíva. Az európai gazdaság kicsit lassult, miután az eurozóna beszerzési menedzserindexe 51,9-re lassult augusztusban.

Kínában tovább tart a növekedés, miután a Caixin feldolgozóipari PMI augusztusi mutatója az 53,1 szintre ugrott, ráadásul idén először pozitív lett az export-megrendelések alindexe is. A Caixin szolgáltatószektor PMI mutatója 54 lett augusztusban, amely továbbra is expanziót jelez a most már a gazdaság nagyobb részét adó ágazatban.

 

Eszköz osztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Részvények    
Részvényeken belül
Fejlett piacok    
Fejlődő piacok      
Egyesült Államok    
Európa    
Magyarország      
Lengyelország        
Románia  
Csehország    
Brazília    
Oroszország    
India  
Kína    
Törökország      
Görögország      
Japán  
Dél-Korea    
Taiwan      
Dél-Afrika      
Mexikó      
Indonézia    

A tábla frissítve a 2020. augusztusi megbeszélések alapján

 

Alapjaink és kilátásaink

 

Szeptemberre már a tőzsdék sem tudták figyelmen kívül hagyni a korona vírus második hullámát, és a kezdeti optimizmus alábbhagyása után a piacok majdnem 10%-ot estek mire a vevők megjelentek. A bizonytalanság és a félelem változatlanul jelen van a piacokon, és itt is maradnak amíg egy megbízható vakcinát nem fejlesztenek ki. A bizonytalanságot még fokozza a közelgő amerikai elnök választás, a piacok nem tudják eldönteni, hogy mi a jobb, Trump vagy Biden? A nagy befektetési bankházak olyan tanulmányokat kezdtek kibocsátani, hogy teljesen mindegy kit választanak meg novemberben, a tőzsdék így is, úgy is jól járnak. Az ilyen típusú hozzáállásnak általában soha nincs jó vége. Bár örülünk az emelkedő árfolyamoknak, a jövőbe óvatossággal tekintünk. Az a véleményünk, hogy a tőzsdék ilyen mértékű elszakadása a valóságtól nem tarthat örökké, és előbb-utóbb, ha rövidtávon is, de az árak csökkenésével számolunk.

 

A következő táblázat az Aegon Alapkezelő fókuszban lévő alapjainak kilátásait mutatja be. A pozíciók szeptember hónapra vonatkoznak, az aktuális adatok, piaci folyamatok függvényében, ezek a befektetések akár jelentősen is változhatnak.

 

Portfólió Kilátásaink teljesülése esetén Kilátásainkkal nem egyező folyamatok esetén
Aegon Moneymaxx Expressz Abszolút Hozamú Befektetési Alap

Az alap negatívan zárta a szeptember hónapot. A hónap folyamán kockázatot csökkentettünk részvény oldalon. Az alapban DAX és feltörekvő piaci kitettség le lett felezve, és a korábban vásárolt brazil és dél-afrikai ETF-eket is eladtuk. A korábban felvett ezüst pozíciót lezártuk, és helyette aranyat vásároltunk, a platinapozíciót változatlanul tartjuk. Kreditben is kockázatot csökkentettünk, főleg a magasabb kockázati besorolású kitettségekben. Így eladtunk ghánai, ukrán, elefántcsontparti és azeri kötvényeket. A hazai piacon emeltük a kamatkockázatot. Devizában az orosz rubel-dél-afrikai rand pozícióból kistoppolódtunk, és forint melletti pozíciókat nyitottunk a dollárral és az euróval szemben. A korábban felvett WTI-Brent spread és bankindex pozíciókat változatlanul tartjuk. A múlt hónapban az amerikai hosszú hozam emelkedésére spekuláló pozíciót változatlanul tartjuk az alapban.

Az alapra a legnagyobb kockázatot a részvénypiacok esése, illetve a feltörekvő piaci kötvényfelárak tágulása jelentheti.
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap A hónap közepén elkezdtük csökkenteni a magas bétájú kitettségeinket. Eladtuk a ghánai és elefántcsontparti pozícióinkat, és még a konfliktus kitörése előtt sikerült csökkenteni az azerbajdzsáni kitettséget. A hosszú katari kitettségünket is eladtuk. A hitelkockázati felárak (spreadek) emelkedésén kívül az alap számára közepes lejáratokhoz tartozó hozamok magasabb szintje lenne kedvezőtlen.
Aegon Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el szeptemberben. Változatlanul 20% nettó long pozíciót tartunk az alapban, ami úgy oszlik meg, hogy 40% long a részvénykitettség, és 20% short a határidős index pozíció. A 40% részvénykitettség kétfelé oszlik: az alap 20%-a az európai bankokban vállalt fel kitettséget, míg a másik 20% a CEE régióban érdekelt. A banki kitettség főleg a görög, lengyel, és magyar szférában érdekelt, de ezenkívül tartunk még más európai bankokat is. Az alap másik 20%-a olyan CEE pozíciókat tart, amik szerintünk rendkívül alulárazottak. Ha az európai banki kitettséget nézzük, ezek a papírok olyan értékelési szinten forognak, kb. 9-es P/E-n és 0,5 P/B-on, amik legutóbb 2009-ben, 2012-ben és 2016-ban voltak. Mind a három alkalommal ez a szektor minimum duplázott a rákövetkező időszakban. Ezzel szemben 20% index short pozíciókat tartunk, mert úgy gondoljuk, hogy az SP 500-as index és a feltörekvő piaci indexek nagyon túlárazottak. Ezeknek az indexeknek az átlag P/E rátája 21, ami rendkívül magas, ha a múltat vesszük alapul. Ezért az alap úgy van pozícionálva, hogy a szerintünk alulértékelt szektorokban long pozícióink vannak, és vele szemben a felülértékelt szektorokban short pozíciók. Úgy gondoljuk, hogy hosszútávon ezek a félreárazások kiegyenlítődnek. A hónap folyamán kihasználtuk a forint gyengeségét, és a rubel kivételével az összes devizapozíciót lefedeztük. Az a véleményünk, hogy a forint irreálisan sokat és gyorsan gyengült, és az a véleményünk, hogy az EURHUF árfolyam a következő időszakban akár 350 alá is mehet. Negatívan befolyásolná az alap teljesítményét egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Maraton Aktív Vegyes Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el szeptemberben. Az alapban az elmúlt hónapban lecsökkentettük a részvénysúlyt 45%-ról 40%-ra. Szeptemberben a forint gyengeségét kihasználva részben zártunk a fedezetlen forintkitettségből. Az alapban a növekedési típusú részvények adják a részvénykitettség közel felét, melyekből a videójáték és napenergia a legnagyobb kitettség. A nettó részvénykitettség másik felét régiós papírok adják, amik sajnos megint alulteljesítettek az elmúlt hónap során. Ezenkívül a globális feltörekvő piaci részvénykitettséget, a dél-afrikait, tajvanit és dél-koreait a hónap végére teljesen lefedeztük feltörekvő piaci index shortokkal. Így a nettó feltörekvő piaci pozíció nulla, de egy régiós piaci emelkedés pozitívan hatna az alap teljesítményére. A forint túlzott erősödése a régiós devizákkal szemben és a régiós részvénypiac hirtelen esése kedvezőtlenül hatna az alapra.
Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el szeptemberben. Az alap befektetési stratégiájában ettől a hónaptól meghatározó részt képviselnek az inflációs eszközök. Az alapnak ezt a típusú átalakítását megkezdtük. Fokozatosan 20% közelébe emeljük az árupiaci súlyt, és az alapban a kamatkockázatot csökkentjük. Az alapban kamatok emelkedésére játszó pozíciókat és inflációkövető kötvényeket is tartunk. A részvényallokációt pedig azokra a szektorokra fokuszáljuk, ahol úgy gondoljuk, az infláció várható emelkedése pozitív hatással lesz. Egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés befolyásolná negatívan az alap teljesítményét, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el szeptemberben, de a referenciaindexet felülteljesítette. Országszinten az alap magyar felülsúlyt tart, míg a lengyel, román és osztrák piacon enyhén alulsúlyos. Szektorszinten az olaj és a közmű alulsúlyos, a bankszektor neutrális szinten van, míg a kiskereskedelmi és videójáték felülsúly tovább lett növelve. Az alap összeségében a hosszútávú pozíciók miatt felülsúlyon van a referenciaindexszel szemben 105%-on. Az alap teljesítményét negatívan befolyásolná egy nagyobb, hirtelen lezajló közép-európai részvénypiaci áresés, ezen belül is főleg a felülsúlyozott szektorok és a régiós piacok megingása jelentene a referenciaindexhez képest nagyobb esést.
Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja Az alap enyhe negatív hozamot ért el szeptemberben, de a referenciaindexet felülteljesítette. Szeptemberben a legjobban teljesítő szektorok a napenergia és az egészségügy voltak. A videójáték és a félvezető szektorban változatlanul jó potenciát látunk, várunk egy kedvező belépési pontra, hogy tovább növeljük az alap kitettségét ezen a téren. A gyengén teljesítő szektorok az elmúlt hónapban a biztosítói és a technológiai voltak. Az alap részvényallokációja enyhén a referenciaindex alatt van, kb. 95%-on. Egy széleskörű tőzsdei eladási hullám ezt az alapot is negatívan érintené.
Aegon Russia Részvény Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el szeptemberben, és a referenciaindexet is alulteljesítette. Az arany felülsúlyt változatlanul tartja az alap, mivel úgy gondoljuk, hogy az arany a közeljövőben változatlanul felül fog teljesíteni. Az aranyon kívül a kiskereskedelmi szektor felülsúlyt is tartja az alap, mert úgy gondoljuk, hogy a fordulat ebben a szektorban nemcsak rövidtávú volt, hanem hosszabb időre is kitart. Az olaj- és gázszektorban továbbra is tartjuk a szokásosnál nagyobb alulsúlyt, mivel úgy gondoljuk, hogy a növekedés ebben a szektorban jelenleg limitált. A Yandex nevű cég, amelyik bekerült a múlt hónapban a referenciaindexbe, szintén alul súlyban van, mert úgy gondoljuk, a cég rendkívül túlértékelt lett amiatt, hogy az index része lett. Ami még negatív volt az alap számára szeptemberben, hogy az Alrosa nevű gyémántkitermelő cég jól teljesített az elmúlt hónapban, de alapban alulsúlyon tartottuk. Az alap teljesítményére negatív hatású lenne az amerikai és európai szankciók további szélesítése, illetve a rubel hirtelen leértékelődése.
Aegon IstanBull Részvény Befektetési Alap Az alap pozitív teljesítményt ért el szeptemberben, de a referenciaindexét alulteljesítette. Az aranyszektor felülsúlyt továbbra is tartjuk. A török jegybank döntéseinek hatására a bankszektorban meglévő állami banki pozíciókat átcseréltük privát banki pozíciókra. Bár a makro kép egyre javul, a szomszédos országokkal lévő konfliktusok óvatossá tesznek minket, ezért bár pozitívak vagyunk, még várunk nagyobb pozíciók kialakításával. Ezt az időszakot arra próbáljuk felhasználni, hogy az alulsúlyozott szektorpozíciókat lezárjuk. Továbbra is pozitívan tekintünk a kiskereskedelmi szektorra, ezért a korábbi alulsúlyból felülsúlyba ment az alap. Ezenkívül egy off-benchmark pozícióban, egy üveggyártó cégben profitot realizáltunk, miután elérte a célárunkat. Az alapban változatlanul a leginkább az aranyszektor van felülsúlyozva, és a korábban felvett török líra elleni pozíciót lezártuk a kamatemelés miatt. Az alapot negatívan befolyásolná a líra hirtelen értékvesztése, illetve a török elnök váratlan, gazdaságilag negatív intézkedései.

 

 

Privátbankár.hu Klasszis díjaink:

 

2020-as év

I. helyezett Év Alapkezelője: Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.
I. helyezett Év Portfóliómenedzsere: Loncsák András
I. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény – Szűcs Zoltán és Vitaliy Poplavets
I. helyezett Év Legjobb Hosszú Kötvény Alapja: Aegon Lengyel Kötvény – Németh Gábor
I. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Alfa – Loncsák András
II. helyezett Év Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap – Aegon Russia – Pálfi György

 

2018-as év

I. helyezett Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere: Pálfi György
I. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Alfa – Bakos Ádám, Németh Gábor, Szűcs Zoltán
I. helyezett Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja: Aegon Alfa – Bakos Ádám, Németh Gábor, Szűcs Zoltán
I. helyezett Év Legjobb Hazai Pénzpiaci Alapja: Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap
II. helyezett Legjobb Szabad Kötvény Alap: Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény
III. helyezett Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap: Aegon Moneymaxx Expressz
III. helyezett Legjobb Szabad Kötvény Alap: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény

 

 

 

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám