Ügyféltájékoztató az orosz-ukrán geopolitikai helyzettel kapcsolatban

 

Tisztelt Ügyfelünk!

 

A kialakult rendkívüli háborús helyzet tőkepiaci hatásaival és az  Aegon Russia Részvény Befektetési Alap forgalmazásának felfüggesztésével kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatjuk Ügyfeleinket.

A 2022. február 24-én Ukrajna ellen indított orosz invázió és az annak következtében bejelentett nyugati gazdasági szankciók már rövidtávon is komoly hatással vannak a régiós részvény- és kötvénypiacokra. Az orosz bankok jelentős részének lekapcsolása a nemzetközi SWIFT-rendszerről, az orosz repülőgépek kitiltása az uniós tagállamok és egyéb államok légteréből, valamint egyes orosz állampolgárok vagyonának befagyasztása várhatóan súlyos károkat okoz a helyi gazdaságnak. A helyzet napról napra gyökeresen változhat, mely a megszokottnál lényegesen nagyobb volatilitást okozhat a globális részvény-, áru- és devizapiacokon.

Az európai uniós szankciók sok orosz értékpapír kereskedelmét teljes mértékben megtiltották, egyúttal Oroszország az orosz értékpapírok vonatkozásában a külföldiek számára elidegenítési tilalmat vezetett be. Előbbiek mellett az EU több más gazdasági jellegű szankciót is hozott, például a kőolajfinomítással, légiközlekedéssel, űriparral, tengerhajózással kapcsolatban is. Ezen szankciók jelenleg teljesen ellehetetlenítik az orosz piacra történő belépést és az ottani kereskedelmet.

 

Kötvénypiacok

Az elmúlt időszakban inkább a pozitív hírek mozgatták a kötvénypiacokat, hiszen úgy tűnik, hogy további közeledés történt az orosz és az ukrán fél között. Az oroszok bejelentették, hogy a háború első fázisát lezártnak tekintik és a haderejük nagy részét Ukrajna keleti részére összpontosítják, továbbá az Isztambulban zajló béketárgyalások után felmerül egy esetleges Zelenszkij – Putyin találkozó lehetősége is, amely mindenképpen előrelépést jelenthetne. A piacok feszülten figyelik, hogy az orosz retorika a cselekedetek szintjén is megvalósul-e, valóban áttevődik-e a harc Kelet-Ukrajnába, vagy az oroszok csak figyelemelterelést alkalmaztak, hogy időt nyerhessenek.

A híreknek megfelelően az ukrán és orosz papírokban inkább vételi érdeklődés jelent meg. Az ukrán, dollárban denominált állampapírok ára mintegy 10%-kal emelkedett, és az orosz kötvények is jelentősen tudtak emelkedni.

 

A közép-kelet-európai kötvények továbbra is eladói nyomás alatt vannak. A befektetők tartanak az infláció körüli bizonytalanságtól, és magas kockázatát látják annak, hogy a vártnál is magasabb fogyasztói áremelkedéssel kell majd szembesülnie a régiónak. A forint ezzel együtt inkább a geopolitikai feszültség oldaláról érkező jó hírekre koncentrált, és az euróval szemben egy jelentős erősödés után a 370-es szint alá is benézett.

 

 

Részvény piacok

 Az orosz piac újranyitásának első hetében többnyire emelkedni tudtak az orosz részvények, főként az első napi, a február végi szintekhez képesti jelentős visszapattanás következtében. A hét elején a kereskedhető részvények körét 33-ról kibővítették az összes helyi piacon elérhető részvényre. Az orosz részvényekre vonatkozó elidegenítési tilalom azonban továbbra is fennáll, vagyis a külföldi befektetők továbbra sem adhatnak el részvényt az orosz piacon. Ezen kívül az orosz jegybank megtiltotta a short (eladási) pozíciók nyitását. A külföldi szereplők kizárása így az árfolyamot jelentősen felfele torzíthatja. Az orosz jegybank időközben bejelentette, hogy a 2022. március 1-én elnöki rendelettel bevezetett korlátozás határozatlan időre fennáll, így jelenleg nem várható a korlátozás csökkentése.

 

Előbbiek nyomán az orosz piac újranyitása ellenére az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. (Alapkezelő) orosz részvénypiacokhoz történő piaci hozzáférése továbbra sem biztosított, ezáltal befektetési jegyek értékesítése vagy visszaváltása az Alapkezelő működési körében felmerülő okokból nem végezhető. Sajnálatos módon továbbra sem állnak fenn az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap esetén a folyamatos forgalmazás újra indításának feltételei.

Az Aegon Russia Részvény Befektetési Alappal kapcsolatos közleményeinket az alábbi linken érhetik el Ügyfeleink honlapunkon:

https://www.aegonalapkezelo.hu/jelentesek-kozlemenyek/kozlemenyek/

 

Tájékoztatjuk továbbá Ügyfeleinket, hogy az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap felfüggesztése nem eredményez semmilyen változást az Alapkezelő működésében és fizetőképességében.

2022.03.31.

Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.

Disclaimer:

A kommunikációban szereplő adatok kizárólag információs célokat szolgálnak és nem minősülnek befektetési ajánlásnak, ajánlattételnek, befektetési tanácsadásnak vagy ajánlattételi felhívásnak. Elképzelhető, hogy a fentiekkel kapcsolatos körülmények változhatnak. A múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra nézve. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. nem vállal felelősséget a jelen tájékoztatás alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám