Legyünk üdvözölve egy volatilis medvepiacon

Heim Péter

Decemberben nagy változások történtek a piacokon, hiába a tengernyi szabad likviditás (olajdollárok, ázsiai szuverén alapok) a piacok nem bírták a nyomást. A subprime válság kezd begyűrűzni a többi hitelpiacra és a kötvénybiztosítók esetleges csődje egyre nagyobb nehézségeket okoz. A lakáspiaci lassulás már elérte Angliát is, sőt a legújabb indikátorok már az ausztrál piacon is nehézségeket jeleznek. A fogyasztói bizalmi index mindenhol jelentős romlást mutat és ez látszik a lakosság költekezési hajlandóságán is. A kiskereskedelmi forgalom mind az Egyesült Államokban mind Európában visszaesett az év utolsó hónapjaiban. A legújabb amerikai munkapiaci adatok szintén siralmas képet festenek. Mindezek azt eredményezik, hogy az amerikai recesszió és az európai erős lassulás realitássá vált. Ma már nem az a kérdés, hogy lesz-e lassulás, hanem az, hogy annak milyen lesz a mélysége. Mostani ismereteink szerint az USA-ban az első félévben a növekedés valamivel 0 alatt lesz és a második félévben is csak nagyon lassú kilábalásra számítani, hiszen az aggregált kamatszint a hitelpiaci válság miatt nem tudott az elmúlt 6 hónapban csökkenni illetve csak január első két hetében volt hozamcsökkenés a vállalati kötvények esetében. Ez egyébként azt mutatja, hogy a jegybankok decemberi likviditásinjekciója végre célt ért. A probléma igazából az, hogy ez már túl későn következett be és nem igazán tudja visszafordítani a kialakult negatív folyamatokat.

A részvénypiacok mindegyikén komoly technikai fordulat következett be és most már mindegyik esetében bear piacról lehet beszélni. Az eddig erős német piacon is fáradás jelei mutatkoznak, hiszen beestünk a 200 napos mozgóátlag alá. Hiába vagyunk túl a leírások nagy részén, de a világgazdasági lassulást még be kell áraznunk. Elméletileg nem drágák a részvénypiacok, sőt a kötvényekkel szemben akár olcsónak is mondhatók, de a negatív hírekre a befektetők általában rosszul szoktak reagálni. Nem beszélve arról, hogy a rosszabb makroadatok még csak most kezdtek el szivárogni. Európa után feltehetően Ázsia is jelentős lassulást fog elszenvedni. Nem tartom kizártnak, hogy a Kínai növekedés 9% alatti ütemre esik vissza, ami a potenciális alatt van. A lassulás ugyan nagyjából be van árazva, de annak mértékét még nem tudjuk pontosan. A részvénypiacokon még mindenki abban reménykedik, hogy az első félévet követően gyors lesz a visszapattanás, de én ennek esélyét elég kicsinek látom.
Az amerikai monetáris lazítás leghamarabb az év negyedik negyedévben fogja kifejteni hatását, de a szigorú ECB miatt Európa akkor még mindig a lassulást fogja tapasztalni. Ma már nyilvánvaló, hogy előbb-utóbb az ECB is kamatcsökkentésekre fog kényszerülni. Az inflációs veszélyek ugyan még ott vannak a fejekben, de a lassulás is kezd előkerülni az európai jegybanki gondolkodásmódban. Az alapszabály az, hogy minél később vágnak, annál többet kell majd a végén enyhíteni. Ma még azt gondolom elég lesz Európának 50 bázispontot vágnia idén, de nem tartom kizártnak, hogy a végén ennél nagyobb lesz a lazítás mértéke. Az USA-ban a FED minden valószínűség szerint 3%-ra csökkent, hogy megakadályozza a mély recesszió kialakulását. Az idei év Európában a kötvények éve lesz, ami igaz lesz Magyarországra is. A nyugdíjpénztári átállás után a magyar kötvényhozamok az év második harmadától erőteles csökkenésnek fognak indulni, amit alátámaszt az újra csökkenő infláció és tovább javuló egyensúly.

Egy volatilis, kétarcú, de jó évnek nézünk elébe.
Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám